Ion - Liviu Rebreanu

Previzualizare rezumat:

Extras din rezumat:

Capitolul I - Inceputul

- romanul debuteaza cu prezentarea cursului Somesului si a unui drum care duce intr-un sat ce la prima vedere pare lipsit de viata si amortit de caldura ametitoare care nu le dadea pace satenilor.

- imaginea satului, a oamenilor si a animalelor din sat, este putin deprimanta deoarece toti sunt lipsiti de vlaga si pentru ca situatia incepe sa se schimbe doar in apropierea carciumii lui Avrum.

- la hora de duminica sunt prezente personaje precum primarul, Stefan Hotnog, Trifon Tataru, Simion Butunoiu si sunt prezentate relatiile dintre acestia.

- apare si Ion, feciorul Glatenasului care dansa cu Ana a lui Vasile Baciu; Ion se supara pe tiganul Briceag, deoarece acesta refuza sa mai cante.

- tatal Anei, venit si el la hora, incepe sa intrebe de fata sa, iar cand a auzit ca e cu Ion in gradina a plecat sa-l gaseasca pe acesta pentru a-i cere socoteala deoarece el nu accepta resatia Anei cu un taran ci vroia sa o marite cu George al Tomii.

- dupa ce hora s-a terminat, satenii au inceput sa se indrepte spre carciuma lui Avrum pentru a petrece in continuare.

- odata cu dorinta lautarilor de a pleca de la carciuma, se iveste si momentul mult dorit al lui Ion, acela de a avea ocazia sa-l infrunte pe George deoarece acesta era cel care l-a asmutit pe tatal Anei asupra sa.

Capitolul II - Zvarcolirea

- Ion se trezeste, si observa ca adormise cu hainele de sarbatoare pattate cu sangele lui George, dupa ce se spala si se schimba, Ion pleaca la munca, unde se intalneste cu fata pe care o iubea cu adevarat, dar care era foarte saraca, Florica.

- odata ce termina cu munca la camp, Ion se duce la slujba, loc in care este mustruluit de parinte pentru ca s-a batut cu George.

- apare si Titu care incepe sa priceapa care sunt problemele vietii de la sat, el fiind notar, dar dorindu-si sa faca mult mai mult, astfel devenind poet.

- Ion ia o hotarare importanta, aceea de a se lupta cu Vasile Baciu pentru Ana.

Capitolul III - Zestrea

- incepe cu impacarea dintre George si Ion, impacare facuta de doar de fata lumii, caci Ion nu vroia sa renunte la Ana si la bogatia ei, astfel incat incepuse sa o viziteze pe Ana pe ascuns la ea acasa din ce in ce mai des.

- actiunea se muta asupra Laurei, o fata de numai 19 ani care avea o adevarata viziune asupra dragostei, astfel incat ea il refuza pe Pintea, un student la teologie pe care il vazuse doar o data

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Ion - Liviu Rebreanu.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (5 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
2 780 cuvinte
Nr caractere:
11 288 caractere
Marime:
18.52KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Rezumat
Materie:
Limba și Literatura Română
Tag-uri:
personaje, roman, actiune
Predat:
la liceu
Clasa:
a 11-a
Profil:
Umanist
Specializare:
Filologie
Sus!