TERMENI ȘI ABREVIERI
1.A CONTROLA: luarea tuturor măsurilor necesare pentru a asigura şi menţine conformitatea cu criteriile stabilite în Planul HACCP;
2. CONTROL: situaţia în cadrul căreia se urmează procedurile corecte şi se întrunesc criteriile;
3.MĂSURĂ DE CONTROL: orice acţiune şi activitate care poate fi utilizată la prevenirea sau eliminarea unui risc privind siguranţa alimentară sau îl poate reduce la un nivel acceptabil.
4.ACŢIUNI CORECTIVE Acţiuni pentru eliminarea cauzei unei neconformităţi detectate sau a altor situaţii potenţiale, neplăcute incluzând şi unele măsuri ce trebuie luate atunci când rezultatele monitorizării unui punct critic indică o pierdere a controlului.
5.PUNCT CRITIC DE CONTROL (PCC): etapă în care poate fi aplicat controlul, esenţială prevenirii sau eliminării unui risc de siguranţă alimentară sau reducerii lui la un nivel acceptabil.
6.LIMITĂ CRITICĂ: criteriu care separă acceptabilitatea de inacceptabilitate;
7.SIGURANŢA ALIMENTARĂ: asigurarea că alimentele nu vor dăuna consumatorului când sunt pregătite şi/ sau consumate conform utilizării intenţionate.
8.HACCP: un sistem care identifică, evaluează şi controlează riscurile semnificative pentru siguranţa alimentară;
9.Plan HACPP: un document pregătit conform principiilor HACCP pentru a asigura controlul riscurilor semnificative pentru siguranţa alimentară în segmentul lanţului alimentar luat în considerare.
10.PERICOL: Un agent de natură biologică, chimică sau fizică, sau condiţii în care alimentul ar putea cauza un efect advers asupra sănătăţii.
11.RISC: o funcţie a probabilităţii existenţei unui efect dăunător sănătăţii şi severitatea acelui efect ca urmare a prezenţei unui risc în alimente.
12.RISC SEMNIFICATIV: riscurile care sunt de aşa natură încât eliminarea sau reducerea lor la un nivel acceptabil este esenţială pentru producerea de produse sigure.
13.ANALIZA PERICOLELOR: procesul de colectare şi evaluare a informaţiilor privind riscurile şi condiţiile care conduc la apariţia acestora pentru a decide care sunt semnificative pentru siguranţa alimentară şi trebuie prin urmare abordate în planul HACCP:
14.MONITORIZARE: actul de a desfăşura o secvenţă planificată de observaţii sau măsurări ale parametrilor de control pentru a evalua dacă un PCC este sub control.
15.ETAPĂ: un punct, procedură, operaţiune sau stadiu în lanţul alimentar, incluzând materiile prime, de la producţia primară la consumatorul final;
Definiţii
Control: verificarea corectitudinii procedurilor şi a îndeplinirii criteriilor;
A controla: acţiunile necesare pentru a asigura şi menţine criteriile stabile în acord cu planul HACCP;
Controlul măsurilor: orice acţiune sau activitate care poate fi utilizată pentru prevenirea sau eliminarea pericolelor sau pentru reducerea lor până la un nivel acceptabil;
Acţiune corectivă: orice acţiune care este luată atunci-când monitorizarea unui punct critic de control (CCP) indică o pierdere a controlului;
Punct critic de control (CCP): o etapă la care controlul poate fi aplicat şi în care este esenţial să fie prevenit sau eliminat un pericol sau să fie redus la un nivel acceptabil;
Limită critică: un criteriu care separă acceptabilitatea de neacceptabilitate;
Deviaţie: abaterea de la limitele critice;
Schema tehnologică: o reprezentare sistematică a etapelor sau operaţiilor utilizate în realizarea unui produs;
HACCP: un sistem care identifică evaluează şi controlează pericolele semnificative pentru siguranţa alimentelor;
Planul HACCP: un document, realizat în acord cu principiile HACCP, care asigură controlul pericolelor semnificative pentru siguranţa produsului în segmentul lanţului alimentar luat în considerare;
Pericolul: un agent biologic, chimic sau fizic care este sau poate fi o cauză potenţială de producere a îmbolnăvirilor;
Analiza pericolelor: procesul de colectare şi evaluare a informaţiilor privind pericolele şi condiţiile de îndepărtare a lor;
Monitorizarea: acţiunea planificată de observare a măsurătorilor parametrilor de control pentru a verifica dacă un punct critic de control (CCP) este sub control;
Etapă: un punct, proces sau operaţie din lanţul alimentar, inclusiv materia primă, de la producţia primară la consumatorul final;
Validare: obţinerea confirmării că un punct din planul HACCP este efectiv;
Verificare: aplicarea metodelor, procedurilor, testelor sau a altor evaluări, în completarea monitorizării, care să ateste concordanţa cu planul HACCP.
Universitatea ”Lucian Blaga” Sibiu
Facultatea se științe Agricole Industrie Alimentară și Protecția Mediului
Specializarea Controlul și Expertiza Produselor Alimentare
Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.