Previzualizare seminar:

Extras din seminar:

Reclamanta B.A. a chemat in judecata pe S.A. si C.V. solicitand partajarea averii succesorale ramase de pe urma lui S. Alex., decedat la 17 iunie 1979, aratand ca este fiica dintr-o casatorie anterioara a defunctului, S.A. fiind sotia supravietuitoare din a doua casatorie a acestuia, iar C.V. copil infiat de catre defunct.

Ulterior actiunii de partaj succesoral de mai sus, S.A. si C.V. au introdus la aceeasi judecatorie o actiune solicitand sa se constate ca B.A. nu este fiica defunctului S.Alex. aratand ca a fost legitimata ca fiica a lui D.L.

Judecatoria Ramnicu Valcea, prin sentinta civila nr. 2836/1981, a respins actiunea, retinand ca B.A. este fiica defunctului S.Alex., solutie ce a ramas definitiva prin decizia civila nr. 951/1981 a Tribunalului judetean Valcea, care a respins recursul declarat de S.A.siC.V.

Procesul de partaj succesoral, ce a facut obiectul actiunii introduse de B.A., a fost solutionat de catre aceeasi instanta, ulterior respingerii actiunii introduse de S.A. si C.V.

Cu ocazia judecarii procesului de partaj, cele doua succesoare S.A. si C.V. au reiterat, pe cale de exceptie, lipsa de calitate procesuala a reclamantei B.A. in sensul ca nu este fiica defunctului S.A.

Judecatoria Ramnicu Valcea, prin sentinta civila nr. 4871/1981, a admis exceptia si a retinut, contrar hotararii de mai sus, ca B.A. nu este fiica defunctului S.Alex. si, in consecinta, nu are vocatie la succesiunea acestuia, motiv pentru care a respins actiunea de partaj introdusa de ea.

Recursul declarat de reclamanta B.A. in contra acestei sentinte a fost respins.

Fata de aceasta situatie, procurorul general a introdus recurs extraordinar, cerand sa se constate ca B.A. are calitate procesuala activa, ca fiica a defunctului S.Alex. asa cum s-a stabilit prin prima hotarare si, in consecinta, sa se caseze sentinta civila nr. 4871/1981 a Judecatoriei Ramnicu Valcea precum si decizia civila nr. 1392/1981 a Tribunalului judetean Valcea, prin care aceasta a ramas definitiva, ca fiind vadit netemeinica si esential nelegala si sa se trimita cauza judecatoriei pentru solutionarea pe fond a actiunii de partaj.

Tribunalul Suprem, sectia civila, prin decizia nr. 1168/1982, a admis recursul extraordinar, a casat ambele hotarari atacate si a trimis dosarul instantei de fond pentru

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Speta.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
1 328 cuvinte
Nr caractere:
7 149 caractere
Marime:
8.78KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Seminar
Domeniu:
Drept Civil
Tag-uri:
tribunal, judecatori
Predat:
la facultate
Materie:
Drept Civil
Sus!