Etica în administrația publică

Previzualizare subiecte:

Extras din subiecte:

1. Enumerati cateva principii din Codul Bunei Administrari adoptat de Parlamentul european la 6 septembrie 2001.

Comunitatea Europeana prin Euro-Ombudsman a propus adoptarea unui "Code of good administrative behavior" inca din 1998 - Cod adoptat de Parlamentul European la 6 septembrie 2001.

Principii concretizate in Codul European al bunei administrari:

- aplicarii legii, a regulilor si procedurilor legale - principiul legalitatii;

- eliminarii discriminarii - principiul nediscriminarii si egalitatii de tratament;

- luarii de masuri proportionale cu gradul de pericol - principiul proportionalitatii;

- principiul impartialitatii;

- Principiul respectarii vietii private

- Princ consecventei si al asteptarilor legitime;

- Princ echitatii

- Princ transparentei

2. Enuntati doua obligatii ale functionarului public european (asa cum sunt formulate acestea in Statutul functionarului public european, 2007, autori: Verginia Vedinas, Constanta Calinoiu)

a) . Functionarul este obligat sa isi exercite atributiile si sa se comporte tinand seama numai de interesele Comunitatilor, fara a solicita si fara a accepta instructiuni din partea nici unui guvern, autoritati, organizatii sau persoane din afara institutiei sale. Functionarul indeplineste atributiile care ii sunt incredintate in mod obiectiv si impartial si cu respectarea datoriei sale de loialitate fata de Comunitati. Fara permisiunea autoritatii imputernicite sa faca numiri, functionarul nu poate accepta, din partea unui guvern sau a oricarei alte surse din afara institutiei de care apartine, titluri onorifice, decoratii, favoruri, cadouri ori remuneratii, indiferent de natura acestora, cu exceptia cazului in care acestea ii sunt acordate pentru servicii prestate fie inainte de numirea sa, fie in cursul unui concediu special pentru serviciu militar sau national si ca urmare a prestarii unor astfel de servicii.

b) Functionarul se abtine de la a divulga neautorizat informatiile care i-au fost aduse la cunostinta in exercitarea atributiilor sale, cu exceptia cazului in care informatiile in cauza au fost deja facute publice sau sunt accesibile publicului. Functionarul are aceasta obligatie si dupa incetarea raporturilor de munca.

3. Enuntati doua norme de conduita morala si profesionala a functionarilor publici din Legea 7/2004.

Art. 5

(1) Functionarii publici au obligatia de a asigura un serviciu public de calitate in beneficiul cetatenilor, prin participarea activa la luarea deciziilor si la transpunerea lor in practica, in scopul realizarii competentelor autoritatilor si ale institutiilor publice.

(2) In exercitarea functiei publice, functionarii publici au obligatia de a avea un comportament profesionist, precum si de a asigura, in conditiile legii, transparenta administrativa, pentru a castiga si a mentine increderea publicului in integritatea, impartialitatea si eficacitatea autoritatilor si institutiilor publice.

Loialitatea fata de Constitutie si lege

Art. 6

(1) Functionarii publici au obligatia ca, prin actele si faptele lor, sa respecte Constitutia, legile tarii si sa actioneze pentru punerea in aplicare a dispozitiilor legale, in conformitate cu atributiile care le revin, cu respectarea eticii profesionale.

(2) Functionarii publici trebuie sa se conformeze dispozitiilor legale privind restrangerea exercitiului unor drepturi, datorata naturii functiilor publice detinute.

Loialitatea fata de autoritatile si institutiile publice

4.Explicati semnificatia termenului etica si precizati obiectul acestei discipline

Termenul ,,etica" provine din cuvantul grecesc ethos si inseamna caracter, mod habitual de viata. Asadar, etica sau ,,filosofia practica" isi pune problema justificarii modurilor de comportare si actiune care determina practica vietii umane, in domeniul individual si social. In antichitate ca si in epoca noastra, cea mai importanta virtute (=echivalentul antic al Binelui, valoarea centrala a eticii ca disciplina) este considerata Dreptatea. Ea insemna justete in materie de morala, termenul de dreptate desemneaza un ideal universal si in acelasi timp o virtute personala.

Problematica etica:

o ce este bine si ce este rau (in conduita umana si in aranjamentele sociale, in raporturile interindividuale sau intergrupuri, in institutii etc.)

o ce este corect si ce este incorect (dar nu din punct de vedere juridic sau administrativ, nici din punct de vedere strict tehnic, ci dintr-un punct de vedere principial general, punctul de vedere moral); sau ce este fair si ce este unfair

o ceea ce se cuvine si ceea ce nu se cuvine (intr-o societate civilizata), cum trebuie sa se comporte, sau ce trebuie si ce nu trebuie sa faca un om corect, un grup, o institutie.

5.Precizati in ce consta specificul eticii sociale.

Etica sociala se ocupa de intemeierea si distribuirea drepturilor si a obligatiilor morale la nivel social, intre diverse grupuri: grupuri economice, sociale, etnice, de varsta, de sex, generationale etc.

Ea vizeaza raporturile dintre diverse grupuri economice, sociale, etnice, de varsta, de sex, dintre generatii, dintre institutii si persoane, dintre natiuni si state, sub aspectul drepturilor si obligatiilor morale reciproce, sau a felului in care se distribuie aceste drepturi si obligatii intre grupurile ce participa la o viata comunitara.

6.Precizati care sunt solutiile teoretice conturate de-a lungul timpului

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Etica in administratia publica.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Nu
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
8 pagini
Imagini extrase:
8 imagini
Nr cuvinte:
4 466 cuvinte
Nr caractere:
23 039 caractere
Marime:
26.86KB (arhivat)
Publicat de:
Alexandrina Buta
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Subiecte
Domeniu:
Administrație Publică
Tag-uri:
Administratie Publica, etica
Predat:
Facultatea de Administratie si Management Public , Academia de Studii Economice din Bucuresti
Specializare:
Administratie si management public
Materie:
Administrație Publică
Sus!