Timișoara - orașul de pe Bega

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Din Piata Unirii, pasind pe o starada ingusta marginita de impozante cladiri ne indreptam spre Piata Sfantul Gheorghe. Pentru a vizita aceeasi zona istorica putem insa porni din Piata Libertatii, pe directia liniei de tramvai ce duce spre cartierul Fabric, parcurgand de asemenea o starada la fel de ingusta ce trece pe langa Palatul Bancar al primei Case de Economii, construita dupa planurile arhitectului Karl May. Este considerate a fi cea mai veche piata.

Biserica romano-catolica Sfantul Gheorghe: cu hramul “sfantului calaret ucigator de balaur”,atestata inca din 1322 dar demolata in 1914. Tumultoasa istorie a bisericii ne aminteste ca intre anii 1552-1716 aici a fost loc de rugaciune pentru musulmani. Dupa demolarea acesteia a fost construita Banca Szana, numita apoi Palatul Banatean.

Dupa ce trecem de fosta Banca Szana privim peste drum spre cladirea din coltul strazii Augustin Pacha, imobil la parterul caruia functiona in a doua jumatate a secolului XIX hotelul Cerbul de Aur.

La coltul urmator ne intalnim cu pomul breslelor, lucrare ce imita pomul vienez de pe Graberngasse. In continuarea bulevardului, la coltul urmator intalnim cofetaria Trandafiru.

Apoi trecem prin fata Bazarului. Numita Palatul Deschan sau intre cele doua razboaie mondiale Casa Scherrer, cladirea care la etajul I a fost primul cazinou-club din oras.

La colt cu strada Popa Sapca se afla Palatul Mercy, zidit in anul 1727 si apoi remodelat in secolul XIX. Acest imobil, unde isi aveau resedinta guvernatorii civili ai Banatului si poposeau episcopii care vizitau Timisoara precum si toate notabilitatile care treceau prin oras, a mai fost numit si Generalul Vechi.

Inspre parcul de langa Hotelul Continental, intalnim magazinul Bega care face parte din cele mai impunatoare condtructii din perioada comunista.Ne putem imagina locul unde,in anul 1719, contele Mercy a inceput cladirea Cazarmii Ardelene, cazarma de artilerie de mai tarziu. Constructia s-a facut pe locul unde erau odata santurile cetatii.In curtea acestei cazarmii curgea raul Bega . Cazarma avea o lungime de 483m si avea in centru un turn de unde paznicii vegeau.

Pe partea cealalta avem doua palate: Banca Timisana, construita in anul 1911 si Palatul Ciobanului, construit intre anii 1924 si 1926.

Complexul Bastion a ramas o [roiectie vie a ceea ce a fiintat odata ca inlantuire a cazarmii.Din cele doua bastioane existente in anul 1733, Bastionul Theresia, singurul pastrat partial, formeaza acum unu dintre cele mai pitoresti zone ale orasului,adapostind sub boltile sale deschise,pasaje,restaurant si baruri, galerii de arta si spatii exceptionale.

Tot aici mai intalnim Trezoreria si Posta. Marele edificiu al Postei Centrale s-a construit intre 1910-1913 pe locul unde se afla odata Poarta Ardeleana, gardata de imensa Cazarma a Transilvaniei. Banca de Stat , una dintre cele mai bogat ornamentate cladiri ale orasului s-a construit in anul 1904. Pe acelasi bulevard inaintam si trecem prin fata Spitalului ORL si a fostei Case Maghiare construite in anul 1930, apoi prin fata Institutului de Cardiologie si ajungem in zona Palatului si a Parcului Copiilor.Acesta s-a numit inainte Parcul Pionierilor.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Timisoara - Orasul de pe Bega
    • 2.doc
    • Timisoara - Orasul de pe Bega.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
2 fisiere
Pagini (total):
35 pagini
Imagini extrase:
30 imagini
Nr cuvinte:
10 593 cuvinte
Nr caractere:
53 255 caractere
Marime:
1.14MB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Turism
Predat:
la facultate
Materie:
Turism
Sus!