Psihism si comunicare

Previzualizare tema de casa:

Extras din tema de casa:

Realizati un eseu despre psihism si comunicare intr-o lucrare de 500 de cuvinte. ,,Posesia unui psihic uman si a unei culturi este caracteristica omului si doar lui singur: ele stimuleaza si largesc tendinta lui biologica la o diferentiere, la o individualizare, la o plasticitate si variabilitate a comportamentului,, (G. Devereux, 1978).

Psihismul uman prezinta un maxim de complexitate in raport cu celelante fenomene ale lumii materiale. Pozitia comportamentelor psihice comportamentale in contextul lumii materiale, a fost considerat mult timp, inutila. In primul rind psihismul se opune lumii materiale, dezvaluind-o. In al doilea rind este ascuns, impalpabil, imponderabil, inefabil. In al treilea rand prezinta desfasurari specifice si deseori surprinzatoare. In al patrulea rind, prin el subiectul si oamenii in general isi propaga inteligenta si actiunea, experienta si vointa. Psihicul pare determinat, dar in anumite limite, determinant, liber.

In orice act de comunicare intervine de fapt psihismul cu functiile de baza ale procesului cognitiv. In cunoasterea elementara se distinge indeosebi rolul atentiei, perceptiei si memoriei. Aprofundarea cunoasterii aduce in prim plan imaginatia si gandirea. Motivatia si comunicarea intervine tot timpul ca motor al activitatii psihice. Activitatea de reflectare a realitatii in creier are un caracter selectiv. Atentia consta in orientarea si concentrarea activitatii psihice asupra unor obiecte si fenomene care, datorita acestui fapt, sunt reflectate mai clar si mai deplin.

In dezvoltarea perceptiei, un rol deosebit de important il are dezvoltarea limbajului si comunicarea verbala. Este util sa se urmareasca nu numai realizarea unei perceptii corecte la un moment dat in conformitate cu scopul urmarit ci si dezvoltarea spiritului de observatie. Astfel in perceptie intervin si o serie de atitudini:

- atitudinea motorie - pozitia, postura pe care se sprijina comportamentul nostru e in relatie cu ceea ce observam, (cand vrem sa auzim bine ce spune o persoana adoptam o anume atitudine);

- atitudinea intelectuala - starea de pregatire cognitiva, punctul de vedere, orientarea in situatie;

- atitudinea afectiva - o dispozitie subiectiva a persoanei de a reactiona pozitiv sau negativ fata de o situatie, persoana sau o simpla afirmatie.

Influenta afectivitati se face resimtita si in cazul perceptiilor subliminale. Perceptia subliminala este cea ale carei efecte se fac resimtite, desi excitantii ce o produc se afla sub pragul senzorial, fie cel de intensitate, fie cel referitor la timpul de expunere. Atitudinea, interesele influenteaza puternic selectia perceptiva.

Limbajul este codul cu care este transmisa informatia si reprezinta unealta comunicarii - reprezinta codul comunicarii, fiind liantul intre cel ce transmite informatia, respectiv emitatorul si cel ce primeste informatia, receptorul. Limbajul determina forma comunicarii, fiind de trei feluri: scris, verbal si nonverbal.

Judecata, sinele si societatea nu sunt structuri discrete, ci procese de interactiune personala si interpersonala. Interactiunea simbolica subliniaza importanta limbajului, ca mecanism fundamental in devenirea sinelui si a judecatii.

Personalitatea este ceea ce este propriu si caracteristic fiecarei persoane si o distinge ca individualitate; practic e felul propriu de a fi al cuiva. Comunicarea are o foarte mare influenta asupra personalitatii deoarece in ziua de azi individul se defineste in functie de ceilalti iar comportamentul reprezinta o imagine a persoanei in interactiunea cu ceilalti. Interactiunea atrage concomitant si comunicare deoarce sinele se construieste in interactiunea cu ceilalti. In felul acesta, definirea unei situatii nu este niciodata strict individuala, desi apare astfel; in acelasi timp, nici individul nu este doar o oglinda a celorlalti, ci introduce note personale in orice evaluare si raspuns. Cu cat se comunica mai mult cu atat cresc sansele de a se crea personalitati puternice. Astel comunicarea a devenit cheia individului spre societate si integrarea lui in aceasta. Lipsa comunicarii atrage o indepartare iminenta fata de grup, echipa, societate, etc.

Discutand despre grupuri observam, cum si societatea din care facem parte este in esenta, un grup, deoarece grupul inseamna reguli, reputatie, munca in echipa, etc. - sensuri determinate de interactiune deci de comunicare. Atata timp cat exista o buna comunicare exista si un randament maxim, insa daca aceasta lipseste se poate ajunge la disensiuni sau, chiar mai rau, la disfunctionalitati. Functionarea unui grup mai mare se bazeaza pe reteaua care conecteaza diferitele sale parti asigurandu-i coerenta. Nuanta introdusa de H.G. Blumer ilustreaza foarte bine esenta acestei retele: "O retea sau o institutie nu functioneaza in mod automat datorita unei dinamici interioare sau unui sistem de cerinte. Ea functioneaza pentru ca persoanele aflate in diferite puncte fac ceva, iar ceea ce fac este rezultatul modului cum definesc situatia in care sunt chemate sa actioneze"

Bibliografie:

1. Abric, Jeanne - Psihologia comunicarii, Iasi, Editura Polirom, 2004.

2. Mucchielli, Alex - Arta de a comunica. Metode, forme si psihologia situatiilor de comunicare, Iasi, Editura Polirom, 2005.

3. Gavreliuc, Alin - De la relatiile interpersonale la comunicarea sociala, Iasi, Editura Polirom, 2006.

4. https://alingavreliuc.files.wordpress.com/2010/07/alin-gavreliuc-de-la-relatiile-interpersonale-la-comunicarea-sociala-2007.pdf

5. http://www.psiholog-logoped.ro/doc_4_Ce-este-comunicarea-_pg_0.ht

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
922 cuvinte
Nr caractere:
4 883 caractere
Marime:
16.16 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Tema de casa
Domeniu:
Comunicare
Data publicare:
19.10.2017
Structură de fișiere:
  • Psihism si comunicare.docx
Predat:
la facultate
An de studiu:
III

Ai gasit ceva în neregulă cu acest document?

Te-ar putea interesa și:
Fara doar si poate traim intr-o lume a simturilor, a dezirabilului, a concretului imediat, a...
Experienta timpurie a speciei umane pe planeta noastra este adesea descrisa de catre arheologi si...
Motto: "Limitele limbajului meu sunt limitele lumii mele." L. Wittgenstein CAP....
Iti amintesti cumva o prozs cu nume frumos si trist a lui William Saroyan, Pribeag, ssrman si...
Comunicarea - inteleasa ca parte componenta a vietii psihice, dar si sociale, trebuie prezentata...
Sus!