Teme drept penal

Previzualizare tema de casa:

Extras din tema de casa:

I. Tribunalul Dolj l-a condamnat pe inculpat pentru infractiunea de lovire şi alte violente (art. 193 CP), întrucât din raportul medico legal au rezultat 55 de zile de îngrijiri medicale. Pe situația de fapt, s-a reținut în speță că inculpatul a lovit de 2 ori victima cu o coadă de topor, loviturile ţintind capul victimei. Din probele administrate a rezultat faptul că pentru a se apăra de agresiune, victima a reușit să atenueze șocul loviturii întrucât a ridicat mâna, fapt pentru care a suferit și o fractură a acesteia.

Cerințe:

1. Cu ce formă de vinovăție a acționat inculpatul ?

Forma de vinovatie cu care a actionat inculpatul este intentie directa, forma vinovatiei in care faptuitorul prevede si urmareste rezultatul faptei sale, exact ca in speța prezentata. Intentia directa este consacrata legal in art.16 pct. 1 lit.a din CP in vigoare.

2. În calea de atac declarată de procuror s-a pus problema schimbării încadrării juridice în tentativă de omor. Care este opinia dvs. în acest sens. Argumentați. Pentru rezolvarea acestui subpunct aveți în vedere și materialul suplimentar postat pe platformă privind stabilirea formei de vinovăție în cazul anumitor infracțiuni contra persoanei.

Opinam ca in speța prezentată, pentru ca instanta judecatoreasca să poata pronunța o hotărare judecatorească legală si temeinica încadrarea juridica a faptei trebuie in mod necesar schimbata in tentativa de omor. Susținera noastra are ca principala argumenație faptul ca inculpatul a folosit la comiterea faptei un instrument apt sa produca moartea, care a fost îndreptat spre o regiune vitală a corpului victimei și numai intamplarea sau prezența de spirit a persoanei vatamate a facut ca aceasta sa ramana in viața. Esențial aici este faptul că, fata de cele expuse anterior de noi, din materialiatea faptelor rezultă, fară dubiu, ca intenția inculpatului a fost de a ucide.

Descarcă tema de casa

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Teme drept penal.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2018
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
9 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
1 133 cuvinte
Nr caractere:
5 657 caractere
Marime:
26.13KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Tema de casa
Domeniu:
Drept
Predat:
la facultate
Materie:
Drept
Nota primită:
Nota 9
Sus!