Previzualizare seminar:

Extras din seminar:

Speranţa de viaţa la naştere reprezintă durata medie a vieţii unui individ sau numărul mediu de ani rămaşi la o anumită vârsta.

ex= Tx/Ix, unde ex- speranţa de viaţa la vârsta x,

Tx- numărul total de ani/ persoană trăiţi,

Ix- numărul total al supravieţuitorilor de vârstă x.

Speranţa de viaţă la naştere constituie indicatorul corectat al mortalităţii şi înregistrează valori diferite pe regiuni şi ţări în funcţie de mai mulţi factori.

Principalii factori care determină variaţia speranţei de viaţa la naştere pe plan global sunt: nivelul de dezvoltare economică (condiţiile de viaţa, alimentaţia), sistemul de îngrijire medicală, structura pe grupe de vârstă şi sexe.

Datele folosite in elaborarea hărţii au fost preluate din Population References Bureau 2011.

Harta a fost realizată in programul Corel Draw X5, iar metoda folosită este cea a fondului colorat, culorile au fost alese in funcţie de valorile indicatorului astfel: nuanţe deschise pentru valori mici si nuanţe inchise pentru valori ridicate.

Speranţa de viaţa prezintă inegalităţi atât de la un continent la altul, cât şi de la un stat la altul.

La nivelul Europei, statele au o speranţă de viaţă foarte ridicată.

Valori de peste 80 de ani sunt întâlnite in ţări ca Marea Britanie, Germania, Franta, Norvegia, Suedia etc., fapt ce poate fi explicat de gradul de dezvoltare economică, ce asigură un nivel ridicat de trai şi a sisteme sanitare corespunzătoare.

Această speranţă de viaţa ridicată poate fi corelată cu procesul de îmbatrânire demografică din Europa, în special în Europa de Vest, deoarece aici nataliatea scade, iar durata de viata creste.

Valori ceva mai scăzute sunt înregistrate in ţările din centrul si estul continentului- Ungaria, România, Bulgaria, Serbia, Belarus, Ucraina, Ţările Baltice. Aceste ţări au o speranţă de viaţă la naştere cuprinsă între 70-74 ani (excepţie Ucraina- 65-69 ani). De observat că aceste state sunt, în general, state fost comuniste, care au un grad de dezvoltare mai scăzut faţă de cele din Europa Occidentală.

În ceea ce priveste Asia, şi aici se înregistrează valori ridicate ale speranţei de viaţă, in ţări ca Federaţia Rusă, Coreea de Nord, China, Arabia Saudită, Iran.

Sunt însă şi ţări în care întâlnim valori mai reduse, de exemplu, India, Myanmar, Cambogia (60-64 ani), Afganistan (< 55 ani), ţări cu o dezvoltare economică incipientă, în care s-au început programe de instruire a populaţiei pentru menţinerea sănătăţii.

În America de Nord, situaţia speranţei de viaţă se prezintă astfel: Canada- > 80 ani, SUA şi Mexic- 75-80 ani. Aceastea sunt state cu o dezvoltare economică ridicată, ce se reflectă in calitatea sistemului sanitar, unde descoperirile ştiinţifice au contribuit la dezvoltarea mijloacelor de lupta împotriva unor maladii şi, implicit, la scăderea ratei mortalităţii.

Comparativ cu America de Nord, America de Sud are în componenţă state mai puţin dezvoltate, fapt ce se reflectă şi în valoarea indicatorului, mai scăzută- Brazilia, Peru, Ecuador: 70-74 ani, Bolivia: 65-69 ani.

În Africa sunt state cu cele mai reduse valori ale speranţei de viaţă la nivel mondial.

Multe dintre state au valori > 55 ani- Mali, Somalia, Nigeria, Sierra Leone, Angola, Mozambic etc. Valoarea scăzută a indicatorului se datorează nivelului economic foartea redus, ceea ce înseamnă un nivel de trai foarte scăzut şi o alimentaţie neadecvată, existenţei numeroaselor maladii şi epidemii care au afectat continentul de-a lungul timpului şi împotriva cărora nu s-au luat măsuri de eradicare. În aceste state calitatea sistemului medical este necorespunzătoare sau acestea lipesc. Tuturor acestor factori li se adaugă lipsa de instruire a populaţiei şi lipsa hranei.

Observații:

UNIVERSITATEA BUCURESTI

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Geografie
    • ciclonii extratropicali....docx
    • rata fertilitatii totale 2011.doc
    • speranta la viata la nastere 2011.docx
    • stadii de evolutie demografica 2011.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc, docx
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
4 fisiere
Pagini (total):
19 pagini
Imagini extrase:
19 imagini
Nr cuvinte:
4 600 cuvinte
Nr caractere:
26 255 caractere
Marime:
67.62KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Seminar
Domeniu:
Geografie
Predat:
la facultate
Materie:
Geografie
Sus!