Satul Criva din ținutul Hotinului

Previzualizare seminar:

Extras din seminar:

Strabunii nostri au stiut bine sa-si aleaga loc pentru trai.

Aici, la cotitura riului Prut, nu departe de drumul central, ce ducea tocmai la capitala Austriei - Viena, si-n partea opusa, ce lega Ucraina prin Mogiliov - Podolsk, a fost asezat satul. Asezarea aceasta atit de prielnica pentru locuitori, poate este si astazi un factor principal in dezvoltarea gospodariei noastre.

Acest drum simplu, drum de tara in trecut, a jucat totusi un mare rol in privinta dezvoltarii negotului. Calea aceasta lunga si anevoioasa a fost des calcata de negustorii rusi, ucraineni, care negociau cu Austria. Pe aici se minau in strainatate cirezi de vite, oi, porci.

La partea de apus a mosiei Criva se gasea, zidit aproximativ cu doua mii de ani in urma, pe timpul imperiului roman, numit ,,Valul lui Traian", val, care avea menirea sa apere granitele imperiului de invaziile popoarelor, ce se miscau de la rasarit. Lungimea acestui val, fiind aproximativ de trei (3) kilometri, se intindea aproape de satul Nesfoia.

Tot la apus de sat curgea un pirau, care stringea apele ploilor si topirii zapezii din satele vecine: Tulbureni, Balcauti, Nesfoia, Cisla, ca apoi sa le daruiasca Prutului.

La apus satul se invecineaza cu satul Mamaliga.

La rasarit mosia satului se invecineaza cu cea a Cebriului, si-i uadta de apa statatoare a unei mlastini adinci, asa numita ,,Baraneasca".

La miaza-zi este o lunca cu o suprafata de o suta hectare.

La doi kilometri de nordul satului se afla o padure deasa de stejari, putin mai mare, suprafata careia este de doua sute cincizeci hectare.

Spre nord de mosia este situat satul Cisla - Salieva (numirea careia, probabil, este de provenienta tatara). Tatarii in trecut, ocupindu-se cu cresterea cailor si a vitelor, pasteau vara hergheliile lor pe teritoriul Basarabiei, iar iarna se statorniceau pe undeva, formind sate mici, dindu-le denumirea capeteniilor lor. Asa s-au pastrat pina astazi numirile satelor: Cisla - Salieva, Cisla - Zamgieva, Cisla - Nedjimova.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Satul Criva din tinutul Hotinului.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (5 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
20 pagini
Imagini extrase:
20 imagini
Nr cuvinte:
9 216 cuvinte
Nr caractere:
42 682 caractere
Marime:
38.45KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Seminar
Domeniu:
Geografie
Tag-uri:
geografie, sat
Predat:
la facultate
Materie:
Geografie
Sus!