Turismul în Monaco

Previzualizare referat:

Extras din referat:

1. Prezentare generala

Principatul Monaco, cunoscut cu numele de Munegu in dialectul local, este a doua cea mai mica tara din lume, situata intre Marea Mediterana si Franta, pe Riviera franceza sau Coasta de Azur. Constand mai ales din vechiul oras Monaco si zonele construite ulterior, este si cea mai dens populata tara din lume.

Principatul Monacu este al doilea stat independent ca marime din lume, dupa Vatican. Este localizat pe coasta mediteraneana, la 18 km est de Nisa, aproape de frontiera cu Italia. Principatul este inconjurat pe trei laturi de regiunea franceza Provence-Alpes-Cote d'Azur, iar relieful sau consta intr-o plaja lunga si dealuri abrupte care se inalta pana la 63m peste nivelul marii. Monaco este cunoscut pentru peisajul natural si clima insorita. Temperatura minima medie este in ianuarie de 8 ?C, iar in iulie 26 ?C.

Monaco poate fi considerat mai mult un proiect de familie reinnoit peste generatii decat o tara, in care dinastia Grimaldi este personajul principal de 700 de ani.

Este o destinatie luxoasa, construita parca doar pentru cei bogati si celebri. Seamana mult cu Riviera Franceza si are numeroase oferte de distractie.

Capitala, Monaco, are turistic oferte culturale: o catedrala, un palat in stil renascentist si un muzeu oceanografic, din 1910, construit la initiativa Printului Albert I, la care se adauga ofertele culturale din Monte Carlo: Opera Monte Carlo si Orchestra Filarmonica.

Se adauga anual evenimente sportive (celebrele raliuri) si multe oferte distractive, in care trebuie mentionat in primul rand Cazinoul din Monte Carlo.

Una din principalele surse de venit ale Principatului Monaco este turismul; in fiecare an multi turisti sunt atrasi de clima placuta si de cazinoul sau. In 2001 un nou mare proiect a dus la extinderea portului folosit de navele de croaziera, dar si de ambarcatiunile private. Principatul a reusit sa creeze afaceri prospere in domenii ce sunt prietenoase mediului, precum cosmetica naturista. Fiind un lider mondial in lux si bani, Monaco este una din cele mai scumpe locatii de pe Pamant. Principatul este cunoscut si ca un rai al taxelor si multi dintre rezidentii sai sunt milionari ai altor tari. Luxul si frumusetea sunt asociate cu Monaco precum si boutiqurile sale ce poarta nume celebre (Chanel, Prada, Armani, etc.), restaurante luxoase si familia regala, in special de la casatoria dintre Printul Rainier cu Grace Kelly, mai tarziu Printesa Grace de Monaco. Statul nu impune impozite pentru persoane private. Monaco retine taxe in diferite sectoare precum tutunul sau serviciile postale. Reteaua telefonica, Monaco Telecom, impune un monopol pe piata si este detinuta in proportie de 49% de Cable and Wireless, 45% de stat si aduce si ea un mare profit statului. Standardele de viata sunt ridicate, in mare comparabile cu cele din zonele prospere ale marilor metropole frantuzesti. Lipsa impozitelor pentru persoanele fizice a dus la un numar considerabil de "refugiati ai impozitelor" veniti din Europa, care isi castiga majoritatea banilor din afara Principatului; celebritati precum pilotii de Formula1 atrag cea mai mare atentie insa aici se afla si numerosi oameni de afaceri. Monaco nu este membru al Uniunii Europene insa este strans legat de aceasta prin acorduri cu Franta, asadar moneda a devenit cea din Franta, Euro. Pana in 2002 Monaco isi batea propriile monede, francii monegasti. Principalele exporturi ale Principatului sunt chimicale, farmaceutice, produse de infrumusetare, ceramica, textile, mase plastice, instrumente medicinale si obiecte din metal.

Transport

Autobuzele circula prin tot orasul si pana in zonele rurale franceze.

Vremea

Monaco se bucura de o clima mediteraneana, cu zile insorite si seri racoroase. Vara, temperatura medie este intre 21?C si 26?C in Iulie si August. Toamna, vremea este minunata, cu temperaturi medii intre 15 si 21?C si cer senin pana iarna. Din decembrie pana in ianuarie, temperaturile din timpul zilei se situeaza intre 8-12?C.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Turismul in Monaco.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
4/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
12 pagini
Imagini extrase:
15 imagini
Nr cuvinte:
2 070 cuvinte
Nr caractere:
11 596 caractere
Marime:
608.33KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Turism
Tag-uri:
principat, franta, monaco, coasta, mediteraneene, geografie, stat, turism
Predat:
la facultate
Materie:
Turism
Sus!