Turismul Balnear în Europa

Previzualizare referat:

Extras din referat:

1. Rezumatul lucrarii

În ceea ce privește turismul balnear, trebuie spus că oferta europeană va reprezenta întotdeauna o atracție deosebită pentru turiștii din întrega lume. Cauzele acestei atractivități deosebite se regăsesc în calitatea factorilor naturali de cură dar și în baza tehnico-materială foarte modernă, ce asigură punerea în valoare a resurselor balneoturistice şi permite asigurarea unor servicii de o excețională calitate şi diversitate, atât pentru partea de tratament cât şi pentru cazare, alimentaţie, transport şi agrement. O mare parte a resurselor balneare ale Europei sunt concentrate în câteva ţări, care deţin în mod evident şi cele mai multe staţiuni balneare, multe atrase în circuitul turistic internaţional. Printre aceste ţări se numără în primul rând Franţa, Italia, Germania, dar şi Spania, Cehia, Slovacia, Polonia, Bulgaria, Ungaria, Marea Britanie, România.

2.Cuvintele cheie: turism, turism balnear, termalism, turism de sanatate, factori naturali de cura.

3.Introducere

Cresterea economica si evolutia conditiilor de viata ale omului modern aduc pe langa beneficiile cunoscute si unele aspecte negative cum ar fi: cresterea poluarii ,cu consecintele sale asupra sanatatii organismului uman ,intensificarea muncii (mai ales intelectuale) si a stresului , dezechilibrele alimentare cantitative si calitative. Astfel pentru a-si reface sau imbunatati starea de sanatate , tot mai multi turisti aleg ca destinatie de vacanta statiunile balneare.

Turismul de sanatate nu este o forma moderna de turism el isi are radacinile in antichitate ,dar in zilele noastre a capatat noi dimensiuni , odata cu diversificarea factorilor de cura , a tehnicilor si tratamentelor , precum si a motivatiilor (terapie, recuperare,profilaxie, infrumusetare, intretinere fizica, odihna, relaxare).

Europa cu o bogatie de factori naturali de cura si cu o experienta de peste 2000 de ani in valorificarea acestora, detine o oferta foarte bine dezvoltata, fiind o destinatie primordiala in turismul balnear international.Tot in Europa exista o cerere importanta pentru aceasta forma de turism, cu anumite caracteristici si preferinte bine conturate.

4. Corpul lucrarii

Turismul de tratament si de cura balneo-medicala este o forma speifica a turismului de odihna, care s-a dezvoltat considerabil in ultimele decenii, odata cu sporirea stresului si a bolilor profesionale provocate de ritmul vietii moderne din marile aglomeratii urbane. Turismul balnear reprezinta deplasarea unor personae de diferite varste, sexe si profesii in statinuni balneoclimaterice sau climatice, ori in locatii cu factori naturali de cura pentru ingrijirea sanatatii, odihna, cura cu substante balneare naturale(ape minerale sau termominerale, namoluri terapeutice, mofete, etc.), cu extracte sau medicamente pe baza de plante, pentru profilaxie, intinerire, infrumusetare sau numai pentru turism.

Un alt punct de vedere prezinta turismul balnear ca fiind “un ansamblu de mijloace si dotari turistice menite sa puna in valoare factorii balneari naturali(apele minerale, namolurile, gazele terapeutice, litoralul cu complexul sau de factori terapeutici si altele)”

In unele tari europene (Franta, Spania, Italia s.a.) turismul balnear se refera in primul rand la turismul de litoral, avand ca motivatie odihna, noi vom exclude aceasta acceptiune, atribuind turismului balnear motivatii precum odihna,ingrijirea sau refacerea sanatatii si repunerea in forma, precum si utilizarea factorilor naturali de cura (inclusive in zonele de litoral).Astfel consideram ca turismul balnear acopera urmatoarele concepte :

-Termalism, respectiv utilizarea terapeutica a apelor minerale calde, pentru turistii aflati intr-o statiune termala ;

-Balneoterapie respective utilizarea bailor curative pentru efectuarea unor tratamente;

-Balneoclimatoterapie, care imbina utilizarea factorilor balneari(ape termale si minerale, lacuri, namoluri, gaze terapeutice)cu cea a actiunii diverselor tipuri de climat, in scop profilactic si curativ ;

-Talasoterapie, care presupune utilizarea elementelor din mediul marin(apa marii, namolurile, algele, climatul marin).

Astazi se vorbeste tot mai mult despre turismul de sanatate, ca un concept care tinde sa-l inlocuiasca pe cel de turism balnear, sub acceptiunea sa clasica.

In zilele noastre se cauta solutii pentru modificarea si activizarea fortelor fizice si morale de care dispune individual, pentru a-si recapata echilibrul si a redobandi sanatatea. Perfectionarea asistentei medicale este ceruta de progresul stiintei si tehnicii, de confruntarile tot mai acute in adaptarea organismului uman la noile procese de munca si viata. Omul modern este un om active, de aceea mentinerea capacitatii sale de munca, cu implicatii sociale si economice majore, este o preocupare nu doar a individului, ci si a numeroase organisme nationale sau internationale inclusive a Organizatiei Mondiale a Sanatatii.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Turismul Balnear in Europa.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
2 009 cuvinte
Nr caractere:
11 434 caractere
Marime:
14.50KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Turism
Predat:
la facultate
Materie:
Turism
Sus!