O scrisoare pierdută

Previzualizare rezumat:

Extras din rezumat:

ACTUL I: Scena I: In prima scena din actul 1 Caragiale ni-i infatiseaza pe Stefan Tipatescu prefectul judetului zis si "conu Fanica" si Ghita Pristanda politaiul orasului, care au o conversatie foarte interesanta si foarte aprinsa despre alegeri. Domnul Tipatescu este foarte agitat,plimbandu-se cu ziarul in mana si comentand anumite fraze referitoare la dumnealui. Ion Pristanda rezemat in sabie ii povesteste domnului prefect despre o discutie ce o auzise pe furis intre Nae Catavencu si dascalimea orasului in timp ce acestia erau la un joc de carti. Aceasta discutie avea ca sibiect pe domnul Tipatescu (pe care din vampir nu-l scotea) si o anumita scrisoare pe care avea de gand sa o citeasca. Scena II: Pristanda se plange de meseria lui de politist si de faptul ca primeste prea putini bani care nu ii ajung sa isi intretina familia lui numeroasa . Acesta isi aduce aminte de sfaturile sotiei lui si se gandeste ca avea dreptate. Scena III: Domnul Trahanache se duce la prefect inainte de dejun pentru a-i povesti ceva fara ca Zoe ,sotia lui sa afle. Prefectul il trimite pe Pristanda acasa la domnul Trahanache pentru a-i anunta sotia ca vor intarzia le dejun. Scena IV: Trahanache ii povesteste prefectului de un bilet care l-a primit de la fecior din partea domnului Catavencu in care scria ca doreste sa il vada deoarece ii va arata un documant foarte important pentru dumnealui . Domnul Zaharia ii spune ca s-a dus la biroul ziarului "Racnetul Carpatilor" pentru a primi documentul de la Catavencu care ii inmaneaza o scrisoare de la Tipatescu adresata sotiei lui Zoe si il ameninta ca va fi publicata in gazeta. Afland aceste lucruri Tipatescu se enerveaza si ii spune lui Trahanache ca la intrunirea de diseara Catavencu nu va veni. Scena V: Zoe se duce la Tipatescu foarte speriata,spunandu-i de scrisoarea pe care a primit-o de la Catavencu in care o anunta ca le va restitui documentul in schimbul unui favor.Zoe nu isi aminteste cand a pierdut scrisoarea dar la intalnirea cu Catavencu acesta i-a cerut in schimbul scrisorii sa-i asigure alegerea. Tipatescu se enerveaza foarte tare si ii spune ca l-a trimis pe Prisanda sa-i cumpere scrisoarea. Scena VI: In timp ce il asteapta pe domnul Tipatescu, Branzovenescu si Farfuridi, avocatii si membrii comitetului se intreaba daca nu cumva sunt tradati de catre Trahanache ,Zoe sau chiar de prefect (toti faceau parte din acelasi comitet). Acesta care tocmai sosea afla care este motivul sosirii celor doi si le reproseaza ca au venit sa-i ceara socoteala tocmai dumnealui care a infiintat comitetul. Avocatii sunt inca convinsi ca au fost tradati si se indreapta spre iesire cendusi de prefect. Scena VII: Zoe il anunta pe Tipatescu ca va avea loc o nenorocire,intre timp apare un cetatean turmentat care sustine ca este alegator si ca a gasit o scrisoare adresata doamnei Trahanache din partea prefectului.

Tipatescu si Zoe il ia la intrebari,acesta incearca sa gaseasca scrisoarea dar isi aminteste ca este posibil sa I-o fi furat domnul Catavencu. Scena VIII:

Pristanda vine intr-un suflet sa-i anunte pe Zoe si pe "conul Fanica" de venirea lui Trahanache. Tipatescu ii spune sa scoata cetatenul afara ,acesta ii intreaba pentru cine sa voteze, dar Ghita face ce i-a spus prefectul. Scena IX: Zoe si Tipatescu afla de la Ghita care tocmai venea de la Catavancu ca fara o mie de poli acesta nu se lasa atat de usor. Trahanache intra mirat deoarece, isi da seama ca Zoe stie tot ; dar le spune ca l-a prins pe Catavencu cu ceva mai rau.

Descarcă rezumat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • O scrisoare pierduta.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
7/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
1 465 cuvinte
Nr caractere:
9 059 caractere
Marime:
12.74KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Rezumat
Materie:
Limba și Literatura Română
Tag-uri:
o scrisoare pierduta, Ion Luca Caragiale, acte, scena, zoe
Predat:
la gimnaziu
Clasa:
a 8-a
Sus!