Cauzele Persecutiilor

Previzualizare seminar:

Extras din seminar:

I. Martiriul Sf. Policarp

Sfantul Policarp, episcopul Smirnei, a suferit martiriul pentru Hristos intr-o sambata, 23 februarie 155, in timpul imparatului Antonin Pius (138- 161). Actul sau martiric, pastrat sub forma de Scrisoare a Bisericii din Smirna catre Biserica lui Dumnezeu care se afla in Philomaelium si catre toate comunitatile din tot locul ale Bisericii universale, prezinta un interes istoric exceptional, deoarece este primul act martiric care ni s-a pastrat in limba greaca, in forma lui originala, care a creat genul literar crestin al actelor martirice. Philomaclium era un orasel din provincia Frigia, situat la frontiera cu provincia Licaonia.

Policarp era episcop la Smirna din anul 106, cum aflam din Epistola catre Efeseni a Sfantului Ignatie, episcopul Antiohiei, care, in drum spre Roma, unde a suferit martiriul in 107, a fost oaspetele sau, iar dupa plecare, i-a trimis o scrisoare din orasul Troice.

Sfantul Irineu, episcopul Lugdunului (+ 202), in Galia, din 177, nascut la Smirna in 115, a cunoscut pe episcopul Policarp din copilarie si ne-a lasat in Scrisoarea catre Florinus, trimisa acestuia in 186, informatii dintre cele mai pretioase, din care aflam ca Sfantul Policarp a cunoscut si s-a intretinut cu Sfantul Ioan Evanghelistul la Efes si cu altii care vazusera pe Domnul Hristos.

- Am auzit pe Policarp, ii scrie Sfantul Irineu lui Florinus, cum istorisea el despre relatiile sale cu Ioan (Evanghelistul) si cu ceilalti care vazusera pe Domnul, cum isi amintea el cuvintele lor si unele fapte pe care le auzise de la ei despre Domnul, despre minunile Sale si invatatura sa, cum Policarp, dupa ce a primit toate acestea de la martorii och lari ai vietii Cuvantului (I Ioan 1, 1-2) a invatat acestea toate potrivit Scripturilor...)".

Aceasta relatare este confirmata de Sfantul Irineu al Lugdunului si in lucrarea sa Contra Haereses, in care se exprima astfel: - Policarp nu numai ca a fost instruit de Apostoli si s-a intretinut cu multi din cei ce vazusera pe Domnul, ci a fost pus de Apostoli episcop in Asia, in Biserica din Smirna, noi insine l-am vazut in copilaria noastra...; el a propovaduit totdeauna acele invataturi pe care le preda Biserica de la Apostoli si numai acestea sunt adevarate

La catva timp dupa sosirea sa de la Roma, Sfantul Policarp a suferit martiriul, fiind ars pe rug in circul din Smirna, in Simbita cea mare, 23 februarie 155, cu ocazia sarbatorilor organizate de asiarhul Filip, guvernatorul Asiei proconsulare.

Ecoul evenimentelor tragice din Filadelfia si Smirna a inceput sa se raspandeasca in provinciile si orasele din jur, iar Biserica din Philomaelium, din Frigia, a cerut informatii

Crestinii din Philomaelium doreau o istorisire a martiriului Sfantului Policarp pe care s-o citeasca in Biserica lor si 8.0 faca cunoscuti apoi si altor Biserici din lume. Din Martiriul Sfantului Policarp, aflam unele informatii istorice interesante.

Au suferit martiriul in acest timp, in orasele Filadelfia si Smirna, din Asia proconsulara 12 martiri, dar unul singur, un frigian numit Quintus, a avut slabiciunea sa apostazieze de la credinta, denuntandu-se proconsulului de buna voie. Un altul, Germanicus, a rezistat cu tarie, fiind dat fiarelor salbatice.

Sfatuit de crestinii din jurul sau, Sfantul Policarp s-a retras intr-o casuta de tara din apropierea orasului Smirne, unde a fost arestat de soldati si adus de irinarhul Irod, adica de seful militiei, si de Nichita, tatal acestuia, in piata din Smirna, in fata proconsulului L. Statius Quadratus, care a incercat sa-l convinga sa renege pe Hristos in fata multimii.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2022
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
1 817 cuvinte
Nr caractere:
8 697 caractere
Marime:
17.71 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Seminar
Domeniu:
Religie
Data publicare:
22.05.2023
Structură de fișiere:
  • Cauzele Persecutiilor.docx
Predat:
la facultate
Profesorului:
Alexandru Barna
Nota primita:
Nota 10
Te-ar putea interesa și:
Pentru a intelege imprejurarile politice si sociale care au condus la aparitia crestinismului si...
1. Climat general "Pe oricine Ma va marturisi inaintea oamenilor, il voi marturisi si Eu...
Din epoca persecutiilor Bisericii de catre Imparatii romani in secolele I-IV, Biserica a mostenit...
1. Capitolul I.MIGRATIA POPULATIEI Migratia populatiei este un proces complex, influentat de...
Operatiunile militare de cea mai mare anvergura pe care le-a intreprins Occidentul...
Sus!