Turismul montan în Elveția

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Forma de guvernamant: republica confederativa, cu regim parlamentar

Suprafata: 41.293 km 2

Populatie: 7.300.000 locuitori (germani 74%, francezi 20%, italieni 4%, retoromani 1%)

Limbi oficiale: germana, franceza, italiana, retoromana

Alte limbi vorbite: engleza

Religie: romano-catolica: (49%), protestanta (48%)

Capitala: Berna/Bern/Berne (130.000 locuitori)

Moneda: francul elvetian

In Elvetia domina muntele. Elvetia este cea mai inalta tara europeana, adica are cea mai mare altitudine medie.Asezata in centrul Europei,este o tara continentala fara iesire la mare.Peste trei sferturi din teritoriu este ocupat de munti: Muntii Alpi aflati in partea centrala si de sud a tarii, si Muntii Jura, situati in partea de nord-vest.In timp ce Alpii sunt foarte inalti, cu varfuri ascutite, cu ghetari si zapezi permanente, Muntii Jura (padure in limba celtica) sunt mult mai scunzi si, dupa cum le spune si numele, acoperiti cu paduri.

Intre cele doua sisteme muntoase si doua lacuri - Geneva si Boden, se afla Podisul Elvetiei. Este un podis foarte ingust cu o altitudine de 300-400 metri.

Doua mari fluvii europene - Rinul si Ronul - izvorasc din Elvetia si aduna majoritatea celorlalte ape curgatoare din tara. Uriasul potential energetic al acestor fluvii este valorificat in cadrul hidrocentralelor construite pe cursul lor.

In Podisul Elvetiei si pe vaile largi este o clima temperata (temperatura medie este de 10 grade C) cu veri calde, ierni reci si precipitatii bogate. Iarna, dinspre nord bate un vant foarte rece, numit bise. In restul anului, dinspre sud-est bate foehnul - un vant uscat si cald.

Cele mai renumite statiuni turistice sunt: Dvos, Gstaad si St Moritz Anual, Elvetia este vizitata de peste 11 milioane de turisti care vin sa faca schi si alte sporturi de iarna. Marile lacuri si sporturile nautice sunt o alta atractie turistica.

Cunoscuta ma ales ca o tara a ceasurilor si a conturilor bancare, Elvetia nu se lasa mai prejos nici cand vine vorba de turism. Alpii Elvetiei (inaltime maxima de peste 4.600 m) sunt principalul punct de discutie cand vine vorba de turism in Elvetia.

Elvetia e o tara micuta, cam de cinci ori mai mica decit Romania, insa este un tinut de poveste, care trebuie vizitat iarna, cind totul devine magic. Alpii care par pudrati cu zahar, datorita zapezii, cea mai buna ciocolata din lume, arta orologera de top, sistemul bancar sint doar citeva lucruri care iti vin in minte cind te gindesti la Tara Cantoanelor.

Elvetia traieste in mare parte din turism, stiind sa profite din plin de darurile cu care a inzestrat-o natura, dar si gratie infrastructurii care asigura conditii deosebite de cazare, masa, transport. Anual ii trec granitele in jur de 11 milioane de turisti din toata lumea

Relieful

Elvetia este asezata pe cursurile superioare ale fluviilor Rhon (Ron) si Rhein (Rin); relieful este predominant muntos (Alpii Elvetieni, Muntii Jura), Elvetia fiind tara cu cea mai ridicata altitudine medie din Europa; Alpii Elvetieni (Masivul Monte Rosa 4.634 m alt. max.) sunt acoperiti de zapezi vesnice si ghetari; Muntii Jura (vf. Tendre 1.679 m), situati la granita cu Franta, sunt calcarosi si au culmile paralele, ca niste platouri ondulate, cu foarte putine trecatori; in regiunea nordica se intinde Podisul Elvetiei; intre Alpii Elvetiei si Muntii Jura exista un culoar (Mitteland) de circa 680 m altitudine, coline, podisuri erodate de ghetari; Elvetia poate fi considerata castelul de apa al Europei, fiind strabatuta de o retea bogata de rauri: Rinul (vale adanca) cu afluentul sau Aar, apartinand bazinului hidrografic al Marii Nordului, Inn (afluent al Dunarii), apartinand bazinului hidrografic al Marii Negre, Ronul (vale adanca), apartinand bazinului hidrografic al Marii Mediterane, si Ticino (afluent al Padului), apartinand bazinului hidrografic

Bibliografie:

1)www.jurnaldevacanta.ro

2)www.ghidturism.ro

3)http://www.curierulnational.ro/Specializat/2008-01-28/Elvetia+-+universul+schiului+pentru+turistii+din+intreaga+lume

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Turismul montan in Elvetia.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
9 pagini
Imagini extrase:
9 imagini
Nr cuvinte:
1 974 cuvinte
Nr caractere:
10 442 caractere
Marime:
221.99KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Master
Tip document:
Referat
Domeniu:
Turism
Tag-uri:
turism, locatie, elvetia, obiective, munti
Predat:
la master , Universitatea Crestina "Dimitrie Cantemir" din Bucuresti
Materie:
Turism
Sus!