Analiza geo-demografica a macro-judetului Mures - Harghita

Previzualizare seminar:

Extras din seminar:

I. Dinamica naturala a populatiei in macro-judetul Mures - Harghita

I.1. Cartograma natalitatii

Natalitatea, ca element principal al dinamicii si structurii populatiei detine valori ridicate in macro-judetul Mures - Harghita, dupa cum releva cartograma distributiei natalitatii., in anul 2006.

Cea mai mare pondere o detin comunele cu valori intre 7-10?, fiind repartizate in partea cu preponderenta in partea nordica a macro-judetului. Comunele cu natalitati foarte mari intre aproximativ 17-19? sunt foarte putine, in numar de 7 din care 3 apartinand judetului Mures, aici remarcandu-se: Vetca, Vatava, Vargata, Viisoara, Faragau etc.

Urmatoarea pondere de natalitate ce domina la nivelul marco-judetului este reprezentata de comunele cu valori cuprinse intre 10-11?, fiind localizate in partea vestica si estica a macro-judetului, cu preponderenta in judetul Mures.

Cele mai reduse natalitati se incadreaza intre valorile 4-7? si se regasesc doar la nivelul a 7 comune din care 6 apartin judetului Mures, printre care amintim: Bilbor, Darjiu, Hodosa, Sanpetru-de-Campie etc. Iar comune cunatalitati ridicate se regasesc la nivelul a 31 de comune ce detin valori cuprinse intre 13-17?, fiind in numar de 19 doar pe teritoriul judetului Mures.

O alta categorie insemnata de comune, adica 40 din 155 sunt cele cu valori cuprinse intre 11-13?, fiind predominante (21) pe teritoriul judetului Harghita, mai exact in partea central-sudica.

In general la nivelul intregului teritoriu macro-judetean se poate observa o crestere a natalitatii comunelor in gradient, odata ce ne indreptam din nordul macro-judetului spre sudul acestuia.

Natalitatea ridicata a acestui macro-judet de 10,1?, ce este mai mare decat media nationala 9,2? se datoreaza faptului ca la nivelul macro-judetului se intalnesc etnii precum romi 6 - 8,6%, maghiari peste 80%, etnii ce prin traditie se caracterizeaza cu o natalitate ridicata si o sustinere neconditionata a acesteia.

O alta explicatie ar fi existenta la nivel macro-judetean a unor confesiun precun: romano-catolici 60-65%, reformati 20-30%, greco-catolici 3-4,9%, unitareni peste 4%, martorii lui Iehova 1-1,5%, adventisti de ziua a saptea preste 1,5%, confesiuni ce au sustinut si sustin de-a lungul timpului nasterile pe care le incurajeaza.

Prin urmare, in urma analizei distributiei natalitatii la nivelul macro-judetului Mures - Harghita constatam faptul ca ponderea natalitatii este peste media nationala (9,2?) cu aproximativ 1%, insa cu toate aceste ar trebui sa se implementeze legi care sa previna scaderea natalitatii ci sa o sustina prin diferite mijloace precum crearea de locuri de munca ce sa ofere un salariu ofertant, salariu ce ar contribui la siguranta zilei de maine si la acesul la serviciile saniare.

I.2. Cartograma mortalitatii

Cartograma distributei mortalitatii in macro-judetul Mures - Alba, in anul 2006, prezinta in general o mortalitate medie intre 12-14?, mai ales in judetul Harghita, judet ce prezinta o natalitate de -11? ce se afla sub media nationasa ce este de -11,8? fata de judetul Mures a carui mortalitate este de 11, 9 ?, adica cu 0,1? peste media nationala.

Comunele cu cele mai ridicate valori ale mortalitatii sunt localizate in judetul Mures, din 7 comune 5 se regasesc in Mures, mai exact in partea estca a judetului. Aceste comune cuprind valori intre -23 - (-28)? fiind caracterizate printr-un proces de imbatranire a populatei si de migratie a populatiei tinere spre orase sau alte zone cu oportunitati diverse spre un trai de vita mai bun. Aici amintim: Darjiu, Bala, Bichis, Chieru-de-Jos etc.

Mortaliatate destul de ridicata prezinta si comnuele care inregistreza valori precum -17 - (-23)?, fiind in numar de 33 din care 24 pe teritoriul judetului Mures, fiind localizate aleatoriu. O alta categorie de comune ce cuprind valori desul de insemnate la nivelul macro-judetului sunt cele cu valori cuprinse intre -10 - (-12)? fiind localizate in partea cental-estca si sud-vestica a macro-judetului si -14 - (-17)? fiind localizate in partea vestica si nord-vestica a macro-judetului.

Majoritatea comunelor cuprind valori intre -12 - (-14)?, la nivelul macro-judetului fiind localizate in partea sudica si nord-vestica, mai exact cu preponderenta in judetul Mures. Iar cele mai mici valori ale mortalitatii se inregistreaza la nivelul a 7 comune din care 4 apartin judetului Mures. Cu valori cuprinse intre -7 - (-10)? se evidentiaza comune precum: Miercurea-Ciuc, Joseni, Apold, Zagar etc.

Comuna Balan din judetul Harghita inregistreaza cea mai scazuta mortalitate (-6,5?) din tot macro-judetul, acest lucru putand fi explicat prin ponderea mare a populatiei tinere din aceasta comuna, a carei populatie are locuri de munca in regiunile apropiate si deci nu a fost nevoita sa paraseasca zona ci sa ajute la dezvoltarea ei si la posibilitatea de inlocuire a generatiilor in viitor.

Cartograma distributiei mortalitatii in macro-judetul Mures - Harghita in anul 2006, se remarca ca un semnal de alarmp pentru sistemul politic care ar trebui sa i-a masuri de reducere a deceselor si de dezvoltare a macro-judetului si ridicarea sperantei de viata.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
18 pagini
Imagini extrase:
18 imagini
Nr cuvinte:
4 464 cuvinte
Nr caractere:
24 083 caractere
Marime:
2.21 MB (arhivat)
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Seminar
Domeniu:
Geografie
Data publicare:
12.11.2015
Structură de fișiere:
  • Analiza geo-demografica a macro-judetului Mures - Harghita.docx
Predat:
la facultate
Materie:
Geografie
Profesorului:
asist. Dr. Tudora Daniel

Ai gasit ceva în neregulă cu acest document?

Te-ar putea interesa și:
1.1. Europa, continent cu geometrie variabila Timp de peste 40 de ani, nu s-a pus problema...
ARGUMENT Dezvoltare locala. Institutii si politici "Tendintele pleaca de jos in sus,...
Turismul reprezinta astazi , neindoielnic, unul dintre fenomenele care domina lumea contemporana,...
Atat geografic, cat si geologic, teritoriul Romaniei prezinta pe deplin caracteristicile Europei...
CAPITOLUL 1 - TEORII ACTUALE PRIVIND DEZVOLTAREA REGIONALA 1.1. Crestere si dezvoltare...
Sus!