Contractul de Asigurare

Previzualizare seminar:

Cuprins seminar:

1. Definitia si caracterele juridice ale contractului de asigurare.
2. Elementele contractului de asigurare.
3. Conditiile de validitate ale contractului de asigurare.
4. Efectele contractului de asigurare.
4.1. Drepturile si obligatiile partilor pana la ivirea evenimentului asigurat.
4.2. Drepturile si obligatiile partilor dupa producerea evenimentului asigurat.
5. Incetarea contractului de asigurare.

Extras din seminar:

1 Contractul de asigurare este actul juridic prin care asiguratul se obliga sa platesca o prima asiguratorului care prea asupra sa riscul asigurat, obligindu-se, la producerea acestuia, sa plateasca asiguratului sau unei terte persoane o despagubire sau suma asigurata. Din definitia contractului de asigurare se pot desprinde caracterele juridice ale acestuia. El este un contract personal, consensual, sinalagmatic, unic, oneros, cu executare succesiva, aleatoriu si de adeziune.

(1) Este un contract personal deoarece desi obiectul asigurarii poate fi o proprietate, un bun sau un interes, prin contract se asigura persoana si nu proprietate. In cazul in care asiguratul vinde proprietatea asigurata, noul proprietar nu este asigurat in baza aceluiasi contract decit daca asiguratorul accepta acest lucru.

(2) contract concesual - se incheie prin consemtamintul partilor. In contractul de asigurare se indica elementele obligatorii a contractului. Caracterul consensual rezulta din faptul, ca se formeaza solo consensu, prin simplul acord de vointa al partilor, fara sa fie necesara vre-o forma speciala de manifestare a vointei lor.

Forma contractului este cea scrisa, dar aceasta nu se cere ad validitatem, ci numai ad probationem. Ca urmare, lipsa formei scrise nu va atrage nulitatea contractului dar va determina numai limitarea posibilitatii de a dovedi existenta si continutul acestuia. In practica, polita sau certificatul de asigurare, precum si decontul de prima trimis asiguratului fac dovada contractului de asigurare.

(3) contract sinalagmatic - partile contractante isi asuma obligatii reciproce si interdependente (asiguratul - declaratii de risc exacte, achitarea primei de asigurare in termenii indicati la incheierea contractului; asiguratorul - plata sumei despagubirilor, daca asiguratul si-a indeplinit obligatiunile sale);

(4) Este un contract unic pentru intreaga sa durata. Unicitatea contractului de asigurarea se mentine chiar daca asiguratul pierde contractul, in acest caz se elibereaza copia (dublicat). Deci, caracterul de unicitate a contractului de asigurare inseamna ca acesta se mentine unic pentru intreaga sa durata, chiar si atunci cind ar suferi o impartire pe termene periodice (aceasta divizare intereseaza numai modul de plata al primei). In cadrul unei perioade de asigurare determinata, contractul poate fi modificat prin cererea asiguratului pentru includerea unui risc suplimentar, de regula un risc politic. In acest caz se coteaza si se aplica o prima suplimentara fata de prima de baza.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Contractul de Asigurare.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
3 763 cuvinte
Nr caractere:
20 145 caractere
Marime:
21.09KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Seminar
Domeniu:
Asigurări
Tag-uri:
contract de asigurare, proprietate
Predat:
la facultate
Materie:
Asigurări
Sus!