Previzualizare rezumat:

Extras din rezumat:

In nuvela se povesteste despre biserica ,, Sfinta Troita" pomenita ca o biserica din vechime. Batrinii troieteni in dialogul lor ridica biserica in ,, slava cerurilor".Daca cineva nu este din imprejurimi, batrinii cum il zaresc ca este strain si nu stie nimic despre lacasul lor sfint cauta prilejul de vorba. Daca te impinge pacatul sa spui ceva de sfintii ,,uscati si drepti" batrinii pe loc iti sufla cuvantul din virful limbii si iti povestesc ca mai sint zugravi, dar ca la ei nu intilnesti nicaieri.

Hagi-Tudose s-a pus in poara cu ctitorul acestei biserici.Ctitorul ii talmacea zugraviile in mici amanunte cum in usa amvonului sint pictati oameni cu parul vilvoi, ingeri slabi si lungi si, mai presus de toti, bunul Dumnezeu pe nouri cenusii rotocolat pe un curcubeu. Hagiul pleca capul jos. Ctitorul ii povesti ca bogatii nemilostivi se duc in focul gheenii cu saci in spinare deselati cu aur si argint. Hagiul isi puse cozorocul, se intoarse si merse in drum vorbind ca sa-i judice ei singuri .

Hagiul in viata sa era un om economicos si chiar avar. De mic copil fusese cuminte: gurita nu i se auzea, nici pasii, nu rupea pantalonii, pe ce punea mina, punea bine. Se spune ca de cind era de o schioapa prcepuse lumea , intelese ca o cirpa de gunoi este o munca de om pe care te faci stapin daca o pui de o parte . Cind vorbea despre bani, iti parea ca i se aprindeau ochii si tremura. Lucra la pravalie la stapinul sau . Peste vreme l-a umplut fericirea cind a ramas singur stapin in pravalie , el conducea cu ea. Hagi-Tudose era asa de zgircit, incit tresari din somn cind isi aminti ca luminarea este aprina si costa bani , a hotarit sa-i taie coada motanului pentru ca cind intra in casa pe usa, este prea lunga si deschizind usa, iese prea multa caldura.Era atit de hapsin incit visa ca il ingroapa in bani si in felul dat ajunse la batrinete.

Iata ca intr-un an iarna s-a dovedit a fi foarte geroasa. El s-a imbolnavit. Avea o nepoata, Lena, care ingrijea de el. In casa sa era foarte frig incit el ingheta sub cearsaf. Nemairabind i-a poruncit Lenei sa cumpere niste lemne de acel un galben ce-i dase. Dupa ce le-a pus in soba ei s-au incalzit si lui Hagi i s-a facut foame. El iara i-a dat bani Lenei si a trimis-o sa ia de toate pentru o ciorba. Dupa ce au mincat putin, Hagi-Tudose s-a rastit la Lena si i-a poruncit sa intoarca lemnele si ciorba inapoi si cel putin jumatate din suma cheltuita. Lena il privi si pleca afara gindindu-se la sanatatea lui.

Intrind in casa l-a vazut stind pe banii acumulati pe tot parcursul vietii si ii spunea ca sa nu se uite la bani ca banii fura. Indata dupa aceste vorbe muri.

Lena l-a ingropat cu mare alai. Iar dupa moartea sa altii vorbeau ca, daca ar vedea el cum se cheltuieste cu imormintarea lui, ar muri.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Hagi Tudose.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
4/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
1 pagini
Imagini extrase:
1 imagini
Nr cuvinte:
609 cuvinte
Nr caractere:
2 325 caractere
Marime:
7.87KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Rezumat
Materie:
Limba și Literatura Română
Tag-uri:
opera, personaje, actiune
Predat:
la liceu
Profil:
Umanist
Specializare:
Filologie
Sus!