Sisteme informaționale ale resurselor umane

Previzualizare seminar:

Extras din seminar:

Functia de management al resurselor umane are in centrul preocuparilor ei indivizii care compun organizatia. Finalitatea eforturilor desfasurate in cadrul acestei functii poate fi privita pe doua planuri. Din punctul de vedere al organizatiei, functia MRU este responsabila de atragerea si utilizarea eficace si eficienta a indivizilor in cadrul organizatiei. Din punctul de vedere al indivizilor, functia MRU este responsabila de asigurarea contributiei organizatiei la bunastarea, dezvoltarea profesionala si autoimplinirea personala a oamenilor in schimbul muncii prestate de catre acestia in organizatie.

Pentru a asigura aceste deziderate multiple, functia MRU realizeaza un ansamblu de activitati, dintre care mai importante sunt:

- planificarea resurselor umane, sub aspectul cantitatii, calitatii si costului lor,

- recrutarea, selectia, transferarea, promovarea angajatilor si separarea de acestia.

- analiza si proiectarea posturilor de munca,

- perfectionarea profesionala a angajatilor,

- administrarea recompenselor (directe si indirecte),

- asigurarea raportarilor obligatorii privind personalul.

Evident, derularea acestor activitati are la baza existenta unor informatii pertinente. Asigurarea eficienta si oportuna a unor astfel de informatii, precum si sprijinirea activa a luarii deciziilor in domeniu sunt obiectivele fundamentale ale sistemului informational al resurselor umane. Dimensiunile si complexitatea acestui sistem sunt variabile de la o organizatie la alta, depinzand de gradul de dezvoltare a managementului resurselor umane si de marimea organizatiei respective.

Datorita comportamentului variabil si oarecum imprevizibil al oamenilor in aceleasi conditii date, informatiile care reflecta starea si dinamica resurselor umane sunt adesea de natura calitativa, cu o exprimare vaga si o relevanta incerta. In plus, pentru multitudinea de participanti la procesul de constituire si utilizare eficienta a resurselor umane (manageri, specialisti, lucratori) informatiile nu au intotdeauna aceleasi semnificatii, datorita perceptiilor diferite. Aceste caracteristici ale informatiilor vehiculate fac sistemele informationale ale resurselor umane mai greu de automatizat decat alte sisteme functionale din intreprindere (de marketing, de productie etc.). De fapt, chiar si in cele mai informatizate organizatii, partea computerizata a sistemului informational al resurselor umane coexista cu o parte manuala a sistemului respectiv. Ultimele doua decenii au evidentiat totusi o tendinta de crestere continua a ponderii componentelor informatizate, astfel ca utilizarea calculatoarelor in sistemele informationale ale resurselor umane a devenit aproape o norma. La astfel de sisteme ne vom referi in cele ce urmeaza.

Indiferent de gradul de utilizare a calculatoarelor si tehnologiilor moderne de comunicatii, sistemele informationale ale resurselor umane pot fi structurate in diverse componente sau subsisteme. O maniera utila de diferentiere a acestor subsisteme este caracterul operativ, tactic sau strategic al deciziilor de MRU pe care ele le sprijina.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Sisteme informationale ale resurselor umane.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
14 pagini
Imagini extrase:
14 imagini
Nr cuvinte:
5 247 cuvinte
Nr caractere:
29 992 caractere
Marime:
413.19KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Seminar
Domeniu:
Contabilitate
Tag-uri:
Resurse umane, informatica
Predat:
la facultate
Materie:
Contabilitate
Sus!