Aditivii sunt substante care se adauga in produsele alimentare pentru conservarea lor, pentru a le imbunatati aroma si aspectul sau pentru a le imbunatati textura. Exista aditivi care au fost folositi cu secole in urma cum ar fi otetul pentru conservare si pentru acidifiere, sarea ca si conservant, sau dioxidul de sulf ca antiseptic la obtinerea vinurilor.
Odata cu cresterea cantitatii de alimente procesate, in a doua jumatate a secolului 20, a crescut si numarul de aditivi naturali sau sintetici utilizati. Datorita interesului public in crestere, pentru o informare cat mai completa si mai corecta, inca din 1962 s-au intocmit liste de aditivi si s-au luat masuri pentru legiferarea utilizarii lor. Incepand din 1985, marea majoritate a alimentelor au fost insotite de o lista completa de aditivi, cunoscandu-se legatura stransa intre ceea ce mancam si sanatatea noastra fizica si mentala.
In conformitate cu Norma din 18.06.2002, privind aditivii alimentari destinati utilizarii in produsele alimentare pentru consumul uman, prin aditivi se intelege ,,orice substanta care in mod natural nu este consumata ca aliment in sine si care nu este utilizata ca ingredient alimentar caracteristic, avand sau nu o valoare nutritiva, prin a carei adaugare intentionata la produse alimentare in scopuri tehnologice pe parcursul procesului de fabricare, prelucrare, preparare, tratament, ambalare, transport si depozitare a unor asemenea produse alimentare, devine sau poate deveni ea insasi sau prin derivatii sai, direct sau indirect, o componenta a acestor produse alimentare." Exista totusi ingrediente cu reale proprietati nutritionale a caror nume seamana cu a unor aditivi desi nu fac parte din aceasta clasa. Astfel, daca un produs contine un galbenus de ou, utilizat ca urmare a proprietatilor sale de emulgator prin continutul de lecitina, producatorul va declara ca ingredient, galbenusul de ou si nu E 322, care este lecitina.
Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.