Ion Creangă

Previzualizare seminar:

Extras din seminar:

Inca te uiti la ei, barbate, zicea mama, si le dai paiele! Asa-i? Ha, ha ! bine v-au mai facut, pughibale spurcate ce sunteti ! Ca nici o lighioaie nu se poate aciua pe langa casa de raul vostru. Iaca, daca nu v-am sacelat astazi, faceti otrocol prin cele mite si dati la om ca cinii prin bat. Ara ! d-apoi aveti la stiinta ca va prea intreceti cu dediochiul ! Acus ieu varga din coarda si va croiesc de va merg petecele!

- Ia lasa-i si tu, mai nevasta, lasa-i, ca se bucura si ei de venireaa mea, zicea tata, dindu-ne huta. Ce le pasa! Lemne la trunchiu sunt; slaninasi faina in pod este de-a volna; brinza in putina, asemenea; curechiu in poloboc, slava Domnului! Numai de-ar fi sanatosi sa manince si sa se joace acum, cit is mititei; ca le-a trece lor zburdaciunea cind or fi mai mari si i-or lua grijile inainte; nu te teme, ca n-or scapa de asta. S-apoi nu stii ca este o vorba: ,,Daca-i copil, sa se joace, daca-i cal, sa traga; si daca-i popa sa citeasca "

- Tie, omule, zice mama, asa ti-i a zice, ca nu sezi cu dinsii in casa toata ziulica,

sa-ti scoata peri albi, minca-i-ar pamintul sa-i manince, Doamne, iarta-ma! De-ar mai veni vara, sa se mai joace si pe-afara. Ca m-am saturat de ei ca de mere padurete! Cite dracarii le vin in cap, toate le fac. Cind incepe a toca la biserica, Zahei al tau, cel cuminte, fuga si el afara si incepe a toca in stative, de pirie paretii casei si duduie ferestile. Iar stropsitul de Ion, cu talanca de la oi, cu clestele si cu vatrarul , face o hodorogeala si un taraboiu, de-ti ie auzul. Apoi isi pun cite-o toala in spate si cite-un coif de hirtie in cap si cinta ,,Aliluiia" si ,,Doamne miluieste, popa prinde peste", de te scot din casa. Si asta in toate zilele de cite doua-trei ori, de-ti vine, citeodata, sa-i cosesti in bataie, dac-ai sta sa te potrivesti lor

- Poi da, mai femeine, tot esti tu bisericoasa, de s-a dus vestea; incaltea ti-au facut si baietii biserica aici pe loc dupa cheful tau, macar ca-ti intra biserica in casa, de departe ce-i De-amu puneti-va pe facut privigheri de toata noaptea si parascovenii cite va place, mai baieti; daca vi-i voia sa va deie ma-ta in toate zilele numai colaci de cei unsi cu miere de la ,,Patruzeci de sfinti" si coliva cu miez de nuca.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Ion Creanga .doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
1 698 cuvinte
Nr caractere:
7 663 caractere
Marime:
18.82KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Seminar
Domeniu:
Limba Română
Tag-uri:
opera, autor, personaje
Predat:
la facultate
Materie:
Limba Română
Sus!