Primul război mondial

Previzualizare tema de casa:

Cuprins tema de casa:

cauze
primele batalii
inceputul razboiului pe frontul de vest
frontul de est
victoria antantei
sfarsitul razboiului
bibliografie

Extras din tema de casa:

PRIMUL RAZBOI MONDIAL

Primul razboi mondial, cunoscut si ca Marele razboi, Razboiul natiunilor sau Razboiul menit sa puna capat razboaielor, a fost un conflict la scala mondiala desfasurat intre august 1914 si 11 noiembrie 1918. Denumirea Primul razboi mondial nu a fost folosita decat dupa 1939, dupa izbucnirea celui de-al doilea razboi mondial, pana atunci fiind cunoscut ca Marele razboi sau Razboiul mondial. Combatantii razboiului au fost Aliatii si Puterile Centrale. Nici un conflict anterior nu a mobilizat atati soldati si nici nu a implicat atatea parti in campul de lupta. La sfarsitul sau, razboiul a devenit al doilea conflict in lista celor mai sangeroase conflicte notate de istorie (dupa Rebeliunea de la Taiping). Douazeci de ani mai tarziu insa, cel de-al doilea razboi mondial va face si mai multe victime.

Primul razboi mondial s-a dovedit a fi o ruptura decisiva cu vechea ordine mondiala, marcand incetarea finala a absolutismului monarhic in Europa. Patru imperii au fost doborate: cel German, cel Austro-Ungar, cel Otoman si cel Rus. Cele patru dinastii ale lor, Hohenzollern, Habsburg, Otoman si Romanov, care au avut radacini ale puterii inca din timpul cruciadelor, au cazut dupa razboi.

Esecul de a rezolva crizele postbelice a contribuit la ridicarea fascismului in Italia, nazismului in Germania si la izbucnirea celui de-al doilea razboi mondial. Razboiul a catalizat Revolutia bolsevica, cea care avea sa inspire mai tarziu revolutii comuniste in diferite tari, precum China sau Cuba, si sa creeze baza pentru Razboiului rece dintre Uniunea Sovietica si Statele Unite ale Americii. In est, caderea Imperiului Otoman a pavat calea spre democratia moderna a statului succesor, Turcia. In Europa Centrala s-au nascut state noi, precum Cehoslovacia sau Iugoslavia, iar Polonia a fost recreata.

Cauze

Pe data de 28 iunie 1914 Franz Ferdinand, arhiduce al Austriei si mostenitor al tronului Austro-Ungariei, a fost asasinat la Sarajevo de Gavrilo Princip, un student sarb bosniac. Acesta a facut parte dintr-un grup de cincisprezece asasini, sustinuti de Mana Neagra, o societate secreta fundata de nationalisti pro-sarbi, cu legaturi in armata Serbiei. Asasinatul a amorsat tensiunea grava, care exista deja in Europa. In timp ce la Sarajevo aveau loc rebeliuni, in urma decesului arhiducelui, acestea au fost animate de minoritatea sarba. Desi acest asasinat a fost considerat ca detonatorul direct pentru primul razboi mondial, cauzele reale ale razboiului merg mai in urma, in reteaua complexa al aliantelor si contrabalansarilor care s-au dezvoltat intre diferite puteri europene, in urma infrangerii Frantei si a formarii statului german sub conducerea lui Otto von Bismarck in 1871.

Motivele primului razboi mondial reprezinta o problema complicata; sunt multi factori care au intervenit. Cei mai importanti pot fi considerati: nationalismul, disputele anterioare nerezolvate, sistemul de aliante, guvernarea fragmentara, intarzieri si neintelegeri in comunicatia diplomatica, cursa inarmarilor, etc.

Bibliografie:

www.google.ro

-'Atlasul Lumii in Imagini'

-'enciclopedia Wikipedia'

Observații:

Primul razboi mondial, cunoscut si ca Marele razboi, Razboiul natiunilor sau Razboiul menit sa puna capat razboaielor, a fost un conflict la scala mondiala desfasurat intre august 1914 si 11 noiembrie 1918.

Descarcă tema de casa

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Primul razboi mondial.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
9 pagini
Imagini extrase:
9 imagini
Nr cuvinte:
3 150 cuvinte
Nr caractere:
15 447 caractere
Marime:
147.42KB (arhivat)
Publicat de:
Catrina Dinca
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Tema de casa
Domeniu:
Istorie Universală
Tag-uri:
Marele război, Aliaţii, i Puterile Centrale, Rebeliunea de la Taiping
Predat:
la facultate
Materie:
Istorie Universală
Sus!