Previzualizare seminar:

Cuprins seminar:

1. Introducere 2
2. Interpretarea Fericirilor 4
2.1 Fericiti cei saraci cu duhul, ca a lor este Imparatia Cerurilor 4
2.2 Fericiti cei ce plang, ca aceia se vor mangaia 5
2.3 Fericiti cei blanzi, ca aceia vor mosteni pamantul 6
2.4 Fericiti cei ce flamanzesc si inseteaza de dreptate, ca aceia se vor satura 7
2.5 Fericiti cei milostivi, ca aceia se vor milui 7
2.6 Fericiti cei curati cu inima, ca aceia vor vedea pe Dumnezeu 8
2.7 Fericiti facatorii de pace, ca aceia fiii lui Dumnezeu se vor chema. 8
2.8 Fericiti cei prigoniti pentru dreptate, ca a lor este Imparatia Cerurilor 9
2.9 Fericiti veti fi cand va vor ocari si va vor prigoni si vor zice tot cuvantul rau impotriva voastra, mintind din pricina Mea 10
Bucurati-va si va veseliti, ca plata voastra multa este in ceruri 10
Concluzii 11
Bibliografie 12

Extras din seminar:

1. Introducere

Prima scriere a Noului Testament este Evanghelia dupa Matei. Este cea dintai Evanghelie in ordine cronologica, dupa cum arata si traditia bisericeasca. A fost scrisa in limba aramaica (limba vorbita de evrei dupa intoarcerea din robia babilonica) la Ierusalim, pe la anul 44, fiind adresata iudeo-crestinilor din Palestina.

Partea cea mai importanta a Evangheliei dupa Matei referitoare la invatatura lui Hristos se cuprinde in Predica de pe Munte.

In ultimele decenii, chimia polifenolului a cunoscut o explozie de cunostinte, fiind antocianina una dintre cele mai studiate grupe, datorita potentialului sau mare de aplicatii practice in diverse domenii, contribuind in plus la obtinerea unei mai bune intelegeri a chimiei vietiide ,,Coarnele Hatiniene", ,,care se afla la doua ceasuri de la Tiberiada. Acest munte, cu cele doua curmaturi sau asezari ale sale, care se ridica la 60 de picioare deasupra vaii ce le desparte, corespund foarte mult amanuntirilor istorisirii evanghelice. El se afla nu departe de locul Galileii si nu prezinta nici o dificultate pentru urcarea la varful lui, si inca fara a ajunge la varful lui, se gaseste un platouas, care era indemanos sa se adune si sa se aseze ascultatorii" .

O veche traducere spune ca ,,Muntele Fericirilor" este numit astazi Kurun (Karn) Hattin (Coarnele Hattinului), ,,situat cam la 7 km mai spre nord-vest de orasul Tiberiada, nu departe de localitatea numita astazi Safet si de tarmul vestic al lacului Ghenizaret. Muntele are o inaltime de 560 de metri, deasupra lacului Ghenizaret si domina toata imprejurimea. Deasupra muntelui era un platou pe care s-a asezat multimea" .

Avand in vedere faptul ca Mantuitorul Hristos si-a inceput predica prin rostirea Fericirilor (Matei 5, 3-12), muntele Coarnele Hattinului a primit denumirea de ,,Muntele Fericirilor".

Cuvantul ,,fericire" se poate traduce prin bucuros, stare de bucurie. Pentru atingerea acestei fericiri este necesar harul lui Dumnezeu, care ni se da prin sfintele taine incepand cu botezul, care ne infiaza si efortul nostru de a conlucra cu harul prin credinta si faptele bune, la realizarea acestor virtuti amintite. Harul Domnului care face inceputul, pe masura ce simte silintele noastre, sporeste, desavarseste, mantuieste, fericeste si indumnezeieste pe crestini .

,,Fericit" traduce cuvantul grecesc care apare adesea in Septuaginta ca talmacire a cuvantului ebraic asrei. In Vechiul Testament acest cuvant este folosit cel mai adesea in Psalmi; la Matei mai apare in 11,6; 13,16; 16, 17; 24,46. Uzul isi poate avea originea in rostirea de catre mai marele cultului catre pelerini care urmau sa suie muntele sfant din Ierusalim .

