Managementul Transporturilor

Previzualizare seminar:

Extras din seminar:

Societatile offshore

Ce inseamna compania offshore?

Prin termenul de offshore ( Potrivit dictionarului anual al revistei The Economist, companiile offshore sunt firme inregistrate in anumite tari sau jurisdictii care au o legislatie fiscala fie fara impozite, fie cu impozite foarte scazute atat timp cat societatea nu desfasoara activitati pe teritoriul tarii unde sunt inregistrate. ) limbajul de specialitate britanic desemneaza teritoriul situat dincolo de tarm. In jargonul economic american, prin offshore sunt denumite activitatile economice si firmele care isi desfasoara activitatea in afara teritoriului national al statului in care acestea sunt rezidenti.

Cu alte cuvinte este vorba despre intreprinderi care nu desfasoara activitati comerciale in tara in care au fost inregistrate si care, din punct de vedere al actelor comerciale savarsite, sunt considerate ca fiind firme straine. O companie offshore nu realizeaza venituri in tara in care a fost inmatriculata.

Teoretic, companii offshore se pot infiinta in orice tara din lume, dar nu peste tot se pot obtine si avantaje fiscale.

Tax heaven (engl.) - in traducere libera inseamna port fiscal, refugiu fiscal, paradis fiscal. Cu acest termen sunt desemnate acele unitati teritorial-administrative care asigura conditii deosebit de favorabile pentru dezvoltarea capitalului si pentru functionarea companiilor offshore.

In functie de conditiile de functionare, teritoriile unde se pot inregistra firme off-shore se impart in trei grupe:

grupa 1 - Insulele Bahamas, Jersey, Insula Man, Delaware (USA) (capitalul de baza nu trebuie consemnat, bilantul nu trebuie depus la nici o autoritate, profitul firmei este incarcat anual numai cu un impozit fix);

grupa 2 - Irlanda, Hong Kong (firmele au obligatia sa prezinte autoritatilor bilantul legalizat de un contabil autorizat);

grupa 3 - Madeira, Cipru, Elvetia, Lichtenstein, Ungaria (din 1994) (la infiintarea firmei capitalul de baza trebuie consemnat, depunerea bilantului este obligatorie, dar profitul firmei este impozitat avantajos - cu o cota cuprinsa inre 0 si 4,25%).

Motive pentru a infiinta o companie offshore

Pentru a ne da seama de ce este avantajos sa infiintam o companie offshore pentru a ne putea conduce mai bine afacerile este suficient sa studiem avantajele pe care le au aceste companii. Aceste avantaje sunt:

- anonimitate si confidentialitate;

- suporta taxe reduse si ajuta la o mai buna planificare internationala a taxelor;

- lipsa controalelor valutare;

- opereaza intr-un sistem economic si politic stabil;

- opereaza intr-un sistem bancar bine organizat si dezvoltat;

- posibilitatea diversificarii obiectului de activitate fara nici o restrictie;

- regulamente lejere;

- posibilitatea de expansiune mult mai buna;

- ascunderea provenientei marfurilor prin prelucrarea in zonele libere adiacente altor centre financiare offshore;

Anonimitate si confidentialitate

Anonimatul si confidentialitatea sunt invocate ca principale avantaje ale companiilor offshore, dupa taxele scazute sau chiar lipsa acestora. Printre motivele care determina o asemenea alegere se numara:

- in cele mai multe cazuri compania offshore este folosita ca o a treia parte desfasurand tranzactii pe piata locala. In acest caz, cele 2 companii nu trebuie sa aiba acelasi (aceiasi) director(i) intrucat aceeasi persoana nu poate semna un acord intre 2 companii in calitate de director al amandurora;

- in multe tari obligativitatea de a plati taxe este legata de locatia administratiei companiei. Daca este evident ca directorii si actionarii unei companii straine sunt inregistrati pe piata locala, veniturile companiei straine vor fi considerate ca venituri ale unor proprietari locali si vor fi, in consecinta, taxabile;

- oamenii de afaceri doresc sa mentina anonimatul in ceea ce priveste activitatile desfasurate, profiturile acumulate, investitiile;

- anonimatul nu poate fi obtinut odata ce compania a fost inregistrata cu detinatorii ei reali, iar documentele in care sunt consemnati actionarii si directorii sunt indosariate. In contrast, cand compania este inregistrata ca anonima, iar proprietarii, la un moment dat, nu mai doresc acest lucru, structura nu poate fi oricand schimbata;

- publicul are acces la dosarele ce contin certificatele de actionar, documentele de constituire ale unei companii etc.

Pe plan mondial peste 95% din detinatorii de companii offshore folosesc o structura de anonimat, restul preferand o structura deschisa.

Angajatii sunt obligati prin juramant sa pastreze secrete numele beneficiarilor nerezidenti. Doar datele generale sunt prezentate din cand in cand pentru a informa guvernul si publicul cu privire la evolutia in acest domeniu. In functie de dorinta beneficiarului companiei, identitatea acestuia poate fi cunoscuta doar de cei cu care lucreaza in mod direct, cum ar fi directorul general si adjunctul.

Suporta taxe reduse si ajuta la o mai buna planificare internationala a taxelor

Jurisdictiile fiscale existente pe plan mondial se impart in doua categorii: cele caracterizate de un nivel ridicat al taxelor (taxa pe venit, TVA, taxa pe salarii, taxa pe dividende, taxe municipale, taxe de drumuri, taxe imobiliare etc.) si cele care nu percep taxe deloc sau acestea sunt foarte mici. In jurisdictiile care nu percep taxe, cum ar fi Bahamas, Gibraltar nici una din taxele mentionate mai sus nu este perceputa. O companie inregistrata intr-o astfel de jurisdictie nu plateste nici o astfel de taxa.

Daca luam in considerare o jurisdictie cu taxe scazute, vom vorbi de taxa pe profitul companiei. O jurisdictie cu astfel de taxe este Ciprul, unde se aplica o taxa de 4,25% pe profit brut. Profitul brut este calculat prin scaderea din venit a tuturor cheltuielilor facute de o companie pentru desfasurarea afacerilor. Aceasta include costul bunurilor vandute, salariile, cheltuielile de calatorie, cazare si protocol, taxe profesionale, comisioane si asa mai departe. Nu exista limite in ceea ce priveste aceste cheltuieli decat bunul simt. Mai mult, salariile nu sunt taxabile. Totusi, alte jurisdictii, de exemplu Insula Man, impun o taxa fixa (750 lire sterline, sau 1200$ in cazul Insulei Man) oricarei companii, indiferent de profiturile sau pierderile acesteia.

Cat despre planificarea internationala a taxelor, companiile internationale folosesc entitatile offshore pentru a-si dirija profiturile catre acestea si pentru a-si desfasura activitatea astfel incat sa plateasca cat mai putine taxe. Nu este de mirare ca mii de oameni de afaceri si companii folosesc companii offshore pentru planificarea internationala a taxelor, printre acestea numarandu-se firme renumite in intreaga lume precum Pepsi Cola, Tetra Pak, Barclays RJR Nabisco si altele. Existenta unor tratate de evitare a dublei impuneri internationale impreuna cu taxele scazute ofera posibilitati imense pentru planificarea taxelor.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Managementul Transporturilor.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8.8/10 (5 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
21 pagini
Imagini extrase:
21 imagini
Nr cuvinte:
7 804 cuvinte
Nr caractere:
46 398 caractere
Marime:
30.76KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Seminar
Domeniu:
Transporturi
Predat:
la facultate
Materie:
Transporturi
Profesorului:
Conf. Univ. Dr. Alexandru Ionescu
Sus!