Participarea Cetaneasca

Previzualizare seminar:

Extras din seminar:

In limbajul cotidian, intalnim frecvent ideea ca imaginea unei tari este data de administratia acesteia. Fenomenul administrativ se afla intr-o stransa legatura cu problematica puterii si guvernarii. Conducerea cu si pentru oameni este un parteneriat intre oameni si liderii in care si-au investit increderea. In democratiile din toata lumea, populatia joaca un rol important in guvernarea de zi cu zi. O societate democratica, implica participarea nemijlocita a celor carora li se adreseaza decizia, la adoptarea acesteia.

Experienta internationala atesta ca participarea cetateneasca este un instrument eficient de impulsionare a dezvoltarii locale. Avantajele ei se manifesta in sporirea calitatii procesului decizional, consolidarea parteneriatelor, atragerea de fonduri noi si rationalizarea utilizarii resurselor existente, crearea imaginii benefice si cresterea autoritatii administratiei publice. Este bine cunoscut si faptul ca transparenta autoritatilor publice, in special, fluxul continuu de informatii catre populatie, este o preconditie a unei participari comunitare eficiente.

Dezvoltarea comunitara reprezinta produsul final al participarii cetatenesti la

procesul decizional, fiind o expresie concentrata a comportamentului

participativ al actorilor sociali. La randul sau, participarea cetateneasca

constituie un proces complex si, contrar recunoasterii sale oficiale ca notiune

teoretica, nu beneficiaza deloc de consens in cazul cand trebuie aplicata. .

Totodata, exista si persoane pentru care participarea publica este ceva

suparator, care trebuie evitat pe cat este posibil.

Iata cateva definitii, perceptii ale participarii cetatenesti si ale importantei acesteia in imbunatatirea calitatii guvernarii si implicit a relatiei administratie -cetateni.

Notiunea de participare cetateneasca este definita, de regula, ca o participare directa a actorilor sociali la luarea deciziilor de nivel comun sau dintr-o alta conceptie participarea cetaneasca este procesul prin care preocuparile, nevoile si valorile cetatenilor sunt incorporate procesului administratiei publice locale de luare a deciziilor

Bineinteles se pot da o serie de definitii, mai mult sau mai putin complexe, in ceea ce priveste participarea publica dar toate au acelasi punct de pornire, idee de baza: relatia cetatean -administratie publica, care cu cat este mai stransa (nu intr-o forma coercitiva) cu atat se vad mai bine efectele pozitive asupra societatii si mediului in care traim. Dupa cu am vazut mai sus, conceptul de participare publica se bazeaza pe necesitatea consultarii cetatenilor si exprimarea de catre acestia a opiniilor in legatura cu deciziile care se adopta la diferite nivele si de care ei sunt afectati, intr-un fel sau altul. Intr-o comunitate sanatoasa, cetatenii participa la procesul de luare a deciziilor de interes public, informandu-se cu privire la problemele care ii afecteaza, solicitand autoritatilor sa adopte masurile pe care ei le considera de cuviinta si participand efectiv la punerea in practica a deciziilor luate.

Pentru a intelege importantul rol al participarii cetatenesti in activitatile, deciziile administratiei publice locale,se poate porni de la ideea de baza,aceea ca participarea confera calitate guvernarii iar o buna guvernare poate adduce investitii, afaceri profitabile, mai multe resurse financiare si de bunuri publice, crestere economica. Pentru guvern beneficiile participarii sunt foarte importante,prin participarea publica se pot economisi importante resurse financiare; multe programe meritorii nu dispun de resursele financiare necesare punerii lor in practica,dar cetatenii oferindu-se voluntari pot sa faciliteze finalizarea acestor programe, autoritatile pot obtine informatii pretioase de la cetateni in vederea proiectarii si implementarii politicilor publice in acelasi timp reducandu-se cheltuielile destinate salariilor personalului calificat. Implicarea cetatenilor poate suplinii atributele organelor guvernamentale in ceea ce priveste controlul si metodele de constrangere si astfel se economisesc bani si timp pentru autoritati. Se pot imbunatatii performantele si imaginea institutiilor democratice reducand clientelismul si coruptia.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Participarea Cetaneasca.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
4/10 (5 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
9 pagini
Imagini extrase:
9 imagini
Nr cuvinte:
2 293 cuvinte
Nr caractere:
13 668 caractere
Marime:
21.85KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Seminar
Domeniu:
Știința Administrației
Tag-uri:
cetatean, administratie, putere, guvernare, conducere
Predat:
la facultate
Materie:
Știința Administrației
Profesorului:
Profiroiu Alina
Sus!