Timpul de reacție

Previzualizare seminar:

Extras din seminar:

Termenul de timp de reactie a fost utilizat pentru prima data de Exner (1873) pentru a desmna intervalul scurs de la aplicarea stimulului pana la declansarea comportamentului de raspuns.

In 1820 un alt astronom Bessel a explicat aceasta eroare apeland la notiunea de ecuatie personala.

Ca momente mai importante in conturarea preocuparii stiintifice pentru timpul de reactie (TR) sunt citate urmatoarele contributii:

In anul 1861 astronomul elevetian Hirsch a cercetat sistematic timpul de reactie cu ajutorul unui aparat construit de Hipp.

Fiziologul Helmoltz (1850) studiaza viteza de transmitere a influxului nervos prin nervul motor de broasca. El a inregistrat timpul scurs intre momentul stimularii electrice si cel al contractiei musculare. Viteza de transmitere a influxului nervos reprezinta un alt mod de exprimare a TR cand se cunoaste lungimea traiectului nervos.

Un alt fiziolog Donders (1865-1866), olandez, elaboreaza urmatoarele modele experimentale de abordare a TR, care sunt valabile si astazi: a) se aplica subiectilor unul si acelasi stimul de mai multe ori si se inregistreaza timpul de reactie simplu; b) se aplica subiectilor stimuli diferiti (patrate, cercuri, culori diferite, etc.), si se inregistreaza reactiile diferite, numite reactii la alegere; c) se aplica subiectilor stimuli diferiti cu precizarea de a raspunde in cazul unui anume stimul (ex. sunet inalt) si de a nu raspunde la altul (ex. sunet grav.)

Timpul inregistrat in modelele b si c se mai numeste TR disjunctiv.

Odata cu aceste cercetari caracterul diferential al TR. a devenit evident.

Trebuie mentionat ca in sec. XX cercetarile privind timpul de reactie se amplifica, datorita dezvoltarii tehnologiei. O serie de masini si echipamente (militare, transporturi rutiere si feroviare, tablourile de comanda din industria automatizata, etc.) necesita timpi scurti de raspuns. A aparut problema selectiei acelor persoane care au viteze de raspuns optime. Pe de alta parte, cunoscandu-se pe baze experimentale, limitele umane ale reactiei de raspuns s-au proiectat echipamente adaptate caracteristicilor psihofiziloge proprii naturii umane. In afara functiei psihodiagnostice, modelele experimentale ale TR. au devenit metode de cercetare a nivelului de solicitare neuropsihica in diferite posturi de munca.

3. Instrumente si tehnici utilizate in masurarea TR

- Cronometre mecanice ( cu posibilitatea de masurare a unei cincimi sau a unei zecimi de secunda) si electronice (care masoara 1/100 s).

- Cronoscoape electronice cu afisare digitala care pot masura pana la 1/1000 s.

Sunt de notorietate cronoscoapele electronice Zac, Takei, precum si cronometrul electronic elaborat de I.F.A. Bucuresti cu posibilitatea de a masura 10-3s. El este inca prezent in multe laboratoare de psihologie experimentala si aplicata din tara noastra.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Timpul de Reactie.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
10/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
1 993 cuvinte
Nr caractere:
10 613 caractere
Marime:
15.34KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Seminar
Domeniu:
Fizică
Tag-uri:
afisare digitala, electricitate
Predat:
la facultate
Materie:
Fizică
Sus!