Creșterea Suinelor

Previzualizare seminar:

Extras din seminar:

o Cresterea suinelor

o Cresterea suinelor este una dintre cele mai importante ramuri ale productiei zootehnice din tara noastra, datorita variatelor produse si subproduse pe care le pune la dispozitie, cum sunt: carnea, grasimea, pieile, intestinele, glandele cu secretie interna, parul, gunoiul, etc. Eficienta economica sporita a acestei specii rezida si din faptul ca ea avand o mare prolificitate cu interval mic intre generatii, produce cantitati mari de carne, iar in conditii neprevazute (razboaie, seceta, boli), efectivele se pot reface suficient de rapid.

o Precocitatea mare a acestei specii permite ingrasarea si sacrificarea timpurie, randamentul la taiere fiind ridicat 70-84%, comparativ cu 42-52% la bovine si 36-48% la ovine.

o Suinele valorifica cel mai bine hrana si indeosebi furajele concentrate. Pentru un kg spor greutate vie, se consuma in medie 3,5-4 U.N. Se urmareste in continuare reducerea acestui consum, prin ameliorarea genetica a raselor.

o Pe langa toate acestea, trebuie retinuta valoarea nutritiva ridicata a carnii, aceasta avand multa substanta uscata 35-40%, comparativ cu carnea de taurine 25-30%, si cea de oaie 23-28%. Mentionam ca un kg carne de porc in faza de ingrasare, contine 2700 calorii, in timp ce 1 kg carne de bovine si de ovine, in aceeasi faza de ingrasare contine 1500-1700 si respectiv 1400 calorii.

o Carnea de porc are calitati organoleptice deosebite si datorita continutului ridicat de grasimi ea poate fi conservata timp indelungat si este de neinlocuit in producerea preparatelor de mezelarie.

o Fac parte din familia Suine, genul Sus.

o Folosirea scroafelor la reproductie

o Varsta primei monte - la scrofite maturitatea sexuala (caldurile) apar la 4-6 luni, in functie de precocitatea rasei si alti factori. Varsta folosirii la reproductie este mai tarzie, respectiv la 8-12 luni.

o Caldurile la scroafele care au mai fatat, apar la 4-8 saptamani dupa fatare, durata fiind de 2-3 zile. Ciclul sexual este de 20-21 zile. Momentul optim pentru inseminarea scroafelor este de 1-1,5 zile de la aparitia caldurilor, timp in care se produce ovulatia. Recunoasterea scroafelor in calduri se face dupa simptomele caracteristice: femelele devin agitate, nu au pofta de mancare, sar pe alte scroafe, au vulva rosiatica, tumefiata, din care se scurge un lichid filant.

o Durata de folosire a scroafelor la reproductie este de pana la 6 ani;

o Monta scroafelor

o - Monta libera, practicata la cresterea in sistem gospodaresc. Are multe dezavantaje din care cauza nu se recomanda;

o - Monta dirijata , da rezultate bune si se aplica in unitatile unde nu se pot folosi insamantarile artificiale. Prezinta 3 variante:

o - monta simpla, adica o singura monta intr-un ciclu de calduri. Da rezultate bune daca vierii au potentialul sexual ridicat;

o - monta dubla (heterospermica) efectuata cu al doilea vier, la 10-15 minute dupa prima. Prin aceasta se faciliteaza procesul de ovulatie, sporeste numarul de spermatozoizi patrunsi in oviducte si ca urmare se favorizeaza fecundatia si calitatea produsilor. Monta dubla nu permite urmarirea originii produsilor.

o - monta repetata, consta in folosirea la monta a aceluiasi vier, la 12-14 ore de la prima monta. Se obtin rezultate bune deoarece se asigura spermatozoizi viabili in tractusul genital pe o perioada mai lunga de timp, ceea ce asigura o fecunditate ridicata.

o - Insamantarea artificiala. Se practica tot mai mult din cauza multiplelor sale avantaje zootehnic, economic, sanitar-veterinar si practic:

o - asigura folosirea mai rationala a vierilor valorosi;

o - permite utilizarea vierilor pe o perioada mai lunga de timp;

o - se pot face schimburi de material seminal;

o - se previn bolile transmisibile pe cale sexuala.

o Este foarte importanta supravegherea scroafelor montate si eventual repetarea montei la un nou ciclu de calduri.

o Gestatia

o Dureaza in medie 116 zile (3 luni, 3 saptamani, 3 zile) cu variatii cuprinse intre 110-120 zile, in functie de varsta, rasa, hranire, intretinere, etc.

o Intensitatea de crestere a embrionilor este foarte diferita pe parcursul gestatiei, deosebindu-se doua perioade:

o - de la fecundatie pana la varsta embrionilor de 60 zile in care timp se realizeaza o crestere de abia 8% din greutatea la nastere;

o - de la 60 zile pana la fatare, cand cresterea reprezinta 92% din greutatea la fatare. In consecinta se impune o hranire diferentiata a scroafelor in cele 2 perioade de gestatie.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Cresterea Suinelor.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
4/10 (5 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
3 356 cuvinte
Nr caractere:
15 832 caractere
Marime:
19.46KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Seminar
Domeniu:
Agronomie
Tag-uri:
animale, crestere, zootehnie, produs, Carne, Alimentatie
Predat:
la facultate
Materie:
Agronomie
Sus!