Managementul proiectelor

Previzualizare seminar:

Extras din seminar:

Metoda Gantt

Metoda Gantt a fost descoperita in anul 1917 de catre Henry Gantt, inginer si sociolog de origine americana, supranumit si parintele planificarii si a tehnicilor de control. Acesta a studiat ordinea operatiilor in munca si a elaborat diagrama Gantt, ca mijloc pentru programarea muncii. La acea vreme, managerii proiectelor militare desenau schemele cu mana pentru a face cunoscute sarcinile care trebuie indeplinite la anumite termene. Metoda Gantt a aparut ca o tehnica revolutionara la acel moment, autorul ei fiind premiat pentru contributiile aduse in domeniul managementului.

Diagrama urmareste etapele desfasurarii unui proiect in functie de durata acestora. Aceasta ilustreaza grafic un program de activitate care ajuta la planificarea, coordonarea si monitorizarea unor sarcini specifice unui proiect. Are forma unei matrici, cu doua axe: una orizontala care indica perioada de timp necesara fiecarei activitati (cu datele de incepere si de finalizare ale sarcinii), si alta verticala, care indica sarcinile ce trebuie indeplinite. Poate fi realizata pe o foaie de hartie, intr-un program din pachetul Microsoft Office (Excel/Word) sau intr-un program specific managementului de proiect, precum Microsoft Project. Diagrama Gantt mai are de asemenea o zona grafica care contine bare orizontale pentru fiecare sarcina ce conecteaza simbolurile, perioadelor de start si de incheiere.

O diagrama GANTT mai include repere, anume puncte de verificare importante sau obiective intermediare pentru un proiect, resurse, utile pentru proiectele de echipa, deoarece includ o coloana aditionala in care este mentionat responsabilul pentru o anumita sarcina, precum si resursele alocate acelei sarcini, status, prin care progresul proiectului se completeaza proportional cu cantitatea de munca depusa si rezultatele obtinute in raport cu trecerea timpului alocat sarcinii respective, dar si dependinte, anume se mentioneaza de care activitati depinde o anumita activitate din cadrul proiectului, contribuind la programarea acelor sarcini de a caror finalizare depinde realizarea altora.

Etapele de parcurs recomandate in construirea acestei diagrame sunt: definirea activitatilor necesare pentru implementarea proiectului, estimarea duratei fiecarei activitati, ordonarea activitatilor intr-o succesiune logica, marcarea grafica a succesiunii activitatilor cu ajutorul unor linii orizontale.

Avantajele acestei metode este ca poate fi usor de construit, este recomandata activitatilor cu durata de timp usor de estimat si poate cuprinde intre 15 si 20 de sarcini intr-o singura pagina. Printre dezavantaje se numara faptul ca nu poate fi exprimata munca alocata sau dificultatile intalnite - orice sarcina a unui proiect fiind mult mai complexa decat o reprezentare intr-o diagrama, si ca pot fi semnalate doar intarzierile, amanarile sau depasirea termenelor limita.

Diagrama Gantt reprezinta un instrument foarte important de vizualizare, ce ilustreaza secventa si durata tuturor sarcinilor intr-un proiect, in timp devenind un format standard pentru planificarea si revizuirea activitatilor necesare pentru realizarea proiectelor.

Este important de retinut ca diagrama Gantt nu este un grafic de retea pentru ca nu arata interdependenta, anume legaturile dintre activitati, ceea ce este esential pentru intelegerea si urmarirea proiectului. Aceasta interdependenta poate fi observata in diagramele PERT sau CPM.

Bibliografie:

BONGHEZ, Simona, Managementul proiectelor. Adevar sau provocare, Bucuresti, Ed. Universul Juridic, 2013.

MCCOLLUM, James, Management de proiect - o abordare practica, Bucuresti, Editura

Universitara, 2005.

VICTOR, Radu, Managementul proiectelor, Bucuresti, Editura Universitara, 2008.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
575 cuvinte
Nr caractere:
3 328 caractere
Marime:
16.46 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Seminar
Domeniu:
Management
Data publicare:
07.06.2017
Structură de fișiere:
  • Managementul proiectelor.docx
Predat:
la facultate
An de studiu:
II
Profesorului:
Simona Bonghez

Ai gasit ceva în neregulă cu acest document?

Te-ar putea interesa și:
CAPITOLUL 1 MANAGEMENTUL PROIECTELOR. CONOTATII CONCEPTUALE 1. Definirea proiectului 2....
Managementul Proiectelor s-a dezvoltat ca disciplina stiintifica relativ recent, exprimand...
PREFATA Managementul proiectelor a aparut ca un instrument de planificare, coordonare, realizare...
Multilateralizarea relatiilor economice internationale decurge, din necesitatea rezolvarii...
Sus!