Rețele de calculatoare - seminar 1

Previzualizare seminar:

Extras din seminar:

1. Componente ale conceptului de reţelistică

Reţelistica este conceptul partajării resurselor şi serviciilor. O reţea de calculatoare este un grup de sisteme interconectate ce partajează resursele şi interacţionează folosind o legătură comună de comunicare. Astfel, o reţea este un set de sisteme interconectate ce au ceva de partajat. Resursa partajată poate fi o dată, o imprimantă, alte resurse hardware, sau un serviciu cum ar fi o bază de date sau un serviciu de mail. Sistemele individuale trebie să fie conectate cu ajutorul unei căi (numite mediu de transmisie) ce este utilizată pentru a transmite resursa sau serviciul între calculatoare. Toate sistemele de pe calea de comunicare trebuie să urmeze un set de reguli de comunicare comune, pentru ca datele să ajungă la destinaţie şi pentru ca sistemele ce transmit şi recepţionează datele să se înţeleagă între ele. Regulile ce guvernează comunicarea între calculatoare poartă numele de protocoale. Astfel, toate reţelele trebuie să aibă:

- O resursă de partajat (resursă);

- O cale pentru transmiterea datelor (mediu de transmitere)

- Un set de reguli care să guverneze comunicaţiile (protocoale)

FIGURA 1.1

În forma sa cea mai simplă, o reţea de calculatoare este formată din două sau mai multe calculatoare ce partajează informaţii printr-un mediu de transmisie.

Având un mediu de transmisie nu se garantează comunicarea. Când două entităţi comunică, ele nu fac mereu schimb de informaţii; mai mult, ele trebuie să înţeleagă informaţiile pe care le primesc una de la cealaltă. Scopul reţelisticii este nu doar de a schimba informaţii, ci şi de a înţelege şi utiliza datele primite de la alte entităţi din reţea. O analogie este limbajul natural al oamenilor. Doar pentru că doi oameni pot vorbi, asta nu înseamnă automat că ei se şi înţeleg. Aceşti oameni pot vorbi limbi diferite sau pot interpreta cuvintele diferit. Principalele motive pentru utilizarea reţelelor de calculatoare sunt că acestea furnizează servicii şi reduc costul echipamentelor. Astfel, motivele specifice pentru reţelele de calculatoare sunt:

- Partajare fişiere

- Partajare imprimante şi alte dispozitive

- Posibilitatea administrării centralizate şi a securităţii ridicate a resurselor din sistem

- Suport pentru aplicaţiile client/server (mail, baze de date, etc).

2. Modele ale reţelisticii

Există trei metode, sau modele, de organizare ce sunt în general recunoscute:

- Centralizat – format dintr-un mainframe şi terminale fără putere de procesare ce au scopul de a trimite comenzi către mainframe şi de a-i furniza utilizatorului rezultatul primit de la acesta (ex: bancomatele). În concluzie: toate procesele au loc pe mainframe; terminalele sunt conectate la calculatorul central şi funcţionează doar ca şi dispozitive de input/output.

- Distribuit – în loc de a concentra puterea de procesare într-un mainframe, aceasta s-a împărţit la nivel local. Acest model implică: mai multe calculatoare capabile să proceseze informaţia independent; sarcinile sunt îndeplinite de un calculator local sau alte calculatoare din reţea

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Retele de Calculatoare - Seminar 1.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
6/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
1 796 cuvinte
Nr caractere:
9 140 caractere
Marime:
58.56KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Seminar
Domeniu:
Rețele
Predat:
la facultate
Materie:
Rețele
Profesorului:
Claudiu Barca
Sus!