Legătura dintre căsătorie și familia creștină

Previzualizare seminar:

Extras din seminar:

In contextul contemporan modern, foarte multe din problemele esentiale ale naturii umane devin actuale. Intre acestea, la loc de frunte si insistent dezbatuta, este si problema familiei, o notiune si o realitate cu un orizont si un continut vast si dinamic.

In optica si logica crestina, familia este inseparabila de casatorie, mai precis de casatoria ca si taina, fiind practic imposibil sa le abordam distinct.

La originea vietii se afla ,,familia ca si nucleu al societatii, iar la temelia familiei sta casatoria." Primul act si de altfel cel mai important in procesul intemeierii unei familii este ,,asocierea a doua fiinte libere pentru a convietui si pentru a fi partasi la toate."

Casatoria si familia se constituie ca asezaminte si structuri majore ale existentei. Familia, instutie global pusa in slujba vietii este cel dintai laborator al elaborarii personalitatii umane, loc in care se naste pentru prima data ideea de aproapele. Ea sta ca ,,celula de baza la temelia organismului social." Transformarea unui individ in persoana este ,,cea dintai opera afamiliei." In familie se intruchipeaza chipul miniatural si desavarsit al societatii.

Barbatul si femeia exprima doua modalitati de existenta ale omului. Omul a fost creat ,,ca dualitate pentru a exista in relatie, luat individual el nu se simte complet, il cauta pe celalalt pentru implinire si creatie."

a. Legatura dintre casatorie si familie in Vechiul Testament

Casatoria a luat fiinta odata cu crearea primilor oameni. Astfel, dupa crearea lui Adam, Dumnezeu, vazand ca este singur, i-a facut ,,ajutor" potrivit pentru el si a zis: ,,Nu este bine sa fie omul singur, sa-i facem ajutor potrivit pentru el , din coasta luata din Adam a facut Dumnezeu femeie si a dus-o lui Adam" (Facere 2, 18; 2, 22), plinindu-i prin aceasta un gol fiintial cu o persoana de un chip cu el. Crearea Evei este esentialul consubstantialitatii conjugale. La vederea Evei, Adama zis: ,,Iata, aceasta-i os din oasele mele si carnea din carnea mea, ea se va numi femeie pentru ca este luata din barbatul sau. De aceea va lasa omul pe tatal sau si pe mama sa si se va uni cu femeia sa si vor fi amandoi un trup." (Facere 2, 23-24) Daca Eva inseamna viata, aceasta viata este destinata omului, prin aceasta starea conjugala care corespunde structurii ei, este norma ontologica.

Prin insasi fiinta sa omul este predestinat spre comuniune, ,,nu poate trai singur, de aceea el avea nevoie de un partener, care sa fie pe masura lui si sa i se potriveasca."

Textele amintite mai sus cuprind mai multe adevaruri cu privire la casatorie si familie: mai intai constatarea ca singuratatea nu este buna; in al doilea rand ca barbatul si femeia sunt facuti unul pentru altul ca sa se intregeasca, amandoi avand aceeasi origine si alcatuind aceeasi fiinta. Dragostea dintre barbat si femeie nu-si are izvorul numai in unitatea sufleteasca ci si in cea trupeasca.

Bibliografie:

BIBLIA sau SFANTA SCRIPTURA, editie jubiliara a Sfantului Sinod, versiune diortosita si adnotata de Bartolomeu Valeriu Anania, Arhiepiscopul Clujului, E.I.B.M. al B.O.R., Bucuresti, 2001.

ABRUDAN, Pr. Prof. Dr. Dumitru, CORNITESCU, Pr. Prof. Emilian, Arheologia Biblica, Ed. I.B.M.B.O.R., Sibiu, 2002.

EVDOKIMOV, Paul, Femeia si mantuirea lumii, trad. de Gabriela Moldoveanu, Ed. Christiana, Bucuresti, 1995.

EVDOKIMOV, Paul, Taina iubirii, Ed. Christiana, Bucuresti, 1995.

GALERIU, Pr. Constantin, Taina nuntii, in rev. ,,Studii Teologice", nr. 7-8, 1960.

MACARIOPOLSKI, Dr. Nicolae, Familia crestina ca biserica familiala (trad. de iconom stavrofor Ioan Cristea), in rev. ,,Mitropolia Banatului", nr. 4-6, 1967.

MIHOC, Prof. Dr. Constantin, Taina casatoriei si familia crestina, Ed.Teofania, Sibiu, 2002.

MOLDOVAN, Pr. Prof. Dr. Ilie, Adevarul si frumusetea casatoriei, Alba Iulia, 1996.

RADU, Pr. Prof. Dr. Dumitru, Indrumari misionare, Ed. I.B.M.B.O.R., Bucuresti, 1986.

ROSE, Ieromonah Serafim, Un singur trup, amandoi o singura fiinta, Ed.Sofia, Bucuresti, 1997.

SARBU, Pr. Prof. Corneliu, Familia in cadrul invataturii crestine, in rev. ,,Mitropolia Moldovei si Sucevei", nr. 3-4, 1968.

STANILOAE, Pr. Prof. Dr. Dumitru, Teologia Dogmatica Ortodoxa, Ed. I.B.M.B.O.R., Bucuresti, 1978.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Legatura dintre casatorie si familia crestina.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (5 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
8 pagini
Imagini extrase:
8 imagini
Nr cuvinte:
3 423 cuvinte
Nr caractere:
15 821 caractere
Marime:
22.11KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Seminar
Domeniu:
Religie
Tag-uri:
Legatura dintre casatorie si familia crestina, crestinism
Predat:
la facultate
Materie:
Religie
Sus!