Spațiul Turistic în Mangalia

Previzualizare seminar:

Extras din seminar:

Capitolul 1

Istoric:

Această regiune are un adevărat istoric în ceea ce priveşte denumirea sa.Încep prin a vă prezenta un scurt istoric al acestui municipiu.Vă pot spune că în secolul XIII acesta purta numele de Pancalia sau Pangalla în portulanele genoveze,anterior a fost denumita Callatis care a fost o colonie a cetăţii greceşti Heraclea Pontica din secolul al VI-lea înaintea erei noastre.Portul cat si jumătate din oraşul din antichitate sunt acum inghiţite de ape.Cu toate că a fost stăpânita de perşi,macedonieni,daci,romani oraşul a prosperat timp de 1200 de ani.Cetatea este însa distrusa de popoarele migratoare din secolele VIII şi IX, din ea rămânând o singură aşezare de pescari.În secolul XI este parţial recladită odată cu intrarea Dobrogei sub stăpânire bizantină, dar dinou este distrusa in 1225, arsa de tătari care se stabilesc aici si işi stabilesc o tabara unde cresc oi si cai fiind stăpânii unui grup de pescari care să lucreze în folosul lor.Ulterior este ocupată de colonisti germani,dar majoritatea au părăsit localitatea fiind strămutaţi cu forţa în Germania nazistă. Mangalia devine un port modern al doilea port maritim după Constanța, cu vreo 3000 de locuitori permanenți în 1938, dar care devin peste 10.000 vara, orașul crescând rapid mulțumită plajei de la Tatlageac-Comorova, ce se întinde pe mai mulți kilometri între capurile Schitu și Baglaru (azi, Aurora). Mangalia a fost portul de ataș al primului submarin românesc, „Delfinul”. După al doilea război mondial, orașul devine zonă militară de frontieră și turismul stagnează câțiva ani. În 1954 este din nou deschis tuturor, iar începând cu 1962 orașul intră în atenția guvernului, devenind un important centru turistic: între pădurea Comorova și mare sunt construite stațiunile climaterice și de agrement Jupiter, Olimp, Neptun, Saturn, Venus și Aurora, iar vechiul și pitorescul oraș, tipic dobrogean, este în mare parte înlocuit de construcții moderne, dar într-un stil funcțional ce se poate găsi oriunde în lume.Oraşul Mangalia a fost declarant municipiu în anul 1995 şi face parte din judeţul Constanţa aşezat la extremitatea sudica a litoralului românesc.

1.1 Încadrarea în teritoriu:

O delimitare genarală a municipiului Mangalia face ca aceasta să fie despărţită în partea de nord de judeţul Tulcea la sud de frontiera romano-bulgară în partea de vest de bălţiile Dobrogei, iar în partea de est de Marea Neagră.

1.2 Cadrul natural:

Clima este temperat-continentală.Existenţa Mării Negre si Dunării asigură umiditatea aerului dar şi reglarea încălzirii acestuia, datorită evaporării apei.Temperatura minimă înregistrată în Mangalia este de -25,2 grade Celsius la 25 ianuarie 1942, iar cea maximă de +36 grade Celsius la 25 mai 1950.Precipitaţiile sunt reduse aproximativ 378 mm în Calattis. Tot în această regiune vânturiile sunt caracterizare de brizele marine.

Hidrografia este deficitară, ne putem raporta numai la nivelul judeţului Constanţa,care este reprezentată de râuri precum: Topolog, Carasu, pâruri: Casimcea, Topolog, Nuntaşi, Crucea, lacuri: Buceag, Oltina, Baci, Tasaul, Corbu, Siutghiol-Mamaia, Agigea, Techirghiol, dar nu în ultimul rând Marea Neagră şi fluviul Dunărea.

Vegetaţia este predominată de stepă şi silvostepă exemplu:poiuşi, colilie, spânz.Fauna în regiunea de stepă este caracterizată printr-un mare număr de păsări si rozătoare: popândăul, iepurele, orbetele, şoarecele de câmp, şobolanul cenuşiu.Animale carnivore: dihorul, grivanul, şarpele. Reptile: guşterul vărgat, şopârla şi broasca ţestoasa dobrogeană. Dintre păsări: potârnichea, graurul, coţofana, uliul, prepeliţa, ciocârlia. În lacuri se pot întalni: şarpe de apă, peşti precum: caras, crap, biban, şalău, păsări: pescăruşi, gâşte, chiriachite, cormorani, fugaci. Pe nisip se pot întălni: scoici, midii, stridii.

Observații:

ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE

ADMINISTRAŢIE SI MANAGMENT PUBLIC

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Spatiul Turistic in Mangalia.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
9 pagini
Imagini extrase:
9 imagini
Nr cuvinte:
1 969 cuvinte
Nr caractere:
9 904 caractere
Marime:
24.25KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Seminar
Domeniu:
Geografie
Predat:
la facultate
Materie:
Geografie
Profesorului:
Iuliana Mugus
Sus!