Previzualizare seminar:

Extras din seminar:

Nimeni nu a putut vreodată sa pretindă universului sa se îngrijească de persoana lui si cine a făcut-o nu a reusit sa aibă satisfactie asemenea unui om într-o nuvela cu morala adânca: "Un om a spus universului :Domnule. Eu exist. Oricum, a răspuns universul, Acest adevăr nu a creat în mine un motiv al obligatiei."

Civilizatiile urbane au apărut si s-au dezvoltat timpuriu, în special în Mesopotamia. Marile orase sumeriene pot fi considerate cele mai vechi centre culturale, ele având o complexitate considerabilă, asa cum afirmă Cambel si Braidwood (122, pag.155): „Noi cunoastem acum că, înainte de anul 7500 î. HR., populatia în unele părti ale Orientului Apropiat a avut un nivel cultural dezvoltat, marcat prin productia de plante si animale, prin convietuirea în sate agricole ” Aceste simple „ sate de fermieri”, descoperite în urma unor excavări arheologice, au relevat prezenta unor constructii din piatră, străzi pavate, în unele s-au găsit vehicule pe roti si diferite ornamente în piatră.”

Mesopotamienii sunt un popor dintre cele mai vechi ale omenirii. Ei erau asezati geografic între fluviile Tigru si Eufrat (în prezent Irak). Primii mesopotamieni care au trăit au fost sumerienii. Ei au inventat scrierea cuneiformă, construiau zigurate, au construit primele orase civilizate, printre care: Ur,Nippur, Kis, Babilon, Ninive si Assur, au făcut primele încercări de irigatii sistematizate în agricultură, au initiat primele schimburi comerciale cu alte popoare, au făcut descoperiri în astrologie si astronomie. Fiecare oras-stat îsi avea propriul rege, dar nu a luat niciodată în stăpânire întregul Sumer. Familiile regale erau foarte bogate si purtau haine de cea mai bună calitate.

Numele de „sumerian” este un nume dat de vechii locuitori ai Mesopotamiei de S si succesorii acestora: akkadienii semitici. Sumerienii purtau numele de sag-giga, literal însemnând (poporul cu fata neagră) Cuvântul akkadian „Shumer” indica zona numită de ei Sumerul de S. Cuvântul ebraic era sinar, egiptenii numeau acest teritoriu sngr iar hititii sanhar(a). Aceste denumiri pot fi posibile variante ale cuvântului Sumer sau sumerian. Istoricul babilonian Berossus spune că sumerienii erau „străini cu fata neagră” Cunoscută ca „leagănul civilizatiei” Mesopotamia a servit ca loc de aparitie pentru unele dintre cele mai timpurii asezări umane. O consecintă importantă a dezvoltării acestora a fost faptul că civilizatia sumeriană ivită în zona pe la 3500 î.Hr. a construit un sistem de canale si primele orase-cetăti ale omenirii. Numită astăzi de către specialisti si regat Sumerul – mai curând civilizatia sumeriană, organizată într-o serie de orase-state prospere s-a format în jurul regiunii unde Tigrul si Eufratul curg relativ paralel către Golful Persic. Această zona este locul nasterii primei civilizatii cunoscute a omenirii. Mai târziu, civilizatia sumeriană a fost absorbită de către cea babiloniană, de limbă semită.’

Locul de bastină al sumerienilor nu se cunoaste cu exactitate Prima etapă a acestei civilizatii a fost opera sumeriană. Creatori a celei mai mari civilizatii regionale si a celei dintâi etape istorice: sumerienii au apărut în sudul Mesopotamiei pe la începutul mileniului al IV-lea î.e.n. venind posibil din zona stepelor siberiene.) În orice caz nu erau autohtoni. Erau o populatie indo-europeană vorbind o limbă aglutinantă asemănătoare limbii turce vechi. Practicau agricultura si cresteau suine, oine si bovine (oaia, vaca, porcul). Cunosteau tesutul si olăritul, făceau vase de lut colorate si ornamentate cu figuri umane de animale si păsări. În curând vor ajunge să cunoască metoda topirii metalelor. Puneau în mormânt alături de cel decedat unelte, obiecte de valoare ceea ce denotă credinta lor într-o viata după moarte. Sumerienii puteau fi astfel întâlniti în zona Mesopotamiei (tara dintre cele două râuri: Tigru si Eufrat), pe teritoriul Irak-ului de azi.

Zigurate

Sumerienii construiau un templu în centrul fiecărui oras-stat. În jurul anului 2000 î.Hr., templele aveau forma unor piramide înalte denumite zigurate, cum era acesta din Ur. Regele, care era si mare preot, oficia ceremonii religioase si efectua sacrificii în templul situat în vârful turnului. Ziguratul era împărtit în sapte etaje, deoarece sumerienii credeau că zeii coborau din cer în sapte zile.

Caracteristici fundamentale

Sumerienii erau un popor non-semitic fiind astfel un popor migrator. Arheologii ne explică faptul că această cultură sumeriană este continuitatea celei dintâi perioade a Ubaidului Timpuriu (5300-4700 î.e.n.). Poporul sumerian s-a asezat pe teritoriul acesta si au început să locuiască în zonele fertile irigate de râurile Tigru si Eufrat. Sumerienii la început erau simpli fermieri care călătoreau dinspre N spre S după care au început să construiască orase-state. Sumerienii erau de asemenea pescari care locuiau dea-lungul văii Eufratului sau a Tigrului asa cum fac unii arabi din zilele noastre. Această cultură a contribuit la o fuziune agrară cu agricultorii din N creând astfel o limbă sumeriană si o civilizatie. În preajma anului 750 î. CH, Asiria si Egiptul, dominate de Cornul de Aur, slăbesc si nu dispun de resurse pentru cucerirea împăratilor din Canan. Viata de lux si siguranta economică în împărătiile israelite au dus la o tot mai mare decădere religioasă.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Religia
    • ANALOGIA.doc
    • Elemente Etice in Ioan 18-19.docx
    • Localitati si orase antice.dotx.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc, docx
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
3 fisiere
Pagini (total):
37 pagini
Imagini extrase:
37 imagini
Nr cuvinte:
13 640 cuvinte
Nr caractere:
68 479 caractere
Marime:
186.68KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Seminar
Domeniu:
Religie
Predat:
la facultate
Materie:
Religie
Profesorului:
Strainescu Ioan
Sus!