Obiectele ADO

Previzualizare seminar:

Extras din seminar:

ADO.Net

ADO.Net este o multime de biblioteci orientate obiect care permit interactiunea cu sistemele de stocare a informatiilor. De obicei aceste sisteme sunt reprezentate de bazele de date, dar pot fi si fisiere text, fisiere XML, fisiere Excel, etc. In continuare ne vom ocupa de interactiunea cu bazele de date.

Data Provider

ADO.Net permite interactiunea cu diverse tipuri de baze de date. Totusi nu exista un singur set de clase care sa pemita acest lucru. Deoarece fiecare tip de baza de date foloseste alte protocoale trebuie sa gasim o metoda sa folosim protocolul corect in fiecare caz. Unele sisteme mai vechi folosesc protocolul ODBC, altele mai noi, folosesc protocolul OleDb, etc.

ADO.Net furnizeaza metode asemanatoare de comunicare cu fiecare sistem de stocare a informatiilor, dar fiecare este implementata separat intr-o biblioteca. Aceste biblioteci sunt numite Data Providers si poarta numele protocolului sau sistemului cu care permite interactiunea. Tabelul urmator prezinta o lista cu o parte dintre acesti provideri.

Provider Prefix API Descriere

ODBC Data Provider Odbc Data Sources care folosesc protocolul ODBC (in mod normal baze date mai vechi).

OleDb Data Provider OleDb Data Sources care expun interfata OleDb (Access, Excel, etc.)

Oracle Data Provider Oracle Pentru bazele de date Oracle.

SQL Data Provider Sql Pentru Microsoft Sql Server si MSDE

Borland Data Provider Bdp Ofera acces la mai multe tipuri de baze de date cum ar fi Interbase, SQL Server, IBM DB2 si Oracle.

Fig. 1: Data Providers

Obiectele ADO.Net

SqlConnection

Primul lucru pe care un programator trebuie sa-l faca atunci cand vrea sa comunice cu o baza de date este sa deschide o conexiune la aceasta. Conexiunea "spune" celorlalte obiecte cu ce baza de date lucreaza. Conexiunea se ocupa de logica low-level asociata protocolului. Acest lucru usureaza foarte mult munca unui programator, acesta neavand decat sa instantieze obiectul conexiune, sa deschida conexiunea, sa faca operatiile de care are nevoie asupra bazei de date si apoi sa inchida conexiunea. Datorita modului in care celelalte clase ADO.Net sunt implementate uneori este nevoie de chiar mai putin decat atat.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Obiectele ADO.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
7/10 (6 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
8 pagini
Imagini extrase:
8 imagini
Nr cuvinte:
2 852 cuvinte
Nr caractere:
17 538 caractere
Marime:
19.64KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Seminar
Domeniu:
Alte domenii
Tag-uri:
Economie, informatii
Predat:
la facultate
Materie:
Alte domenii
Sus!