Previzualizare referat:

Extras din referat:

Turismul este călătoria realizată în scopul recreării, odihnei sau pentru afaceri. Organizaţia Mondială a Turismului ( O.M.T. ) defineşte turiştii ca fiind persoanele ce „călătoresc sau locuiesc în locuri din afara zonei lor de reşedinţă permanentă pentru o durată de minimum douăzeci şi patru (24) de ore dar nu mai lungă de un an consecutiv, în scop de recreere, afaceri sau altele nelegate de exercitarea unei activităţi remunerate în localitatea vizatată.” Turismul a devenit o activitate de recreere globală populară. Turismul este ramura economică cea mai puternică pe plan mondial. În 2004 s-au obţinut în acest sector, conform Organizaţiei Mondiale a Turismului, circa 623 miliarde de U.S. $. În 2008, s-au consemnat peste 922 milioane de sosiri la nivel internaţional, cu o creştere de 1,9% faţă de anul 2007. Încasările internaţionale din turism au crescut în 2008 la 944 bilioane US$ (642 bilioane euro), ceea ce corespunde la o creştere în termeni reali de 1,8%. Cu aproximativ 100 milioane de angajaţi la nivel mondial, turismul se evidenţiază şi ca cel mai important angajator. Călătoriile transfrontaliere se ridică la un procent de 25 până la 30 din comerţul mondial în domeniul serviciilor.

Ca rezultat al recesiunii ce a afectat economia mondială după anul 2000, cererea turistică internaţională a suferit o puternică încetinire începând cu iunie 2008, ce s-a manifestat printr-o scădere a creşterii sosirilor pe plan mondial cu 2% în timpul lunilor de vară boreală. Acest trend negativ s-a intensificat în anul 2009, în unele ţări exagerat de mult datorită virusului H1N1, şi a dus la un declin mondial de 4% în 2009 cu 880 milioane de sosiri la nivel internaţional, şi o cădere estimată a încasărilor din turism de 6%.

Turismul este vital pentru foarte multe ţări, cum ar fi Egipt, Grecia, Liban, Spania şi Tailanda, şi pentru unele naţiuni-insule (Bahamas, Fiji, Maldive) datorită aportului financiar consistent obţinut din afacerile cu bunuri şi servicii şi oportunităţilor de angajare în industria serviciilor asociată turismului. Industria serviciilor include serviciile de transport (transportul aerian, croazierele, taxiurile) şi serviciile de ospitabilitate (cazarea, inclusiv hotelurile şi staţiunile, veniturile din divertisment, cum ar fi parcurile, cazinourile, mall-urile, veniturile din muzică şi teatrele).

Definiţie

Theobald (1994) sugera că din punct de vedere etimologic, cuvântul „tur” derivă din limba latină (turnare) şi din limba greacă (tornos), cu sensul de cerc – mişcarea în jurul unui punct central sau o axă. Preluat în limba engleză cuvântul tour a căpătat semnificaţia acţiunii de a se mişca în cerc. În consecinţă, un tur/tour reprezintă o călătorie dus-întors şi cel care întreprinde o astfel de călătorie poartă numele de turist/tourist.

Cele mai vizitate ţări

În 2008, au fost peste 922 milioane de sosiri în turismul internaţional, cu o creştere de 1.9% în comparaţie cu anul 2007. În 2009, sosirile de turişti internaţionali au scăzut la 880 milioane, ceea ce a însemnat un declin de 4% pe plan mondial faţă de anul 2008[1]. Cea mai afectată regiune a fost Europa cu un declin de 6%. Din cei 880 milioane de turişti străini, mai mult de jumătate dintre aceştia au vizitat Europa, 20,6% regiunea Asia-Pacific, 15,9% cele două Americi, în timp ce Orientul Mijlociu şi Africa au atras 6%, respectiv 5,2% dintre turiştii străini[1].

Organizaţia Mondială a Turismului raportează următoarele zece ţări ca fiind cele mai vizitate pe plan internaţional din 2006 până în 2009. Comparativ cu anul 2006, Ucraina a intrat în topul celor zece, surclasând Rusia, Austria şi Mexic, şi în 2008 Germania. În 2008, U.S.A au înlăturat Spania de pe cel de-al doilea loc. În continuare, însă, cele mai vizitate ţări se află pe continentul european.

În 2009, Malaezia s-a clasat între cele mai vizitate zece ţări. Malaezia şi-a asigurat a noua poziţie, imediat după Turcia şi Germania. În 2008 Malaezia fusese pe locul 11. Atât Turcia cât şi Germania au urcat în topul sosirilor, ocupând locurile 7, respectiv 8, în timp ce Franţa a continuat să conducă în ceea ce priveşte sosirile de turişti străini.

Încasările din turismul internaţional

Încasările din turismul internaţional au crescut de la 944 bil. US $ (642 €) în 2008, corespunzător unei creşteri in termeni reali de 1.8% faţă de 2007. Când valoarea exportului din încasările provenite din transportul internaţional de persoane este luată în considerare, încasările totale pe anul 2008 ating recordul de 1.1 trilioane US $, sau peste 3 bilioane US $ pe zi.

Organizaţia Mondială a Turismului raportează următoarele zece ţări ca fiind primele clasate în ceea ce priveşte câştigurile provenite din turism în anul 2009. Este important de remarcat faptul că majoritatea se află pe continentul european, dar şi faptul că Statele Unite ale Americii continuă să se claseze pe primele locuri.

Istoric

Mai întâi au existat motivaţii practice (locuri bogate în vânat sau adecvate agriculturii, ţinuturi aflate în imediata apropiere a apelor sau catastrofe naturale) ce i-au determinat pe oameni să se deplaseze, dar acestea s-au schimbat odată cu intervenţia sedentarismului în viaţa oamenilor. În Egiptul Antic şi în alte culturi vechi de pe toate continentele existau, deja, pelerinaje la templele divinităţilor (ex: pelerinajul musulmanilor la Mekka/Mecca numit Hadsch sau întâlnirea hinduşilor pentru baia rituală în Gange). Alte motive de a călători au fost comerţul extern şi menţinerea relaţiilor politice şi economice cu coloniile sau cu alte ţinuturi dependente. Încă din vremea romanilor existau localităţi celebre, renumite staţiuni pentru cei bogaţi (Baiae). Romanii bogaţi posedau proprietăţi în provincii, pe care din timp în timp le vizitau. Nordicii călătoreau în Groenlanda şi America, Arabii pe tot cuprinsul Oceanului Indian. Nu rareori, pe atunci, călătoriile erau percepute ca agresiuni de către localnici.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Turismul.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
8 pagini
Imagini extrase:
8 imagini
Nr cuvinte:
3 735 cuvinte
Nr caractere:
19 409 caractere
Marime:
16.12KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Turism
Predat:
la facultate
Materie:
Turism
Sus!