Evoluția copilului de 6-10 ani

Previzualizare seminar:

Extras din seminar:

Eveniment remarcabil: intrarea in scoala

Aceasta perioada este apreciata de unii autori sfarsitul copilariei si un inceput primar al pubertatii. Problemele acestei etape sunt legate de adaptarea scolara si de invatare.

In jurul varstei de 6-7 ani, in viata copilului se petrece un eveniment cu totul deosebit, acela al intrarii in scoala. Intreaga sa dezvoltare fizica si psihica va fi influentata de acest nou factor. Invatarea devine tipul fundamental de activitate, solicitand intens intelectul si determinand dezvoltarea unor capacitati si strategii de invatare. Paralel cu acest proces, copilul face achizitii importante - deprinderile de scris-citit, care devin conditia si instrumentul insusirii celorlalte achizitii.

Invatarea scolara se deosebeste in mod radical de toate actele de invatare de pana acum, atat prin continut cat si prin cadrul si modul de desfasurare. Volumul, calitatea si diversitatea continuturilor invatarii de dincolo de 7 ani, hotarasc, in societatea contemporana, viitorul fiecaruia, locul lui in comunitatea umana.

De aceea eforturile societatii si ale indivizilor sunt directionate spre reusite si succes spre integrare scolara optima. Acest nou context, scoala, influenteaza puternic intreaga dezvoltare psihica a copilului si-i da un relief specific.

Este important sa relevam dominantele, in profilul de dezvoltare a scolarului mic pentru a putea diferentia acest stadiu de cele anterioare si a reusi sa intelegem mai bine locul si contributia sa la dezvoltarea de ansamblu a fiintei umane. Iata care sunt aceste dominante:

- invatarea scolara devine organizatorul principal al procesului de dezvoltare psihica si exercita influente hotaratoare pentru toate transformarile din cursul acestui stadiu;

- se stabilesc raporturi mai obiective cu lumea, scoala integrandu-l pe copil in aria inteligibilului, rationalului, rigorilor cunoasterii;

- se formeaza deprinderile de baza pentru scris-citit si socotit care-i asigura accesul la continuturi din ce in ce mai ample de invatare;

- creste caracterul voluntar si constient al tuturor manifestarilor psihocomportamentale;

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Evolutia copilului de 6-10 ani.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
14 pagini
Imagini extrase:
14 imagini
Nr cuvinte:
6 821 cuvinte
Nr caractere:
34 535 caractere
Marime:
30.70KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Seminar
Domeniu:
Psihologie
Tag-uri:
Evolutia copilului de 6-10 ani, psihologie
Predat:
la facultate
Materie:
Psihologie
Profesorului:
Alois Ghergut
Sus!