Teme drept penal

Previzualizare tema de casa:

Extras din tema de casa:

I. Tribunalul Dolj l-a condamnat pe inculpat pentru infractiunea de lovire si alte violente (art. 193 CP), intrucat din raportul medico legal au rezultat 55 de zile de ingrijiri medicale. Pe situatia de fapt, s-a retinut in speta ca inculpatul a lovit de 2 ori victima cu o coada de topor, loviturile tintind capul victimei. Din probele administrate a rezultat faptul ca pentru a se apara de agresiune, victima a reusit sa atenueze socul loviturii intrucat a ridicat mana, fapt pentru care a suferit si o fractura a acesteia.

Cerinte:

1. Cu ce forma de vinovatie a actionat inculpatul ?

Forma de vinovatie cu care a actionat inculpatul este intentie directa, forma vinovatiei in care faptuitorul prevede si urmareste rezultatul faptei sale, exact ca in speta prezentata. Intentia directa este consacrata legal in art.16 pct. 1 lit.a din CP in vigoare.

2. In calea de atac declarata de procuror s-a pus problema schimbarii incadrarii juridice in tentativa de omor. Care este opinia dvs. in acest sens. Argumentati. Pentru rezolvarea acestui subpunct aveti in vedere si materialul suplimentar postat pe platforma privind stabilirea formei de vinovatie in cazul anumitor infractiuni contra persoanei.

Opinam ca in speta prezentata, pentru ca instanta judecatoreasca sa poata pronunta o hotarare judecatoreasca legala si temeinica incadrarea juridica a faptei trebuie in mod necesar schimbata in tentativa de omor. Sustinera noastra are ca principala argumenatie faptul ca inculpatul a folosit la comiterea faptei un instrument apt sa produca moartea, care a fost indreptat spre o regiune vitala a corpului victimei si numai intamplarea sau prezenta de spirit a persoanei vatamate a facut ca aceasta sa ramana in viata. Esential aici este faptul ca, fata de cele expuse anterior de noi, din materialiatea faptelor rezulta, fara dubiu, ca intentia inculpatului a fost de a ucide.

Download tema de casa

Primești tema de casa în câteva minute,
cu sau fără cont

Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2018
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
9 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
1 133 cuvinte
Nr caractere:
5 657 caractere
Marime:
26.13 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Tema de casa
Domeniu:
Drept
Data publicare:
15.01.2018
Structură de fișiere:
  • Teme drept penal.docx
Predat:
la facultate
Nota primita:
Nota 9

Ai gasit ceva în neregulă cu acest document?

Te-ar putea interesa și:
I. RASPUNDEREA PENALA - ASPECTE GENERALE. INLATURAREA RASPUNDERII PENALE 1. Notiune si...
CAPITOLUL I. Cauzele obiective ale justificarii Ne vor retine putin aceste cauze obiective...
I.Obiectivele temei de studiu: -cunoasterea valorilor aparate de normele dreptului penal;...
SEMINARUL NR. 1 ,,Introducere in studiul dreptului penal" I. Plan de seminar:...
Sectiunea I Consideratii generale ? 1. Desfasurarea activitatii infractionale Perioade in...
Sus!