Utilizarea Fonturilor și Formatarea Textelor în Documente Web

Previzualizare seminar:

Extras din seminar:

HTML nu este un limbaj orientat spre aspectul (layout) paginii, ci spre conţinutul acesteia. Etichetele HTML nu impun, ci "recomandă" marii varietăţi de browsere care procesează pagina Web, cum să afişeze textul. Etichetele impun conţinutul, textul în sine, nu şi forma de prezentare (sau cel puţin nu în mod absolut). Există numeroase etichete care permit formatarea caracterelor şi oferă posibilitatea de a da textului din pagina Web aspectul dorit.

1. Formatarea caracterelor

Eticheta care se foloseşte pentru a da unui caracter sau unui şir de caractere (unui text) aspectul dorit este eticheta container <FONT> </FONT>.

Între eticheta de început şi cea de sfârşit se inserează textul sau caracterul ale cărui caracteristici dorim să le stabilim.

De exemplu:

<FONT size="2" color="red" face="arial">Ion Luca Caragiale </FONT>

Efectul liniei de mai sus este afişarea textului "Ion Luca Caragiale" cu fontul Arial, de culoare roşie şi de mărime egală cu 2 puncte.

Atribute ale etichetei <FONT> în exemplul anterior sunt:

size - dimensiunea textului – ce poate fi un număr între 1 şi 7 (dimensiuni absolute), între -1 şi -3 sau între +1 şi +4 (dimensiuni relative, adică raportate la dimensiunea deja existentă a fontului). Dimensiunea prestabilită (default) a fonturilor este 3. Dacă dimensiunile menţionate depăşesc intervalul 1-7, browserul rotunjeşte automat valorile pentru a le încadra în acest interval.

color - culoarea textului - este culoarea cu care va fi afişat textul prezent între etichete (în exemplul anterior, "Ion Luca Caragiale" ).

face - tipul de font - determină tipul de font care va fi utilizat la afişarea textului. Printre tipurile cele mai uzuale de fonturi sunt:

Arial

Tahoma

Helvetica

Times New Roman

Courier

Verdana

În această situaţie browserul va alege singur din listă primul tip de font pe care îl recunoaşte, ignorându-le pe următoarele.

La stabilirea tipului de caracter utilizat în pagină trebuie avut în vedere faptul că nu toţi utilizatorii au instalate pe computerele lor acelaşi set de caractere ca şi cele instalate pe sistemul celui ce proiectează pagina Web. Din acest motiv, folosirea unor caractere exotice, de efect, poate conduce la un eşec în cazul când utilizatorul nu are instalat acel font. Din acest motiv este de preferat folosirea unor fonturi cu utilizare largă, cum sunt cele menţionate mai sus.

Atributul etichetei permite precizarea fie a unui singur tip de font fie a mai multora, separate prin virgulă. Precizarea mai multor fonturi ajută în eventualitatea când primul tip indicat nu este instalat pe calculatorul celui care vizitează pagina, şi se face ca în exemplul de mai jos.

<FONT face="arial, verdana, times new roman">

În Exemplul 1 vom aplica pe rând fiecare dintre cele trei atribute menţionate asupra unui text, aspectul paginii descrise de acest document puând fi observat într-un browser.

Exemplul 4. 1

<HTML>

<HEAD>

<TITLE>fonturi1</TITLE>

2

</HEAD>

<BODY bgcolor="yellow">

<FONT size="5" face="tahoma" color="green">Manual de HTML si design Web</FONT><BR>

<FONT size="+3" face="arial" color="red">Manual de HTML si design Web</FONT><BR>

<FONT size="-1" face="courier new" color="blue">Manual de HTML si design Web</FONT>

</BODY>

</HTML>

Pentru a stabili aspectul textului unei întregi pagini Web, se poate folosi eticheta <BASEFONT>. Spre deosebire de <FONT> aceasta nu este o etichetă container, deoarece efectul ei se referă la tot textul din pagină. Nu se foloseşte pentru a stabili caracteristicile unui bloc de text.

Este indicat să fie inclusă în documentul HTML imediat după eticheta <BODY>. Atributele etichetei <BASEFONT> sunt aceleaşi cu cele ale etichetei <FONT>, respectiv: size, color, face.

În Exemplul 2 se va construi o pagină al cărui text este setat cu atributle: face - tip de font Arial, size - dimensiunea fontului 2, color - culoare albastră. O parte din text va avea alt tip de font, altă mărime şi culoare, acestea fiind stabilite prin folosirea etichetei <FONT>.

Exemplul 4. 2

<HTML>

<HEAD>

<TITLE>fonturi2</TITLE>

</HEAD>

<BODY bgcolor="white">

<BASEFONT face="arial" color="blue" size="2">

Am ajuns la lectia despre fonturi a <FONT face="arial black" color="red" size="4">Manualului de HTML</FONT>

</BODY>

</HTML>

După cum se poate observa deschizând fişierul în browser, caracteristicile textului din pagină au fost setate cu ajutorul etichetei <BASEFONT>. Pentru a afişa simultan o parte din text într-un mod diferit s-a folosit eticheta <FONT>.

Dacă un browser nu recunoaşte atributele etichetei <BASEFONT>, acesta va afişa textul utilizând propriile setări prestabilite (default), ignorând atributele menţionate în eticheta <BASEFONT>.

Următorul exemplu (Exemplul 3) afişează un cuvânt având literele de mărimi diferite.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Utilizarea Fonturilor si Formatarea Textelor in Documente Web
    • Lucrare_3_Utilizare_fonturi.pdf
    • Lucrare_4_Formatare text.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc, pdf
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
2 fisiere
Pagini (total):
16 pagini
Imagini extrase:
16 imagini
Nr cuvinte:
5 527 cuvinte
Nr caractere:
30 319 caractere
Marime:
777.60KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Seminar
Domeniu:
Birotică
Predat:
la facultate
Materie:
Birotică
Profesorului:
A. Bertea
Sus!