Previzualizare tema de casa:

Extras din tema de casa:

Router-ul este un dispozitiv hardware sau software care conecteaza doua sau mai multe retele de calculatoare. Un router opereaza pe nivelul 3 al modelului OSI, deci compara adresele IP (logice) ale pachetelor aflate in tranzit cu intrarile din tabela sa de routare pentru a decide catre ce interfata trebuie sa trimita pachetul respectiv. Tabela de routare poate contine atat intrari statice (introduse de administrator) cat si intrari dinamice, aflate de la ruterele din retelele vecine.

O retea complexa necesita un dispozitiv care nu doar sa cunoasca adresa fiecarui segment, ci sa determine si cea mai buna cale (ruta) pentru transmiterea datelor si filtrarea traficului de difuzare pe segmentul local.

Router-ele sunt unitati de legatura intre retele care opereaza la nivelul retea. Ele interconecteaza segmente de retea sau chiar retele intregi. Ele transmit pachetele de date intre retele, pe baza informatiilor nivelului 3. Router-le iau decizia cu privire la drumul optim pe care trebuie sa-l parcurga pachetele de date pe o inter-retea, pe baza unor informatii cu privire la topologia retelei, densitatea de trafic si viteza de legatura.

Un router poate transfera date intre LAN-uri diferite ca standard de transmisie (Ethernet, FDDI, ATM) fiind prevazut cu diverse interfete avand adrese individuale. Routerele pot face conversiile necesare ale formatului pachetelor in cazul interconectarii unor segmente de retea cu standarde si protocoale diferite.

Router-ul are in componenta sa memorie RAM/DRAM/NVRAM; ROM; Flash,

- una sau mai multe interfete de retea (placi de retea);

- router-ele suporta suita TCP/IP,

- nu prezinta HDD, monitor, mouse sau tastatura, accesul se face fie prin intermediul unui calculator cu rol de consola fie remote, cu o aplicatie specifica (gen Windows Hyper Terminal sau Putty);

Clasificarea routerelor:

Dupa apartenenta la sisteme autonome, routerele se clasifica in :

1) routere interne (internal routers)

2) routere de granita (area border routers);

3) routere backbone;

Sistem Autonom:

- colectie de retele sub administrare partajata si cu aceeasi strategie de administrare;

- Sistem de routere sub o administrare comuna (de exemplu, o retea corporativa, reteaua unui inspectorat scolar etc.)

- Sistemelor autonome le sunt asignate numere unice pe 16 biti de catre placa de retea;

- Protocoalele de routare interna lucreaza cu un sistem autonom;

- Protocoalele de routare externa lucreaza cu intre sisteme autonome.

Functiile routerelor:

Pentru transmiterea pachetelor de date in retele, routerele au 3 functii principale:

1) Route Processing

- functia de packet switching ( permite routerului sa accepte pachetul de date pe o placa de retea si sa il trimita mai departe printr-o alta placa de retea);

o functia de path determination; Selecteaza, dupa anumite criterii, a celei mai potrivite interfete pentru a retransmite un pachet de date.

- cand un pachet de date este trimis de la un calculator-gazda la un la un calculator-destinatie dintr-o alta retea, acesta trece printr-unul sau mai multe routere;

- acesta intra in primul router printr-o anume interfata, datorita conceptului de ,,default gateway" (adresa IP a routerului), este prelucrat (la nivel de frame, MAC si IP) si este retransmis mai departe.Acest proces se repeta de fiecare data cand pachetul de date trece printr-un alt router. Cand ajunge la routerul conectat cu reteaua de destinatie, encapsularea va cuprinde adresa MAC a destination host.

Pentru realizarea functiei de path determination, routerele trebuie sa intretina cu grija Tabelele ARP. Acestea sunt niste

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Router.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
9 pagini
Imagini extrase:
9 imagini
Nr cuvinte:
2 009 cuvinte
Nr caractere:
11 028 caractere
Marime:
15.94KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Tema de casa
Domeniu:
Calculatoare
Tag-uri:
lan, router, retea, internet
Predat:
la facultate
Materie:
Calculatoare
Sus!