Procesarea Alimentelor cu Microunde

Previzualizare seminar:

Extras din seminar:

Cuptorul cu microunde

Cuptorul cu microunde, scurtat de multe ori ca microunde , este un aparat de bucatarie care încălzeşte alimentele prin aducerea radiaţilor electromagnetice în spectrul microundei cauzând moleculelor polarizate. Cuptoarele cu microunde, încălzeşte alimentele repede şi eficient pentru că stimularea este uniformă în tot alimentul. Alimentul este încălzit mai uniform decât în general în alte technici de gătit.

Percy Spencer a inventat primul cuptor cu microunde dupa al doilea război mondial din technologia radarului dezvoltat în timpul războiului, numit “Radangi-ul”, a fost prima dată vândut în 1947. Raytheon mai târziu a autorizat brevetel lui pentru un cuptor cu microunde care poate fi folosit şi acasă introdus pentru prima dată de Tappan în 1955, dar aceste aparate încă erau prea mari pentru a putea fi folosite acasă. Cuptorul cu microunde contemporan a fost prima dată introdus în 1967 de Amana Corporation, care a fost achizitionat de Raytheon în 1965.

Cuptoarele cu microunde sunt populare pentru reîncălzirea alimentelor şi gătirea legumelor. Ele sunt utile şi pentru încălzirea rapidă a unor alimente care de altfel sunt preparate încet, cum ar fi untul cald, grasimi şi ciocolată. Spre deosebire de cuptoarele convenţionale, cuptoarele cu microunde de obicei nu caramelizeaza sau inbrună direct, deoarece ele foarte rar ating temperature necesară pentru a produce reacţiile Maillard. Excepţiile se întâlnesc în cazurile rare când cuptorul este folosit pentru a încălzi ulei prăjit sau alte produse foarte uleioase ( cum ar fi bacon), care ating cu mult temperatura de fierbere a apei.

In orice caz sursele de căldure adiţionale pot fi adăugate la cuptoarele cu microunde pentru a produce aceste efecte de încălzire şi încălzirea cu microunde poate reduce timpul necesar pentru prepararea unor produse alimentare.

Istorie

Cercetatorii au propus utilizarea câmpului electric de mare frecvenţă pentru încălzirea de materiale dielectrice în 1934. Brevetul din SUA din 1937 publicat de Bell Telephone laboratories spune:

“ Această invenţie este relatată pentru sistemul de încălzire a materialelor dielectice şi obiectul invenţiei este a de a încălzi materialul uniform şi substanţional simultan în tot conţinutul. A fost propus pentru a încălzi de asemenea materiale simultane pe toată suprafaţa lor prin metoda pierderilor dielectrice în el când ele sunt supuse la înaltă tensiune şi câmp de înaltă frecvenţă”

Totuşi încălzirea dielectrică prin frecvenţa mai redusă, cum a fost descris de brevetul de mai sus, este ( cum ar fi încălzirea prin inducţie) efectul de încălzire electromagnetic, fiind rezultatul efectului aşa numitului câmp apropiat care există în cavitatea electromagnetică. Acest brevet a propus încălzirea prin frecvente radio , de la 10 la 20 MHz. Încălzirea la microunde este datorată radiaţiei electromagnetice clasice, care descrie răspândirea libera a microundelor. Cu toate acestea efectul de încălzire prin din toate tipurile din câmpurile electromagnetice la ambele, frecvente radio şi microundele apar prin efectul de încălzire dielectrică, cu molecule polarizate care sunt afectate prin schimbarea rapidă a campului electric.

Descoperirea

A fost 1945 când efectul specific de încălzire al unei microunde de mare putere a fost descoperit accidental. Percy Spencer, un inginer american, din Howland Maine care lucra pentru Raytheon, pe o serie de radare active. Când a observat că în buzunarul lui o ciocolata a început să se topească. Radarul a topit ciocolata datorită efectului microundelor. Primul aliment care a fost încălzit la cuptorul cu microunde a lui Spencer a fost popcornul, iar al doilea un ou, care a explodat în faţa inventatoriilor. Pentru a verifica ce a găsit Spencer a creat un câmp electromagnetic de mare densitate prin alimentarea puterii microundei de la un magnetron într-o cutie de metal de unde nu avea cum să scape. Când alimentul a fost plasat în cutie cu energie de microunde, temperatura alimentului a crescut rapid.

Pe 8 octombrie 1945 Raytheon a scris un brevet de aplicaţii pentru cuptorul cu microunde al lui Spencer pentru gătirea mancării. Şi cuptorul care încălzea alimentele prin energia microundelor din magnetron a fost plasat într-un restaurant din Boston pentru teste. Pentru prima dată publicul a putut folosi cuptorul cu microunde în 1947 ianuarie, când în New York se folosea pentru încălzirea de hot dog.

Bibliografie:

www.mse.ro

www.compass.com

www.dica.unira.it

www.geocities.com

http://www.revista-informare.ro/showart.php?id=74&rev=3

http://en.wikipedia.org/wiki/Microwave_oven#

http://www.revista-informare.ro/showart.php?id=74&rev=3

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Procesarea Alimentelor cu Microunde.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
49 pagini
Imagini extrase:
49 imagini
Nr cuvinte:
10 732 cuvinte
Nr caractere:
60 846 caractere
Marime:
976.09KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Seminar
Domeniu:
Mecanică
Predat:
la facultate
Materie:
Mecanică
Sus!