Acoperirea împotriva riscului de rată a dobânzii

Previzualizare seminar:

Extras din seminar:

Abrevieri internationale

bp - basis point - este egal cu 0,01%

LIBOR - London Intrebank Offered Rate - rata dobanzii medie la resurse imprumutate pe piata interbancara stabilita pe piata monetara din Londra.

LIBOR1M - LIBOR la resurse imprumutate pe o luna.

Cuantificarea riscului de rata a dobanzii presupune determinarea efectelor pe care modificarea ratei dobanzii le are asupra bilantului bancar si/sau al contului de profit si pierdere. In mod evident, cresterea sau scaderea ratei dobanzii afecteaza activitatea bancii comerciale astfel:

a) prin modificarea veniturilor din dobanzi si a cheltuielilor cu dobanzile si, ca urmare, prin modificarea veniturilor nete din dobanzi;

b) prin modificarea valorii de piata a activelor si a datoriilor bancii comerciale si, ca urmare, prin modificarea valorii de piata a capitalurilor proprii.

1. Impactul modificarii ratelor de dobanda asupra veniturilor nete din dobanzi - modelul gapurilor dintre activele si pasivele sensibile la modificarea ratei dobanzii

Modificarea ratei dobanzii pe piata are un impact imediat asupra veniturilor din dobanzi - corespunzatoare activelor sensibile la variatia ratei dobanzii - si asupra cheltuielilor cu dobanda - corespunzatoare pasivelor sensibile la variatia ratei dobanzii. Cresterea/scaderea ratei dobanzii pe piata va afecta veniturile nete din dobanzi (diferenta dintre veniturile din dobanzi si cheltuielile cu dobanda) pe toata durata de viata a activelor, respectiv a pasivelor sensibile la variatia ratei dobanzii. Pentru a determina impactul modificarii ratei dobanzii asupra veniturilor nete din dobanzi, in practica se parcurg urmatoarele etape:

a) toate elementele de activ si pasiv ce genereaza venituri, respectiv cheltuieli, se impart pe benzi de scadenta;

b) pe fiecare banda de scadenta i, modificarea veniturilor din dobanzi generate de modificarea ratei dobanzii este egala cu unde V reprezinta veniturile din dobanzi, reprezinta activele sensibile la modificarea ratei dobanzii pe banda de scadenta i, iar reprezinta modificarea ratei dobanzii la active generata de modificarea ratei dobanzii pe piata. In mod similar, modificarea cheltuielilor cu dobanda generate de modificarea ratei dobanzii este egala cu unde C reprezinta cheltuielile cu dobanda, reprezinta pasivele sensibile la modificarea ratei dobanzii pe banda de scadenta i, iar reprezinta modificarea ratei dobanzii la pasive generata de modificarea ratei dobanzii pe piata.

c) se determina modificarea veniturilor nete din dobanzi pe fiecare banda de scadenta

Modificarea veniturilor nete din dobanzi (VND) este determinata de gapul dintre activele si pasivele sensibile pe fiecare banda de scandenta si de modificarea spreadului dintre ratele active si pasive ale dobanzii practicate de banca comerciala.

d) daca presupunem ca banca modifica simetric ratele dobanzii la active si pasive, atunci , iar . Banca comerciala se acopera impotriva riscului de rata a dobanzii pe fiecare banda de scadenta daca si numai daca , adica . Banca comerciala va trebui sa isi restructureze bilantul astfel incat, pe fiecare banda de scadenta, gapul dintre activele si pasivele sensibile la variatia ratei dobanzii sa fie cat mai aproape de 0.

EX1. O banca are urmatoarele elemente bilantiere pe benzi de scadenta:

1-7 zile 7 zile-3 luni 3 luni-6luni 6 luni-1an 1an-5ani Peste 5 ani

Active sensibile 100 150 195 230 270 300

Pasive sensibile 70 175 185 250 220 275

Gap 30 (25) 10 (20) 50 25

Gap cumulat 30 5 15 (5) 45 70

Un gap pozitiv semnifica faptul ca activele sensibile sunt mai mari decat pasivele sensibile, iar un gap negativ semnifica faptul ca activele sensibile sunt mai mici decat pasivele sensibile. Un gap pozitiv arata faptul ca activele isi modifica dobanda in functie de rata dobanzii de pe piata mai repede decat pasivele.

Cum se modifica veniturile nete din dobanzi pe banda de scadenta 6 luni -1 an, daca peste 6 luni ratele dobanzii active si pasive cresc cu 50 bp?

, deci veniturile nete din dobanzi scad cu 0,025.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Acoperirea impotriva riscului de rata a dobanzii.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (5 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
13 pagini
Imagini extrase:
13 imagini
Nr cuvinte:
3 431 cuvinte
Nr caractere:
18 353 caractere
Marime:
75.45KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Seminar
Domeniu:
Bănci
Tag-uri:
piata, Economie, banci, rate, Dobanda
Predat:
la facultate
Materie:
Bănci
Sus!