Fericirile sunt o tema centrala a intregii invataturi a lui Iisus, o quintesenta a Evangheliei. Ele prezinta conditiile de intrare in imparatia lui Dumnezeu sub forma de noua sentinte, numite ,,fericiri", incepand fiecare cu cate o virtute: smerenia, mila, curatia inimii, dreptatea, etc, care, daca sunt realizate in viata aceasta vremelnica, aduc rasplata vesnica. Primele trei se refera la viata noastra individuala, la desavarsirea personala, iar celelalte sase la raporturile noastre cu semenii.

,,Fericirile" sunt constructii complete si compacte. Prima si a opta fericire sunt incadrate de aceiasi propozitie conclusiva: ,,caci a lor este Imparatia cerurilor". In afara acestui fapt cele doua propozitii conclusive sunt cele mai lungi. Amplasand cuvantul ,,dreptate" la fericirea a patra si a opta, reuseste sa dea primelor opt fericiri forma a doua strofe, de lungime aproximativ egala. Ultima, cea de-a noua fericire, care este mai lunga decat celelante, contine o incurajare directa la persoana a doua plural.

Cuprinzand intr-o concisa definitie ce este fericirea , Sfantul Grigorie arata ca ea se refera la ,,intregul tuturor celor desemnate prin numirea de bine si din care nu lipseste nimic din ceia ce se implineste dorirea dupa bine" .

In cele ce urmeaza voi incerca sa expilc cele noua Fericiri pentru ca ele sunt pietre de temelie care asigura binele vremelnic si cel vesnic al oamenilor. Explicarea Fericirilor este necesara pentru aplicarea cuprinsului lor la viata omului contemporan, spre a-i reda acestuia bucuria de a gusta pacea si fericirea adevarata.

Bibliografie:

1. Biblia sau Sfanta Scriptura, Editura Institutului Biblic si de Misiune al Bisericii Ortodoxe Romane, Bucuresti,1988.

2. Sfantul Grigorie de Nyssa,Opt omilii la Fericiri, in colectia ,,Comorile Pustiei", Editura Anastasia, Bucuresti, 1999.

3. Sfantul Ioan Gura de Aur, Omilii la Matei, in PSB 23, Editura Institutului Biblic si de Misiune al Bisericii Ortodoxe Romane, Bucuresti, 1994.

4. Sfantul Teofilact, Arhiepiscopul Bulgariei, Talcuirea Sfintei Evanghelii de la Matei, Editura Sophia, Bucuresti, 2007.

5. Mihoc, Pr. Lect. Dr. Ioan, Morala Predicii de pe Munte si influenta ei asupra gandirii si vietii crestine, Editura Universitatii ,,Lucian Blaga", Sibiu, 2009.

6. Mircea, Pr. Dr. Ioan, Dictionar al Noului Testament, Editura Institutului Biblic si de Misiune al Bisericii Ortodoxe Romane, Bucuresti, 1995.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2017
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
12 pagini
Imagini extrase:
12 imagini
Nr cuvinte:
4 410 cuvinte
Nr caractere:
19 992 caractere
Marime:
43.56 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Seminar
Domeniu:
Religie
Data publicare:
12.01.2020
Structură de fișiere:
  • Morala.doc
Predat:
la facultate
Nota primita:
Nota 10

Ai gasit ceva în neregulă cu acest document?

Te-ar putea interesa și:
Curs 1 - 27.02.2012 Viata unama si sensul acesteia Este o discutie foarte inportanta despre ce...
,,A fi moral nu este doar modul CORECT de a trai, ci este si modul cel mai practic de a trai....
Morala este o parte considerabila a vietii noastre.Doar in situatii de rutina si automatisme nu...
Morala se inscrie in realitate si se inspira din fapte traite si observate pentru a preciza...
Crestinismul are la temelie invatatura unica si suprema a Mantuitorului Hristos. Credinciosii isi...
Sus!