Turismul și Agroturismul în Portugalia

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Cea mai vestica tara a Europei este si una dintre cele mai putin promovate destinatii turistice internationale. Motivele ne sunt total necunoscute, dar va putem spune ca aceasta notorietatea relativ scazuta are si cateva beneficii demne de luat in seama. Chiar daca Portugalia reprezinta visul oricarui turist, aceasta tara nu are nici aglomeratia Frantei si nici preturile Angliei. Portugalia are toate atuurile unei destinatii perfecte iar prezentarea ei in aceasta perioada nu este intamplatoare: primavara este sezonul in care tara Atlanticului infloreste – atat la propriu cat si la figurat.

Din punct de vedere istoric, Portugalia a cunoscut o multime de suisuri si coborasuri, perioade negre sau, din contra, vremuri glorioase care ii imbogatesc valoarea din prezent. Acest teritoriu rupt parca din Spania si imprejmuit de cealalta parte de Oceanul Atlantic si-a castigat independenta in 1143. Inca din cele mai vechi timpuri locuitorii acestui pamant au avut ca principale preocupari pescuitul sau comertul naval.

Legaturile Portugaliei cu oceanul au atins un nivel absolut in secolele XV, XVI cand aceasta mica tara a devenit unul dintre cei mai importanti jucatori in lumea Imperiilor Coloniale. Lisabona, port la Atlantic a cunoscut o perioada de aur in detrimentul celorlate orase – porturi europene, cum ar fi Venetia sau Genova. Importanta sa comerciala precum si frumusetea cadrului natural au reprezentat motive suficiente pentru o dezvoltare arhitecturala extrem de frumoasa, care poate fi admirata si astazi. Gloria Portugaliei a incetat la sfarsitul secolului al XVI-lea cand tara a fost anexata Spaniei. In 1640 isi recastiga independenta dar in secolul XVIII este ocupata de francezi in Razboaiele Napoleonice, iar mai apoi isi pierde, una cate una, toate coloniile braziliene. In secolul al XX-lea, dupa aproape 50 de ani de fascism, Portugalia recunoaste independenta tuturor coloniilor sale din Africa si Asia pentru ca in 1986 sa devina memebru cu drepturi depline al Uniunii Europene.

Portugalia sau Republica Portugheză este o ţară situată în extrema sud-vestică a Europei, din Peninsula Iberică, având graniţă cu Oceanul Atlantic în vest şi în sud, şi cu Spania în nord şi în est. De asemenea include două grupuri de insule ale Atlanticului: Insulele Azore (Açores) şi Insulele Madeira.

Este o ţară plăcută, întinzîndu-se pe o suprafaţă de 92.082 km² (puţin mai mare decât Austria ), dar are o splendidă diversitate de forme de relief :plaje lungi şi albe , golfuri minunate ;lanţuri de dealuri şi munţi-Munţii Serra da Estrela (Munţii Stelelor ) , din centrul ţării, fiind cei mai înalţi ; numeroase râuri şi în zona central-sudică, întinsa câmpie Alentejo,presărată cu stejari de plută şi cu plantaţii de măslini.Stejarul de plută este un arbore care creşte în regiunile calde şi însorite.

Climatul-mediteranean în sud ,oceanic în nord –permite obţinerea de recolte bogate.O treime din suprafaţa ţării este acoperită cu păduri de pin,în nord ,şi stejar de plută,în centru şi sud.

Frumuseţea naturală a Portugaliei este încoronată în majoritatea anului de un cer albastru şi de o lumină strălucitoare : un climat agreabil ,cu veri fierbinţi şi cu ierni blânde Este o ţară temperată ,în deplină concordanţă cu vremea şi cu poporul ei ,care este amabil, curtenitor ,ospitalier cu turiştii, fatalist ş extrem de tolerant

Călătorul este binevenit în oricare colţişor al ţării, de la discotecile şi boîte-urile din Lisabona, deschise pentru dans până dimineaţa până la cel mai ascuns sat din Trasos-Montes, unde totul este atât de simplu şi natural :coacerea, torsul sau agricultura.

POPULAŢIA.

- 9 964 000 locuitori-1998;

- natalitate 11,4%;

- mortalitate 10,4%,

- spor natural 1%;

- speranţa de viaţă la naştere(1995-96): 71,3 ani la bărbaţi şi 78,6 ani la femei;

- populaţia urbană 37% (1997).

- Oraşe principale (mii locuitori): Pôrto (309,0), Vila Nova de Gaia (247,0), Amadora (176,0), Cascais (155,0), Almada (153,0), Matosinhos (152,0), Coímbra (148,0), Braga (144,0), Funchal (126,9; în insula Madeira), Seixal (115,2), Setubal (103,2).

- Portughezi în cvasitotalitate 99%; cca 110 000 străini (africani, brazilieni ş.a.).

- Culte: catolicism 92,2%, protestantism 1,5%, islamism 0,1% ş.a.

Economia Portugaliei a devenit o economie diversificată şi în continuă creştere, bazată pe servicii, de la aderarea la Uniunea Europeană, în 1986. În ultima decadă, guverne succesive au privatizat multe firme controlate de stat şi au liberalizat zone cheie ale economiei, incluzând sectoarele financiar şi telecomunicaţii. Ţara s-a calificat pentru Uniunea Monetară Europeană (EMU) în 1998 şi a început să folosească noua sa deviză, euro, pe 1 ianuarie 2002, împreună cu alte 11 state membre ale UE.

Portugalia este departe de a fi o ţară omogenă din punct de vedere lingvistic, etnic şi religios. Limba portugheză este vorbită în întreaga ţară, cu excepţia oraşului Miranda de Douro, în care dilectul Asturian este recunoscut ca limbă oficială. Minorităţiile, inclusiv cele formate din imigranţii africani din fostele colonii, numără mai puţin de 100.000 de oameni. Majoritatea populaţiei portugheze este de confesiune romano-catolică.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Turismul si Agroturismul in Portugalia.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
9/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
8 pagini
Imagini extrase:
8 imagini
Nr cuvinte:
2 536 cuvinte
Nr caractere:
14 146 caractere
Marime:
334.40KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Turism
Predat:
la facultate
Materie:
Turism
Profesorului:
Prof. univ. dr. Popescu Agatha
Sus!