Comunicare publica - Comunicare privata - Comunicare politica

Previzualizare seminar:

Extras din seminar:

1. Comunicare publica - comunicare privata - conform lui Martial Pasquier,

comunicarea privata poate fi regasita la nivelul organizatiilor private dar si a organizatiilor politice, pe cand, comunicarea publica o regasim in cadrul Guvernului, Parlamentului, a organizatiilor publice, luand forma de postura activa (activitati ce decurg din autonomia de a decide pentru sine) si postura pasiva(obligatii de a furniza informatii pentru cetateni).

Un lucru care iese in evidenta in cadrul ambelor forme de comunicare, este modul in care acestea se realizeaza(comunicate de presa, internet), avand asadar aceleasi mijloace cu toate ca cele doua se afla la poli opusi.

Dar, ca diferente, lista este mult mai lunga, putand incepe in primul rand cu cadrul legal, astfel, in legea 544/2001, chiar primul articol mentioneaza "principiul transparentei - autoritatile si institutiile publice au obligatia sa isi desfasoare activitatea intr-o maniera deschisa fata de public, in care accesul liber si neingradit la informatiile de interes public sa constituie regula", avem de-a face cu un cadru legal mult mai dezvoltat, in care accentul se pune in special pe cetatean.

In al doilea rand, comunicarea publica se intruneste adesea cu o varietate mult mai larga de situatii si evenimente in care se regasesc actori din toate domeniile si spetele societatii, asadar, atat experti din anumite sectoare, cat si cetateni fara cunostinte politice sau juridice,amandoi fiind stakeholderi pentru

activitatea publica. Motiv pentru care, Rezultatul procesului de comunicare trebuie sa fie precis si pe intelesul tuturor, pentru a minimiza pe cat posibil volumul de astfel de evenimente.

Iar in ultimul rand, statul, in activitatea sa, impune multiple principii ce sunt detasate de obiectele tangibile, concepte ce pot fi greu de perceput, sau chiar vazute sub forma constrangerilor sau a inegalitatilor, cum ar fi, securitatea si echitatea sociala.

2. Comunicarea publica - comunicarea politica - Opinia generala a autorilor afirma comunicarea politica in cadrul partidelor politice ca fiind o comunicare publica, deoarece aceasta are rolul de consultare electorala, dezbatere publica pentru alegerea reprezentantilor.

Oricum, se regasesc mai multe deosebiri intre comunicarea partidelor politice si cea a organizatiilor publice, printre care, cadrul legislativ diferit.

Dupa care, putem face referire la audienta pe care fiecare si-o doreste si metodele de incalcare a integritatii jocului democratic, partidele politice isi transmit mesajul alegatorilor, pun un accent deosebit pe media si pe campania proprie, in timp ce organizatiile publice le transmit cetatenilor, fiindu-le interzis de lege sa urmareasca orice alt interes afara de cel general.

Concluzionand in cuvintele lui Jean-Marie Cotteret, putem distinge comunicarea politica de cea publica daca o vedem pe prima sub forma unui mijloc de cucerire a puterii, iar pe cea de-a doua, ca o forma de exercitare a puterii.

Tipuri de comunicare publica (guvernamentala, comunicarea cu privire la drepturile si obligatiile cetatenilor, ca instrument al politicilor publice, institutionala, interna, de criza, de proiect, comunicarea cu privire la serviciile oferite cetatenilor);

A. Comunicarea guvernamentala are rolul de a informa cetatenii cu privire la actiunile desfasurate de guvern, dar si informarea guvernului cu privire la dorintele si asteptarile populatiei.

Aceasta forma de comunicare se realizeaza prin documente oficiale, ce se pot regasi sub forma buletinelor cu anunturi legale, analize, bilanturi.

B. Comunicarea legata de drepturile si obligatiile cetatenilor are rolul de informare civica, la fel ca si in cazul anterior, procesul de comunicare in sine se realizeaza prin documente oficiale, dar si prin intermediul centrelor de informare, a ghiseelor. De asemenea, cetatenii au dreptul de a-si exprima opinia prin intermediul anchetelor calitative, a interviurilor, etc.

C. Comunicarea ca instrument al politicilor publice - are ca obiectiv modelarea conduitei cetatenesti intr-una onorabila, dar, se ocupa si de prevenirea comportamentelor neadecvate.

Acest tip de comunicare are loc prin intermediul centrelor si a campaniilor de informare, cat si a mediei.

D. Comunicarea interna - se poate realiza prin multe mijloace, cateva dintre ele fiind auditul, sedintele de lucru sau conferintele, documentele organizatiei.

E. Comunicarea cu privire la serviciile oferite cetatenilor - are loc prin intermediul jurnalelor, televiziunii si a radioului, internet.

Concluzie:

Comunicarea in administratie publica este un proces dificil, deoarece unul din obiectivele principale ale acesteea consta in lamurirea cat mai precisa si in pastrarea unei imagini cat mai pozitive fata de o comunitate voluminoasa, a carei principala caracteristica este chiar varietatea. Asa cum mentioneaza art. 2 din legea 52/2003, unul din principiile cele mai importante ale comunicarii publice este informarea in prealabil, ,,informarea in prealabil, din oficiu, a persoanelor asupra problemelor de interes public care urmeaza sa fie dezbatute de autoritatile administratiei publice centrale si locale, precum si asupra proiectelor de acte normative; ,,, se remarca deci accentul deosebit pus pe cetatean, pe interesul general, acestea doua fiind pilonii principali ai dificultatii procesului de comunicare.

Am ajuns la concluzia asta gandindu-ma la stagiul de practica, unde am asistat la mai multe sedinte la tribunal. In multiple cazuri a fost o problema cu documentele necesare, deoarece instanta nu a explicat pe intelesul paratului de ce acte este nevoie la dosar, ori persoanei in calitate pasiva ii era comunicat ca pentru a obtine o copie a propriului dosar, acesta trebuie sa se duca la arhiva, ci nu la sediul directiei generale care se ocupa de domeniu.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
932 cuvinte
Nr caractere:
4 976 caractere
Marime:
17.44 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Seminar
Domeniu:
Administratie Publica
Data publicare:
06.12.2017
Structură de fișiere:
  • Comunicare publica - Comunicare privata - Comunicare politica.docx
Predat:
la facultate

Ai gasit ceva în neregulă cu acest document?

Te-ar putea interesa și:
Capitolul 1 COMUNICAREA POLITICA - DEFINITIE Comunicarea reprezinta elementul indispensabil...
Cap. 1. Introducere si notiuni generale 1.1. Comunicarea Comunicarea, in general, desemneaza un...
1. DEFINITIA COMUNICARII POLITICE Cea mai simpla si eficace metoda de explicitare a unui concept...
Comunicarea politica - este rezultatul interactiunii dintre publicitate - sondaje si televiziune,...
1. OBIECTIVE GENERALE: - explicitarea conceptului de comunicare politica; - intelegerea...
Sus!