Caracteristica Semnalelor Primare de Comunicație

Previzualizare seminar:

Extras din seminar:

Studierea spectrului energetic al vorbirii ne indică că vorbirea reprezintă un proces, spectrul de frecvenţă a căruia se află în limitele de 50 100Hz până la 8000 10000Hz.

Este stabilit că calitatea vorbirii se păstrează satisfăcătoare la limitarea spectrului cu frecvenţa de la 300 3400Hz. Aceste frecvenţe au fost aprobate de Uniunea Internaţională de Telecomunicaţii în calitate de frontierele spectrului efectiv a vorbirii pentru banda de frecvenţă indicată se păstrează o claritate bună a vorbirii şi o sonoritate naturală satisfăcătoare. Puterea medie a semnalului telefonic alcătuieşte , puterea puterea maximală a semnalului telefonic, probabilitatea de depăşire a căreia este foarte mică şi este egală cu

Puterea minimală a semnalului care se aude pe fondul zgomotului este egală cu Diapazonul dinamic al semnalului în procesul de vorbire:

(12)

Influenţa zgomotului asupra calităţii comunicaţiilor telefonice se caracterizează prin următoarele date:

- pentru puterea zgomotului egală cu zgomotul practic nu influenţează asupra calităţii comunicaţiilor telefonice;

- pentru puterea zgomotului egală cu claritatea este destul de bună.

- pentru puterea zgomotului egală cu claritatea vorbirii se reduce şi calitatea comunicaţiilor este nesatisfăcătoare.

Capacitatea informaţională care se conţine în semnalul vocal ce se transmite prin canalele de organizare a comunicaţiilor telefonice alcătuieşte:

. (13)

2.2 Semnalele de radiodifuziune

Ca surse a sunetului la transmisiunea programelor de radiodifuziune ca de obicei servesc instrumentele muzicale şi vocea omului. Spectrul semnalului sonor se limitează în banda de frecvenţă de la 20 20000Hz. Însă în dependenţă de calitatea de reproducere lăţimea spectrului semnalului poate fi limitată. Pentru canalele de radiodifuziune de clasa I banda de frecvenţă alcătuieşte de la 50 10000Hz, iar pentru canalele de clasă superioară de la 30 15000Hz.

Puterea medie a semnalului de radiodifuziune depinde de interval, parcursul căruia se determină valoarea medie şi este egal cu 923µW parcursul la o oră, 2230µW parcursul la un minut, 4500µW parcursul la o secundă.

Puterea maximală a semnalului de radiodifuziune este 8000µW, iar diapazonul dinamic al semnalului de radiodifuziune alcătuieşte pentru comentator 23 – 25dB, pentru ansamblul instrumental 40 – 50dB şi orchestra simfonică până la 65dB.

În corespundere cu reglementările Unităţii Internaţionale de Telecomunicaţii puterea zgomotului admisibil nu trebuie să depăşească 4nW.

Luând în considerare banda de frecvenţe ΔF=10000Hz, şi

capacitatea informaţională a semnalului de radiodifuziune alcătuieşte 180kbps adică capacitatea informaţională a semnalului de radiodifuziune este mai mare faţă de capacitatea semnalului telefonic

Observații:

Facultatea de Radioelectronica

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Caracteristica Semnalelor Primare de Comunicatie.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
7 pagini
Imagini extrase:
7 imagini
Nr cuvinte:
1 421 cuvinte
Nr caractere:
8 161 caractere
Marime:
17.84KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Seminar
Domeniu:
Electrotehnică
Predat:
la facultate
Materie:
Electrotehnică
Profesorului:
Nistiriuc Pavel
Sus!