Meteorologie

Previzualizare seminar:

Extras din seminar:

Particulele de apa lichida ori solida(cristalizata sau amorfa) care cad din nori si ating suprafata terestra, poarta numele de precipitatii atmosferice.Ele constituie veriga prin care se incheie circuitul apei in natura si unul din cele mai importante elemente meteorologice..

Geneza precipitatiilor atmosferice

Intrucat particulele lichide si solide care alcatuiesc norii au dimensiuni foarte mici, caderea lor este extrem de lenta, cei mai slabi curenti ascendenti reusind sa le mentina in suspensie.Pentru a cadea pe suprafata terestra este necesar ca particulele respective sa creasca intr-atat incat greutatea lor sa depaseasca forta curentilor ascendenti.Se intelege ca viteza de caderea a picaturilor este direct proportionala cu dimensiunea acestora.

Clasificarea precipitatiilor

Precipitatiile sunt grupate in categorii distincte, subdivizate la randul lor, in functie de criteriul care sta la baza fiecarei clasificari in parte.

Clasificarea bazata pe criteriul starii de gregare

Imparte precipitatiile in trei grupe si anume:precipitatiile lichide, solide si mixte, subimpartite, la randul lor, dupa alte insusiri fizice.

Precipitatiile lichide.Se divid in: ploaie, aversa de ploaie, ploaie care ingheata, burnita si burnita care ingheata.

Aversa de ploaie este o ploaie de scurta durata cu inceput si sfarsit brusc, care prezinta in intervalul producerii, schimbari de intensitate foarte rapide.

Poaia care ingheata constituie o ploaie cu picaturi supra-racite care ingheata in momentul atingerii solului sau obiectelor de pe sol si formeaza poleiul.

Burnita este o precipitatie uniforma constituita exclusiv din picaturi dense si fine de apa, al caror diametru nu depaseste 0,5 mm. Din cauza dimensiunilor reduse picaturile de burnita par a pluti in atmosfera

Burnita care ingheata este constituita din picaturi supra-racite.Acestea ingheata brusc la atingerea solului si dau nastere poleiului.

Precipitatii solide

Se subimpart in :ninsoare, aversa de ninsoare, mazariche moale, mazariche tare,zapada grauntoasa,granule de gheata,grindina si ace de gheata.

Ninsoarea este o precipitatie constituita din cristale de gheata ce formeaza, cel mai adesea, fulgi de diferite forme si dimensiuni.Ea cade in mod obisnuit, din norii Nimbostratus.

Mazarichea este o precipitatie constituita din graunte albe si opace de gheata avand forme sferice sau conice si diametre cuprinse intre 2-5 mm. Ea poate capata aspect de aversa toamna sau primavara.

Grindina este o precipitatie compusa din sferule sau fragmente de gheata cu diametre cu prinse intre 5 si 50mm. Granulele de gheata se formeaza in partea superioara a norilor prin supraracite.Grindina cade de obicei in anotimpul cald, iar o alta caracteristica este ca nu cade niciodata cand temperatura la suprafata terestra este mai mica de 0 grade C.

Precipitatiile mixte. Se subimpart in lapovita si aversa de lapovita.

Lapovita este o precipitatie rezultata din amestecul picaturilor de apa si fulgilor de zapada ce cad concomitent pe suprafata terestra.Caderea este linistita si are loc la temperaturi apropiate de 0 grade C.

Roua este un fenomen metereologic care face parte din categoria precipitațiilor. Ea se formează de obicei seara sau în cursul dimineții, prin răcirea aerului vaporii de apă existenți la suprafața solului se condensează formându-se pe diferite obiecte de pe sol picături de apă. Acest fenomen este influențat de gradul de saturare al aerului cu vapori de apă și de temperatura aerului, care trebuie să asigure anumite valori pentru a atinge punctul de condensare. Acest proces este asemănător cu alte fenomene metereologice care au loc în aer, ca ceața sau norii.

Bruma este formată prin procesul de condensare și ulterior de înghețare a vaporilor de apă care iau naștere la suprafața solului. Ea se formează de fapt în loc de rouă în sezonul rece, când temperatura a atins punctul de îngheț, cristalele mici de gheață nu sunt bune conducătoare de căldură.

Chiciura este o formă de precipitații produsă prin condensarea ceții pe fulgi de zăpadă formând un bulgăre de chiciură sau acumlându-se pe ramurile copacilor, pe conductorii liniile electrice sau pe alte obiecte de pe sol.Ea constituie o masa cristalina alba.cu o structura fina.Apare prin sublimarea vaporilor de apa sau prin inghetarea picaturilor supraracite.

Observații:

Universitatea din Bucuresti

Facultatea de Geografie

Specializare: Geografia Turismului

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Precipitatiile Atmosferice, Norii, Nebulozitate.doc
  • Presiunea atmosferica vantul ,depunerea de gheata,stratul de zapada.doc
  • Temperatura aerului.doc
  • Temperatura solului.doc
  • Umezeala aerului.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
5 fisiere
Pagini (total):
25 pagini
Imagini extrase:
25 imagini
Nr cuvinte:
6 111 cuvinte
Nr caractere:
33 434 caractere
Marime:
1.02MB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Seminar
Domeniu:
Geografie
Predat:
la facultate
Materie:
Geografie
Sus!