Octavian Goga - Oltul

Previzualizare rezumat:

Extras din rezumat:

Considerata capodopera a creatiei in versuri a lui Goga, poezia Oltul reflecta sinteza universului artistic al acestui poet, capacitatea artistica plenara a cantaretului "patimirii noastre". In aceasta poezie se realizeaza o adevarata osmoza intre om si natura, natura fiind structural integrata in viata oamenilor din Ardeal, participind direct la existenta istorica a poporului asuprit in acele vremuri in Transilvania. Poezia a aparut mai intai in revista "Luceafarul", la Budapesta. Este foarte semnificativa marturisirea facuta de Goga in "Fragmente autobiografice", in care spune ca poezia a fost scrisa inainte de a fi vazut vreodata raul Olt. Mai tarziu, peste cativa ani, trecind muntii si stind o luna la Calimanesti, unde isi pregatea volumul "Ne cheama pamantul", poetul afirma ca vede pentru intaia oara Oltul: "In iarna aceea amsimtit ca e un trecut romanesc, care mai vorbeste de povestile lui si ca sunt realmente in fata tainei de familie, a misterului de leagan al acestui popor. Atunci am verificat aceasta poezie, silaba cu silaba, atunci va pot spune ca mi s-a parut ca am inteles-o mai tare si ca simteam ca vine de foarte departe".

Metaforic, Oltul semnifica fiinta noastra nationala, vechimea ei, campia imbratisata de ape, tainuita jale, cantec si dor; erou mitic, cu potente uriase izvorate din amara durere, din lacrimi, nadejde si deznadejde, Oltul e solidar cu cei asupriti. Legatura aceasta, statornica, durabila, profund umana, este afectiva.

Oltul apare in chip simbolic, ca un Fat Frumos din poveste, a carui soarta, din vechime, este infatisata insolubil cu aceea a romanilor din Transilvania. Trecutul Oltului, impletit cu istoria poporului roman, aminteste de vremurile de demult "mai mari la suflet", cand, "un mosneag" de azi era "haiduc si urla tariilor amarul unei manii infricosate". Oltul a fost martorul luptei sociale si nationale a maselor populare romanesti asuprite. "Visul neimplinit", al unitatii nationale, transmis din generatie in generatie, este mai pregnant formulat in Oltul decat in celelalte poezii. Oltul devine un simbol al acestor aspiratii, este purtatorul milenar al setei pentru o existenta mai dreapta a ardelenilor Aducind, in "cetatuia lui de apa", "comoara lacrimilor noastre", "cantecele noastre toate", Oltul ascunde: "Durerea unui neam ce-asteapta / Demult o dreapta sarbaroare".

Partas al luptelor pentru dreptate, Oltul i-a insotit adeseori pe rasculati intocmai ca un haiduc: "Tu, frate plansetelor noastre, / Si razvratirii noastre, frate, / Urlai tariilor amarul / Maniei tale-nfricosate". Oltul poarta in inda-i "ganditoare" o viziune sacra din partea "tovarasilor lui buni", "de a-i razbuna", daca s-ar "prapadi" cu totii", ducindu-i in alta tara: "Sa versi pagan potop de apa / Pe serul holdelor de aur; / Sa piara glia care poarta / Instrainatul nost' tezaur; /tarana trupurilor noastre / S-o scurui de unde ne-ngroapa / Si sa-ti aduni apele toate- / Sa ne mutam in alta tara!".

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Octavian Goga - Oltul.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
1 097 cuvinte
Nr caractere:
5 131 caractere
Marime:
12.06KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Rezumat
Materie:
Limba și Literatura Română
Tag-uri:
octavian goga, poezie
Predat:
la gimnaziu
Sus!