Previzualizare seminar:

Extras din seminar:

Comunismul este definit ca un regim totalitar, in care cetatenii se afla sub controlul statului si in care conducatorul este puterea absoluta de care trebuie sa depinda intreaga societate.Caracteristicile principale ale acestui regim totalitar sunt : partidul unic, ideologia oficiala, conducatorul unic si absolut, politia secreta, monopolul asupra informatiei, asupra armelor si asupra economiei, astfel comunismul devine un cosmar pentru secolului XX, mai ales prin efectele pe care le are asupra intregii lumi, dintre care unul dintre cele mai nocive si des criticate este cel al terorii impuse in statele totalitare, teroare ce duce la controlul maxim al societatii si la pedepsirea, chiar uciderea celor care nu se supun doctrinei oficiale si conducatorului, precum si la existenta asa-numitelor gulaguri, fapte ce sunt de neconceput intr-o democratie.

Toate aceste caracteristici definesc si regimul stalinist pe care Roy Medvedev il prezinta ca o ramura a teoriei politice, o terorie dominanta in Uniunea Sovietica si in tarile din jurul URSS-ului.

Stalinismul este sistemul politic pe care Iosif Visarionovici Stalin l-a pus in aplicare in Uniunea Sovietica intre 1924-1953.

Datorita faptului ca Stalin a fost " elevul " lui Lenin , stalinismul ar putea fi definit ca un model de gandire si de actiune care decurge din leninism.

Bibliografie:

BETEA, Lavinia, Maurer si lumea de ieri: Marturii despre stalinizarea Romaniei, Arad, Editura ,,Ioan Slavici", 1995

MEDVEDEV, Roy, Stalin si stalinismul, Editura Umanitas, Bucuresti 1991, traducere Margareta Sipos

TISMANEANU, Vladimir, Stalinism pentru eternitate, O istorie politica a comunismului romanesc Polirom, Iasi 2005, Traducere de Cristina Petrescu si Dragos Petrescu

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Stalinismul.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
1 270 cuvinte
Nr caractere:
6 432 caractere
Marime:
11.03KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Seminar
Domeniu:
Științe Politice
Tag-uri:
Stalinismul, politica
Predat:
la facultate
Materie:
Științe Politice
Sus!