Inteligența emoțională

Previzualizare tema de casa:

Extras din tema de casa:

Daniel Goleman nascut la 7 martie 1946 este un psiholog renumit. S-a nascut intr-o familie de profesori de stiinte umaniste. A urmat cursurile Universitatii Berkeley din California si a absolvit Colegiul Amherst. A studiat si la Harvard, in cadrul unui program de psihologie clinica, si a analizat mintea umana dintr-o perspectiva interdisciplinara. Prin intermediul unei burse doctorale, a facut cercetari in India privind sistemele antice de psihologie si practicile de meditatie in religiile asiatice, apoi a revenit la Harvard pentru a-si finaliza doctoratul. Ulterior, a obtinut o bursa postdoctorala datorita careia s-a reintors in Asia pentru a-si continua cercetarile de psihologie antica. Dupa incheierea studiilor, a predat la Harvard, apoi a scris pentru revista Psychology Today, dupa care a lucrat multi ani ca jurnalist pentru The New York Times, scriind articole despre creier si stiintele comportamentale. De asemenea, a colaborat cu multe alte publicatii prestigioase. Este cofondator al Consortiului pentru Cercetari privind Inteligenta Emotionala in Organizatii, a carei menire este aceea de a cataliza cercetarile referitoare la rolul inteligentei emotionale in cresterea eficientei la locul de munca. De multa vreme, sustine discursuri in fata grupurilor de profesionisti, oameni de afaceri si studenti, fiind frecvent invitat pentru a vorbi si in cadrul unor conferinte. In urma experientelor acumulate, a scris o serie de carti.

Inteligenta Emotionala a revolutionat psihologia prin analiza importantei emotiilor in dezvoltarea personalitatii umane.Ceea ce vrea sa ne transmita cartea este ca atunci cand ne intelegem sentimentele, ni se schimba perceptia asupr situatiei in care ne aflam. Studiul poate duce chiar si la o posibila rezolvare a cauzelor bolilor din societatea noastra. Utilizand toate aceste cercetari asupra creierului si a comportamentului autorul extinde conceptul de inteligenta. Cu totii cunoastem coeficientul ce masoara inteligenta - IQ. Se presupune ca Iq-ul nu poate fi ameliorat pe parcursul vietii. Totusi exista numeroase persoane cu IQ mediu sau scazut si au succes in viata. Autorul explica acest fenomen prin inteligenta sentimentelor. Aceasta presupune constientizare de sine, autodisciplina, empatie. Inteligenta emotionala raspunde de felul in care noi suntem capabili sa ne controlam impulsurile si sentimentele si se poate invata si imbunatati de-alungul vietii.

Din punctul meu de vedere inteligenta emotionala poate ajuta orice categorie de oameni sa isi imbunatateasca viata sociala si sa se inteleaga mai bine pe sine.In primul rand consider ca este mai importanta decat IQ, deoarece te poti realiza in viata si poti fi fericit fara un coeficient de IQ impresionant, insa fara inteligenta emotionala este foarte greu sa treci peste impasurile vietii. Printre beneficiile cresterii gradului de inteligentă emotională se numără: performantele crescute, motivatia îmbunătătită, inovatia sporită, cresterea încrederii în sine. In al doilea rand consider ca gestionarea corecta a emotiilor ne scapa de stres. Este dovedit stiintific ca aprox 90% dintre boli sunt cauzate de stres si de stilurile de viata haotice pe care oamenii le au. Deci inteligenta emotionala nu numai ca ne garanteaza o sanatate mentala dar chiar si fizica. Un lucru pe care il consider nerealistic este gestionarea furiei si sa oprim acea “avalansa” de sentimente negative care vin peste noi intr-un moment de furie. Cred ca este extrem de greu de facut acest lucru daca nu chiar nerealizabil. Inteligenta emotionala este cheia succesului in orice meserie dar cu atat mai mult in asistenta sociala.Consider ca pentru a fi un asistent social bun calitatile de baza sunt :

Asertivitatea este o aptitudine care poate fi dezvoltata. Asertivitatea iti sustine drepturile, iti

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Inteligenta emotionala.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
704 cuvinte
Nr caractere:
4 040 caractere
Marime:
10.55KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 2 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Tema de casa
Domeniu:
Sociologie
Predat:
la facultate
Materie:
Sociologie
Sus!