Tulburări de Comportament Alimentar

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Tulburarile de comportament alimentar se caracterizeaza prin perturbari severe de comportament alimentar.Aceasta sectiune include doua diagnostice: anorexia nervoasa si bulimia nervoasa.

O perturbare în perceperea conformatiei si greutatii corpului este elementul esential,atât al anorexiei nervoase cât si al bulimiei nervoase.

Tulburarile alimentare si de comportament alimentar sunt diagnosticate,de regula,în perioada de sugar sau a micii copilarii.

Anorexia nervoasa se caracterizeaza prin refuzul de a mentine o greutate corporala normala minima.

Bulimia nervoasa se caracterizeaza prin episoade repetate de mâncat compulsiv urmate de comportamente compensatorii inadecvate cum ar fii varsaturile autoprovocate,abuzul de laxative,de diuretice sau de alte medicamente,posturi sau exercitii fizice excesive.

ANOREXIA NERVOASA

Cuvântul “anorexie” vine din limba greaca si semnifica lipsa poftei de mâncare. Anorexia nervoasa este o tulburare de alimentatie caracterizata de refuzul de a mentine o greutate corporala normala, ceea ce conduce la o greutate mai mica de 85% din greutatea ideala raporata la vârsta si înaltime. Desi pot fi afectati si barbatii de aceasta boala, ea este de 20 de ori mai des întâlnita la femei, în special tinere anterior sanatoase, care devin exagerat de preocupate de forma si greutatea corpului.

Cauzele tulburarilor de alimentatie

Exista mai multe teorii, dar nici una nu poate explica în întregime aparitia unei tulburari de nutritie, cum este si anorexia nervoasa. Sunt încriminati mai multi factori, care independent sau împreuna pot conduce la instalarea anorexiei.

Factori biologici – Diversele tipuri de personalitate, sau mai simplu spus tipurile temperamentale se presupune ca sunt determinate genetic. Unele dintre acestea, cum ar fi tipul obsesiv-compulsiv, sunt mai vulnerabile la dezvoltarea unor tulburari de alimentatie. Cercetari recente sugereaza ca existenta nivelelor crescute ale unor substante secretate la nivelul creierului predispun unii oameni la anxietate, perfectionism, gânduri si comportamente obsesiv-compulsive. Atunci când o astfel de persoana începe sa se înfometeze sau din contra, sa manânce necontrolat, în mod inconstient îsi modifica nivelul acestor substante, ceea ce poate induce o stare de liniste sau chiar euforie, înlaturând pentru o perioada de timp starea de anxietate sau depresie. Astfel alimentele devin un fel de auto-medicatie împotriva sentimentelor greu de suportat.

Factorii psihologici – Oamenii cu tulburari de alimentatie tind sa fie perfectionisti. Ei au asteptari nerealiste de la propria persoana si de la cei din jur. În ciuda realizarilor personale ei se simt permanent vinovati si lipsiti de valoare. Aceste persoane vad lucrurile numai la extreme, doar în alb sau negru, scapând din vedere ca mai exista si nuante de gri. Daca “gras” este “rau”, iar “slab” este “bine”, atunci “mai slab” este “mai bine”, iar “cel mai slab” este “cel mai bine”… iar pentru unii asta înseamna pragul casexiei, adica a scaderii extreme în greutate. Unele persoane anorectice recurg la înfometare si alte astfel de practici din dorinta de a-si câstiga controlul propriei vieti, în viziunea lor. Desi au taria de a trece peste multe obstacole pentru a-si atinge scopul, în interior se simt slabi, învinsi, plini de resentimente. Uneori acesti indivizi sunt în cautarea propriei identitati si încearca sa urmeze un model acceptat si admirat de societate.Ei cauta permanent aprobare din partea celor din jur si se tem de critici.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Tulburari de Comportament Alimentar.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8.5/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
8 pagini
Imagini extrase:
8 imagini
Nr cuvinte:
2 626 cuvinte
Nr caractere:
13 053 caractere
Marime:
14.33KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Turism
Predat:
la facultate
Materie:
Turism
Profesorului:
Cojocaru Adina
Sus!