Administrarea Capitalului Circulant

Previzualizare seminar:

Extras din seminar:

Ce înseamna acest lucru ?

Analogia care s-a facut adeseori ne prezinta capitalul de luru ca fiind sângele oricarei afaceri. Lipsa acestuia (ca si în cazul sângelui) va duce la falimentul afacerii (sau moartea pacientului). O transfuzie de sânge îl poate salva în mod miraculos pe pacient de la moarte, doar daca :

Este acelasi tip de sânge

Problema care provoaca sângerarea este tratata.

Cu alte cuvinte, necesitatile financiare ale oricarei firme trebuie în asa fel create încât sa se potriveasca nevoilor particulare ale acelei firme. De exemplu, împrumuturile pe termen lung si capitalul trebuie sa ajute la finantarea activelor fixe. Necesitatile de capital de lucru vor fi prioritatea finantarilor pe termen scurt, de exemplu conturi descoperite. Nu are rost sa mai spunem ca înainte ca infuzia de capital sa aiba loc, trebuie ca toate scurgerile sa fie reparate. Altfel, cu timpul, infuzia va lua aceeasi cale.

Pentru a controla si exploata fluxul de numerar, cheia este un management eficient al capitalului operational. Principiul fundamental al acestui tip de management este de a avea exact suma de bani lichizi disponibili pentru întâmpinarea unor probleme (cheltuieli). Fiecare leu al firmei trebuie sa fie utilizat la maximum.

Definitia contabila a capitalului operativ ne spune ca acesta este diferenta în bani dintre activele circulante si pasivele curente ale unei firme. În termeni obisnuiti, capitalul operativ este o finantare pe termen scurt la care participa diferite surse.

CIRCUITUL CAPITALULUI DE LUCRU

Acest capital poate fi astfel divizat în patru mari componente:

- lichiditati (numerar în casa + disponibilitatile pe contul bancar),

- stoc,

- debitori,

- creditori.

Fiecare dintre aceste componente pot avea o influenta majora asupra necesitatilor capitalului operativ (sau mai simplu a necesitatilor de numerar) de care orice afacere are nevoie continua.

Pentru a da un exemplu, priviti fig. 1 de mai jos.

Atunci când o afacere se lanseaza, patronul trebuie sa investeasca o anumita suma de bani în afacere, care sa-l ajute sa-si achizitioneze stocul initial, sa plateasca primele salarii ale muncitorilor si sa asigure plata unor cheltuieli de regie, cum ar fi chiria. Apoi, el vinde produsele sale iar acest venit îi va îngadui sa cumpere alta marfa, sa plateasca alte salarii, cheltuieli si chiar îi va crea un mic surplus. Cu cât ciclul de desfacere va fi mai rapid (finalizându-se prin încasarile de numerar), cu atât mai repede circuitul de capital va fi încheiat.

În realitate, trebuie luate în considerare si alte detalii. Stocul este achizitionat dar este rareori vândut imediat si uneori ramâne pe raft o buna bucata de vreme. Atâta timp cât marfa zace pe raft, banii sunt blocati.

Exemplu

Un potential profit se poate prefigura dar pâna ce stocul nu se vinde nici un profit nu este posibil. Daca debitorii nu îsi vor achita datoriile, nu exista posibilitatea de a reinvesti în afacere. Odata ce stocul este lichidat, pretul produselor vândute trebuie încasat cât mai repede (adeseori sunt acordate credite). Acordarea de credite duce la blocarea lichiditatilor în debitori.

Pe de alta parte, trebuie sa stiti furnizorii, la rândul lor pot sa va acorde credite. Ideal ar fi ca bunurile sa fie cumparate de la furnizor pe credit. Aceste bunuri ar fi apoi vândute pe bani lichizi sau pe credite pe termen mai scurt decât cele date de furnizori.

Aceasta ar însemna ca bunurile sa fie vândute înainte de a fi platite. În termeni simpli, creditorii au finantat debitorii.

ARTA ADMINISTRARII CAPITALULUI DE LUCRU

S-a precizat anterior ca administrarea capitalului de lucru consta în exploatarea la maxim a fiecarui leu investit.

În termeni simpli, buna administrare a capitalului se refera cu precadere la durata. Timpul de care nevoie un leu investit într-o afacere pentru a se reîntoarce cu o valoare putin mai ridicata. Durata prelungita a acestui proces este direct proportionala cu pierderile pe care o companie le va suferi.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Administrarea Capitalului Circulant.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8.2/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
2 312 cuvinte
Nr caractere:
12 343 caractere
Marime:
35.36KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Seminar
Domeniu:
Economie
Predat:
la facultate
Materie:
Economie
Profesorului:
Gherasela Calavrias
Sus!