Turism internațional - Principatul Monaco

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Principatul Monaco, cunoscut cu numele de Munegu în dialectul local, este a doua cea mai mică țară din lume, situată între Marea Mediterană și Franța, pe Riviera franceză numită și Coasta de Azur. Constând mai ales din vechiul oraș Monaco și zonele construite ulterior, este și cea mai dens populată țară din lume cu 16.769 loc./km2. Are o populație de 32 700 de locuitori și o suprafață de 1.95 km2. Acesta se învecinează cu Franța și are lunime de 4.4 km. Lungimea coastei este de 4.1 km. Clima este mediteraneana iar temperaturile medii anuale sunt de +8oC în ianuarie și +23oC în iulie.

Monaco este una din cele mai mici ţări din Europa, care din 28 mai 1993 a devenit membră a Naţiunilor Unite. În 2004, Monaco s-a alăturat Consiliului Europei şi este implicată în multe alte instituţii specializate. Monaco este membră a cel puţin 20 de organizaţii interguvernamentale.

Stânca abruptă a Monaco-ului şi portul său natural au fost o sursă de lupte aprige încă din antichitate. Ligurienii au fost primii care s-au stabilit aici, urmaţi de romani şi barbari.

În 1297 familia genoveză Grimaldi a revendicat Monaco, începând o dinastie de lorzi şi prinţi

care durează de peste 700 de ani. Monaco şi-a câştigat independenţa în 1489 şi în 1524 a fost pusă sub protecţia Spaniei, iar în 1611 sub cea a Franţei. Între 1815-1860, Monaco s-a aflat sub protecţia Sardiniei. Odată cu fondarea Monte Carlo-ului pe platoul Spelugues în 1866, şi cu darea în folosinţă a căii ferate în 1868, Principatul a cunoscut o perioadă de dezvoltare, devenind un stat ultra-modern, jucând un rol cheie pe scena internaţională.

Prințul Rainier al III-lea, care a condus Monaco din 1949 până in 2005, a avut una dintre cele mai lungi domnii din dinastia Grimaldi. Nunta sa cu Grace Kelly, atrăgătoarea actriță hollywoodiană, a eclipsat prin granduare cele mai fastuoase ceremonii ale secolului XX. Din acestă căsătorie a rezultat trei copii pe nume Albert, Caroline și Stephanie. Prințul Albert, mare iubitor al sportului, la un momentdat și-a reprezentat țara la una dintre edițiile Jocurilor Olimpice de iarnă, luând startul în întrecerea de bob.

Monaco este o monarhie constituțională începând din 1911, cu puteri sporite conferite suveranului, apropiate de cele ale unei monarhii absolute. Actualul suveran este Prințul Albert al II-lea de Monaco. Executivul este compus din Ministrul de Stat (șeful guvernului), care prezidează peste un Consiliu de Guvernământ (Cabinetul). Ministrul de Stat este un cetățean francez ales de Prinț din mai mulți candidați propuși de Guvernul francez. Sub constituția din 1962, prințul împarte puterea cu un parlament unicameral. Cei 24 de parlamentari sunt aleși prin vot universal pe o perioadă de 5 ani. Lucrările locale sunt vegheate de un Consiliu Comunal care are 15 membri aleși și este condus de primar.

Monaco a primit primul ambasador din altă țară pe 16 februarie 2006 din partea Franței. Aceasta vine după atâta timp chiar dacă principatul a avut reprezentare în alte state și în Consiliul Națiunilor Unite.

Micul Principat Monaco este înghesuit între coastele sudice ale Alpilor Maritimi și Marea Mediterană, pe Coasta de Azur, între Nisa și Menton. Statul autonom este alcătuit din 4 cartiere, dintre cele mai vechi, Monaco-Ville, se ridică pe o stâncă ascuțită, care pătrunde adânc în mare. Aici se află catedrala și Muzeul de Oceanografie, precum și Palatul Princiar, reședința faimoasei familii Grimaldi. Monaco-Ville se învecinează la nord cu cartierul La Condamine, unde se află portul, piața și gara. Nordul statului este ocupat de Monte Carlo. Opera și mai ales cazinoul sunt locul de întâlnire al celor bogați și frumoși. Cazinoul este considerat unul dintre cele mai desăvârșite din lume. Al patrulea cartier, cel mai nou, este Fontvieille.

Una din principalele surse de venit ale Principatului Monaco este turismul; în fiecare an mulți turiști sunt atrași de clima plăcută și de cazinoul său. În 2001 un nou mare proiect a dus la extinderea portului folosit de navele de croazieră, dar și de ambarcațiunile private. Principatul a reușit să creeze afaceri prospere în domenii ce sunt prietenoase mediului, precum cosmetica naturistă.

Fiind un lider mondial în lux și bani, Monaco este una din cele mai scumpe locații de pe Pământ. Principatul este cunoscut și ca un rai al taxelor și mulți dintre rezidenții săi sunt milionari ai altor țări. Luxul și frumusețea sunt asociate cu Monaco precum și boutiqurile sale ce poartă nume celebre (Chanel, Prada, Armani, etc.), restaurante luxoase și familia regală, Statul nu impune impozite pentru persoane private. Monaco reține taxe în diferite sectoare precum tutunul sau serviciile poștale. Rețeaua telefonică, Monaco Telecom, impune un monopol pe piață și este deținută în proporție de 49% de Cable and Wireless, 45% de stat și aduce și ea un mare profit statului. Standardele de viață sunt ridicate, în mare comparabile cu cele din zonele prospere ale marilor metropole franțuzești.

Monaco nu este membru al Uniunii Europene însă este strâns legat de aceasta prin acorduri cu Franța, așadar moneda a devenit cea din Franța, Euro. Până în 2002 Monaco își bătea propriile monede, francii monegaști.

Observații:

Universitatea „Babeș Bolyai ” Cluj Napoca

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Turism International - Principatul Monaco
    • Monaco power.pptx
    • Monaco.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx, pptx
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
2 fisiere
Pagini (total):
31 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
2 049 cuvinte
Nr caractere:
10 341 caractere
Marime:
5.56MB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Turism
Predat:
la facultate
Materie:
Turism
Sus!