Politica economică a Partidului Național Liberal

Previzualizare seminar:

Extras din seminar:

Piata asigurarilor

Avand in vedere deosebita lor importanta in redresarea economica, in piata financiara si in securitatea sociala, Partidul National Liberal este angajat in dezvoltarea imediata a pietei asigurarilor cu o sustinere speciala pentru societatile private de asigurare. Prin initiative legislative si norme speciale vom propune diversificarea portofoliului de asigurari atat in ce priveste asigurarile de viata, cat si asigurarile generale.

Asigurarile generale le vom dezvolta pe urmatoarele categorii de asigurari: asigurari de persoane, altele decat cele de viata; asigurari de autovehicule; asigurari maritime si de transport; asigurari de aviatie; asigurari de incendiu si alte pagube la bunuri; asigurari de raspundere civila; asigurari de credite si garantii; asigurari de pierderi financiare din riscuri asigurate si asigurari agricole.

Pentru scoaterea sistemului de asigurari din punctul critic in care se afla, punct exprimat prin gradul extrem de redus de extindere a pietei asigurarilor, prin numarul mic de societati de asigurare existent, precum si prin nivelul mai mult decat modic al primelor de asigurare incasate, vom propune in regim de urgenta amendarea actelor normative existente. Legislatia actuala (Legea 47/1991, Legea 136/1995) are prevederi ambigue in ce priveste constituirea si mentinerea rezervelor de dauna, rezervele de capital sau investitiile societatii de asigurare. In plus, legislatia nu furnizeaza gama de prevederi si nu are flexibilitatea necesara in ce priveste supravegherea. Lipsesc, de asemenea, prevederile obligatorii referitoare la moralitatea si onorabilitatea persoanelor implicate in activitatea de asigurare.

Partidul National Liberal si-a fixat politica de relansare a activitatilor de asigurare pe doua directii:

1.dezvoltarea accelerata a pietelor de asigurari, a numarului de societati, a ofertei acestora;

2.instituirea Autoritatii de Supraveghere, care sa asigure supravegherea situatiei financiare a asigurarilor in vederea protejarii asiguratilor sau a potentialilor asigurati.

Partidul National Liberal urmareste promovarea stabilitatii si eficientei in activitatea de asigurare. Pentru atingerea acestui obiectiv, prin text de lege va sustine ca Autoritatea de Supraveghere a Asigurarilor sa analizeze periodic piata asigurarilor, sa ia toate masurile pentru ca activitatea de asigurare sa fie gestionata pe baze prudentiale si sanatoase, sa garanteze confidentialitatea informatiilor.

7. Restructurarea si privatizarea

Restructurarea si privatizarea sunt urgente declarate ale Partidului National Liberal. Obligativitatea restructurarii provine din nevoia presanta de a imbunatati rezultatele financiare ale intreprinderilor. Restructurarea o intelegem in dimensiunile: manageriala, organizatorica, tehnologica si de personal.

Optiunea strategica privind ordinea desfasurarii restructurarii privatizarii tine de analiza fiecarui caz in parte, de gradul de concentrare si de integrare a productiei. Ca si in cazul privatizarii suntem pentru un ritm, o viteza si o profunzime accelerata astfel incat costurile sa fie cat mai reduse si rezultatele economice evidente.

Analiza derularii restructurarii pana in prezent denota ca rezultatele sunt foarte modeste. Restructurarea, desi a fost un leit motiv, a fost obstructionata de cauze tehnice si de cauze structurale:

A. Cauze tehnice:

- metodele de selectie ale intreprinderilor au fost neclare, arbitrare si deseori discretionare;

- lipsa unui cadru institutional adecvat pentru solutionarea raporturilor dintre restructurare si privatizare. Institutiile create (Fondul Proprietatii de Stat, Comitetul de Restructurare, Agentia de Restructurare) au primit atributii in buna parte contradictorii sau imposibil de indeplinit mai ales in cazul intreprinderilor aflate intr-o situatie financiara dificila;

- lipsa unor institutii de specialitate, firme de consultanta, societati de audit, personal de specialitate cu totul si cu totul insuficient in raport cu cerintele analizei diagnostic.

B. Cauze structurale:

- criteriile de selectare a intreprinderilor pentru a fi restructurate de stat au lasat foarte mult loc coruptiei. Arbitrariul tratarilor face imposibil sa se stie cat de viabile sau de putin viabile sunt intreprinderile in realitate;

- restructurarea dirijata de stat reprezinta o deturnare a resurselor de la alte obiective mai importante care pot avea mult mai multe sanse de redresare;

- programele de restructurare dirijate de stat s-au dovedit extrem de costisitoare si reprezinta un adevarat cosmar birocratic.

Partidul National Liberal, luand in considerare toate aceste concluzii, propune fluidizarea gestionarii restructurarii de catre stat, simplificarea procedurala si derularea operatiunilor pe criterii de oportunitate economica si de piata.

8. Restructurarea si dezvoltarea industriei

Partidul National Liberal are ca obiective: cresterea productiei industriale si a productivitatii muncii, reducerea volumului stocurilor, cresterea investitiilor, cresterea continua a exporturilor, cresterea salariului mediu nominal net si reducerea somajului.

Ca strategie de ansamblu, Partidul National Liberal are in vedere reducerea ponderii sectoarelor care aduc valoare adaugata mica si extinderea celor cu valoare adaugata semnificativa. Astfel, unele sectoare ale industriei grele (metalurgie, petrochimie, industria cimentului) dispun de supracapacitati importante in conditiile unei valori adaugate reduse, in vreme ce sectoare importante (industria electronica si a comunicatiilor, industria ingrasamintelor chimice, industria masinilor agricole, industria alimentara) dispun de perspective deosebite de crestere si modernizare a productiei si de o valoare adaugata ridicata.

Partidul National Liberal si-a fixat urmatoarele criterii si directii de sustinere a dezvoltarii si insanatosirii industriei:

- privatizarea accelerata a intreprinderilor de stat;

- tarifele si preturile acestor intreprinderi vor fi stabilite pe criterii de piata si mentinute prin corectii specifice;

- intreprinderile ce nu-si pot plati furnizorii si obligatiile vor fi insolvabile si vor fi tratate conform Legii 64 din 1995;

- regiile autonome vor fi transformate in societati comerciale.

In strategia dezvoltarii industriei ne vom sprijini pe alierea si constituirea de societati mixte cu grupuri puternice din Europa si Statele Unite pentru adaptarea la cerintele concurentiale din piata unica europeana. Fidel traditiei sale economice si politice, Partidul National Liberal se va sprijini si pe capitalul autohton posibil de mobilizat prin sistemul financiar-bancar si piata de capital.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Politica economica a Partidului National Liberal.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
1 504 cuvinte
Nr caractere:
8 576 caractere
Marime:
15.07KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Seminar
Domeniu:
Științe Politice
Tag-uri:
Economie, partid politic
Predat:
la facultate
Materie:
Științe Politice
Sus!