Statistică

Previzualizare seminar:

Extras din seminar:

Cap. I Statistica in domeniul afacerilor

Conceptul de statistica

Cele mai vechi forme dateaza din antichitate. In Egipt se inventariau din doi in doi ani aurul si pamantul. Romanii realizau recensamantul de populatie.

A II-a perioada apare in universitate. In aceasta perioada au aparut primele forme institutionale de statistica.

Statistica descriptiva - descrierea statisticii unui stat din punct de vedere geografic, economic si politic.

A III-a perioada concorda cu aparitia scolii aritmetice politice (sfarsitul sec. XVII )denumirea vine de la titlul lucrarii lui William Petty care se chema "Aritmetica politica".

A IV-a perioada se manifesta in a doua jumatate a sec. XIX si prima jumatate a sec. XX, perioada care deriva prin simbioza dintre statistica si matematica, teoria probabilitatii din matematica.

Definitii statistica

1. Un ansamblu de date numerice care caracterizeaza un fenomen

2. Un ansamblu de metode specifice de investigare si analiza a fenomenelor

3. Un ansamblu de metode matematoce utilizate in teoria si practica statistica ale caror principii decura din teoria probabilitatilor

Aceste definitii sunt formulate simplist si fac abstractie de aspectele calitatii de evolutie a fenomenelor de cercetare.

In tara noastra se accepta urmatoarea definitie:

Statistica - este stiinta care studiaza aspectele cantitative si cele calitative ale evolutiei fenomenelor de masa, fenomene care sunt supuse actiunii legilor statistice ce se manifesta in conditii variabile in timp si spatiu.

Definitia si notiunile principale cu care se ocupa si organizeaza cercetarea stiintifica

Cercetarea statistica - reprezinta ansamblul activitatilor de culegere, de prelucrare si sistematizare, de stocare si regasire, de analiza si interpretare a informatiilor culese si de diseminare a rezultatelor sub forma de concluzii, predictii si date statistice sintetice.

1. Populatia statistica de referinta

- Este definite ca totalitatea elementelor de aceiasi natura care constituie campul de manifestare al fenomenelor care fac obiectul cercetarii statistice.

2. Unitatea de observare

- Nu este altceva decat elementele populatiei statistice

- Succesul cercetarii statistice depinde de cunoasterea populatiei de referinta, de definire corecta si unitara a acestora precum si a unitatii de observare

- Cand se defineste unitatea de observare trebuie sa se faca distinctiv de unitatea de raportare care este de fapt furnizorul de informatii.

3. Variabilele statistice

- Sunt insusiri, trasaturi ale elementelor proprietatilor statistice, desfasurate de o proprietate statistica variabila, ce ia mai multe valori care poarta denumirea de variante.

Organizarea activitatii statistice este asociata exclusiv cu organismele nationale de statistica publica, ceea ce este profund eronat. Oficiile nationale de statistica gireaza din perspectiva metodologica si deontological statisticile departamentale, oficiile respective realizand numai cerecetari statistice de interes general.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Statistica.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Nu
Nota:
3/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
12 pagini
Imagini extrase:
12 imagini
Nr cuvinte:
3 278 cuvinte
Nr caractere:
21 649 caractere
Marime:
57.35KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Seminar
Domeniu:
Statistică
Tag-uri:
statistica, seminar, variabila
Predat:
la facultate
Materie:
Statistică
Sus!